Apele s-au umflat in toata tara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitatiile abundente din ultimele zile au afectat si regiunile tarii care scapasera pana acum de calamitati. Sute de hectare de teren agricol - inundate, zeci de fantani - infestate, sute de

Precipitatiile abundente din ultimele zile au afectat si regiunile tarii care scapasera pana acum de calamitati. Sute de hectare de teren agricol - inundate, zeci de fantani - infestate, sute de poduri si podete - distruse
Fantanile mehedintene sunt infestate
Potrivit unor statistici, in toate cele 413 localitati din judetul Mehedinti exista circa 1.500 de fantani publice din care mai mult de jumatate au apa bogata in nitrati si alte substante periculoase pentru sanatatea oamenilor. De la un numar de 51 de fantani publice, laboratorul DSP a recoltat probe, in 38 de cazuri constatandu-se ca apa nu corespunde parametrilor din punct de vedere microbiologic sau chimic.
Drumul intre Buzau si Brasov, inchis din nou
Drumul National 10 Buzau - Brasov a fost inchis din nou, miercuri, deoarece, noaptea, au avut loc alunecari de teren mai mari decat cele de la sfarsitul saptamanii trecute, a declarat Cristinel Bagiu, prefectul judetului Buzau. Drumarii buzoieni reusisera, marti, sa deblocheze drumul, indepartand pamantul si bolovanii imensi cazuti pe sosea.
In Ialomita, zeci de hectare - sub ape
Precipitatiile cazute in ultimele zile in zona montana si deluroasa din judetul Ialomita au determinat cresteri de cote si debite ale fluviului Dunarea, precum si ale raurilor Ialomita si Prahova, in ultimele 24 de ore fiind inundate aproximativ 90 hectare de teren. In localitatea Alexeni sunt sub ape 30 ha lucerna si 10 ha izlaz, in Maia - 15 ha pasune, 5 ha teren arabil, in Sfantu Gheorghe, 3 ha izlaz, iar in localitatea Balaciu - 12 ha izlaz si 10 ha padure.
In Vaslui s-au oprit lucrarile agricole
Precipitatiile cazute in ultimele zile au produs pagube pe aproximativ 2.144 de hectare de teren arabil din judetul Vaslui. Suprafetele agricole din 13 comune au fost grav afectate de precipitatiile abundente, iar in atentia specialistilor se afla localitatile Dragomiresti, Puiesti, Iana si Valeni. Aproximativ 222 hectare de floarea-soarelui au fost compromise, iar pagubele se ridica la circa 1,3 miliarde de lei. Porumbul a fost distrus pe o suprafata de 750 hectare, prejudiciile insumand peste 2,7 miliarde de lei. Depasind in mod constant 15-20 litri pe metru patrat, ploile au determinat stoparea lucrarilor agricole de primavara.
Alerta de inundatii in Tulcea
Nivelul apelor Dunarii ar putea depasi, vineri, cu 15 centimetri cota de inundatii la Tulcea. "Deocamdata, nivelul apelor Dunarii la nivelul judetului este in stationare, dar am dat un ordin prin care autoritatile locale trebuie sa aiba in vedere necesitatea achizitionarii unor vaccinuri pentru prevenirea unor eventuale epidemii", a declarat, miercuri, Lefter Chirica, prefectul de Tulcea.
In Mures, aceleasi terenuri sunt inundate de doua ori pe an
Ieri, prefectul judetului Mures, Ciprian Minodor Dobre, a anuntat ca pagubele provocate de inundatii se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. "Au fost inundate circa 1.000 ha de teren, cele mai afectate localitati fiind Mica, Bahnea, Adamus, Coroisanmartin, Iernut si Ogra. Pagubele estimate se ridica la circa 2,5 miliarde de lei si vom incerca sa obtinem compensatii pentru proprietarii de terenuri", a spus prefectul de Mures. Ciprian Dobre a precizat ca statisticile intocmite la nivelul judetului in timpul perioadelor cu inundatii indica, invariabil, aceleasi terenuri inundate de ape, fapt pentru care Prefectura Mures este preocupata de identificarea unor solutii. "Am luat legatura cu directorul de la Directia Apelor Mures, David Csaba, cu care am discutat despre situatia terenurilor inundate an de an. Vom propune Guvernului Romaniei fie alocarea de fonduri pentru lucrari de indiguire, fie achizitionarea acestor terenuri de la proprietari. Daca avem inundatii de doua ori intr-un an, nu este normal sa ajungi la situatia aberanta de a despagubi acelasi proprietar de mai multe ori pe an pentru aceeasi suprafata de teren", a conchis reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Haos in scolile din Timis
Responsabilii de la Inspectoratul Scolar Judetean Timis au pierdut evidenta prezentei la scoala a celor 1.000 de elevi din zonele inundate, cea mai ingrijoratoare fiind situatia copiilor din clasa a VIII-a, care trebuie sa sustina peste doar cinci saptamani examenul de Capacitate. Actuala stare de fapt se datoreaza si opozitiei parintilor acestora, care nu au vrut sa-si lase copiii sa plece de langa ei in internatele unor scoli din alte localitati pentru a-si finaliza cursurile.