Deportarea etnicilor germani în URSS, readusă în atenţie de CNSAS
0Miercuri, 27 ianuarie, la ora 11.00, în foaierul Ateneului Român, va avea loc vernisajul expoziţiei realizate de CNSAS „Cu faţa, în spatele sârmei ghimpate... Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară“, o necesară rememorare a suferinţelor inimaginabile îndurate de această minoritate etnică în primii ani ai comunismului.
Deportarea în Uniunea Sovietică la aşa-zisa „muncă de reconstrucţie“ din ianuarie 1945 este o temă sensibilă a istoriei minorităţii germane din România, insuficient cunoscută astăzi opiniei publice din ţara noastră. În fiecare an, în luna ianuarie sunt organizate pe întreg teritoriul ţării, în special în zonele în care au trăit comunităţi importante de germani, evenimente comemorative dedicate victimelor deportării.
În acest sens, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Filarmonica „George Enescu“ Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, organizează vernisajul expoziţiei „Cu faţa, în spatele sârmei ghimpate... Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară“, care va avea loc miercuri, 27 ianuarie, la ora 11.00, în foaierul Ateneului Român, din strada Franklin, nr. 1-3, Bucureşti. Invitaţi speciali: Werner Hans Lauk, ambasador, Şeful Misiunii Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“ Bucureşti, Dragoş Petrescu, preşedintele Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer din România şi Republica Moldova, Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.
Documentele prezentate în această expoziţie fac parte din fondul Documentar şi Informativ aflat în arhiva CNSAS. Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise începând cu toamna anului 1944 şi până la sfârşitul anului 1956, perioadă ce reflectă transformările care au loc la nivel instituţional în România, prin titulatura emitentului şi a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Poliţiei de Siguranţă, Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Direcţia Generală a Securităţii Statului. De asemenea, din punct de vedere al reprezentării teritoriale, documentele au fost selectate astfel încât să fie acoperite toate zonele României în care trăiau etnici germani.
Temele centrale ale expoziţiei sunt: Convenţia de Armistiţiu – septembrie 1944, preliminariile şi ordinele deportării; reacţii interne şi internaţionale; reflectarea în presă a ridicării nemţilor; modul de desfăşurare a deportărilor; abuzuri; triere, eschivări, sinucideri; detaşamentele de muncă din România; consecinţele deportării; starea de spirit a etnicilor germani în anii care au urmat deportării; situaţii numerice, statistici şi tabele cu privire la etnicii germani deportaţi în URSS; scrisori din lagăre; repatrierea din URSS; revenirea prin Germania; supravegherea continuă ş.a.
Evenimentul va fi urmat de o dezbatere ştiinţifică cu tema „Recurs la memorie – 71 de ani de la tragedia germanilor din România“, în intervalul orar 12.00-13.00. Coordonarea ştiinţifică a proiectului este asigurată de prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău (vicepreşedintele Colegiului CNSAS) şi dr. Claudiu Secaşiu (membru al Colegiului CNSAS). Realizatori: dr. Cristina Anisescu (coordonator), dr. Florentina Budeancă, Andrei Galiţă, Felicia Bugnariu,Teodora Pop (CNSAS). Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer.