Cheia şefiei: autoritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele autoritare au toate şansele să le determine pe cele sfioase să le urmeze

Cei care ştiu să se impună ajung în poziţii de conducere, susţin cercetătorii olandezi. Timizii nu au şanse să ajungă şefi pentru că aşteaptă întotdeauna ca decizia să fie luată de persoanele care sunt autoritare.

Concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Wageningen din Olanda a venit în urma unui studiu făcut pe o specie de gâşte sălbatice, însă cercetătorii sunt de părere că aceasta poate fi aplicată şi în cazul altor grupuri de populaţii, inclusiv în cel al oamenilor, notează „The Daily Telegraph". Cu toate acestea, ei recunosc că este nevoie de o serie de studii suplimentare în acest sens.

Citiţi şi:

O blândă şi frumoasă ameninţare
Românii se visează şefi

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă olandezi au luat o zburătoare care părea „îndrăzneaţă" şi au pus-o într-un labirint alături de o alta care ştia drumul. Prima a încercat să găsească singură ieşirea, neţinând cont de ceea ce făcea surata ei, mai puţin „curajoasă".

Îndrăzneala înclină balanţa

Apoi, cercetătorii au plasat în labirint o zburătoare care părea „timidă", alături de una care ştia deja drumul spre ieşire. Imediat, aceştia au observat că prima nu a făcut nicio mişcare până când cealaltă nu a luat decizia de a pleca. În acel moment, „timida" a urmat-o fără să ezite. Cercetătorii au remarcat însă că zburătoarea „autoritară" a fost urmată de cea „timidă" şi în cazul în care cea de-a doua ştia care este ruta bună.

„În perechile pe care le-am format noi, probabilitatea de a aştepta decizia celui care are mai multe informaţii a scăzut atunci când unul dintre componenţi a fost mai îndrăzneţ", a declarat cercetătorul Ralf Kurvers de la Grupul de ecologie al Universităţii Wageningen. „Acest fapt sugerează că indivizii îndrăzneţi au o influenţă mai mare în luarea deciziei la nivel de grup în comparaţie cu ceilalţi", a adăugat acesta.

Totuşi, cercetătorii olandezi recunosc că dacă într-un grup creşte numărul indivizilor bine informaţi, îndrăzneala unuia influenţează decizia finală într-o proporţie mai mică. Mai precis, oamenii de ştiinţă au remarcat că atunci când pun patru gâşte sălbatice în labirint, dintre care trei ştiu ruta spre ieşire, şansele ca a patra să le influenţeze scad.

"Indivizii îndrăzneţi au o influenţă mai mare în luarea deciziei la nivel de grup în comparaţie cu ceilalţi."
Ralf Kurvers
cercetător olandez