Jurământul Papei, singurul argentinian care nu l-a văzut jucând fotbal pe Messi. Întrebarea cu care Suveranul Pontif l-a „încuiat” pe Maradona
0Papa Francisc a decedat luni dimineață, în a doua zi de Paște, la ora locală 7.35 (n.r. - un ceas mai târziu la București), la vârsta de 88 de ani, și a lăsat în urmă, printre altele, imaginea unui mare iubitor de sport.
„Am un teren unde te poți juca: ți-l ofer! Dar tu, în schimb, vii la Liturghie”. Povestea relației dintre Francisc și sport începe cu acest „schimb”: fraza nu este a lui, ci a părintelui Lorenzo Massa care, la începutul secolului al XX-lea, în Barrio de Almagro din Buenos Aires, a pus bazele nașterii San Lorenzo, clubul argentinian căruia Papa și tatăl său erau mari fani.
„Faceți parte din moștenirea mea culturală”, a spus odată Suveranul Pontif, referindu-se la această grupare mai puțin cunoscută în Europa recât, să zicem, Boca Juniors sau River Plate. Asemănările nu se opresc: Massa avea rădăcini piemonteze (ca și Papa).
Echipa poartă albastru și roșu, culorile care au vopsit veșmintele Fecioarei Maria, iar porecla fanilor, cuervos, pare să derivă din fluturarea echipamentului. În timp ce un alt fan celebru, Osvaldo Soriano, și-a definit pasiunea pentru San Lorenzo drept „o greutate pe care o porți toată viața”. O cruce, ar spune unii.
Carnetul de membru cu numărul 88.235
Bergoglio nu și-a ascuns niciodată pasiunea pentru acest club și, în orice caz, nu ar fi fost posibilă ascunderea acestei iubiri. În ziua alegerii sale ca Papă, 13 martie 2013, contul de Twitter al clubului San Lorenzo a publicat o fotografie cu un prelat ținând în mâini fanionul albastru și roșu al echipei.
Legenda îl onora pe „primul Papă sud-american și argentinian”, suporterul care are numărul de membru 88.235. În sectorul Nuevo Gasómetro al stadionului din San Lorenzo pot fi văzuți suporteri pictați pe față cu chipul lui Francesc. Pus să aleagă între Messi și Maradona, Papa s-a oprit la un brazilian: Pelé.
San Lorenzo marchează și legătura dintre Francisc și alte sporturi: tatăl său, Mario, fusese jucător de baschet la același club sportiv, iar Bergoglio a jucat și el baschet, deși îi plăcea mai mult fotbalul și a evoluat ca fundaș. A trebuit să se confrunte cu propriile sale limite („Eram o nucă greu de spart”, a spus el, dar a avut puterea să glumească: „Aveam un picior înțepenit”).
Jurământul din 1990
La Vatican, Papa l-a primit în audiență și pe Leo Messi, pe care însă, se pare că nu l-a văzut jucând, deși a adus Argentinei titlul mondial. Jorge Mario Bergoglio, al 266-lea Papă al Bisericii Catolice, a povestit în 2015, într-un interviu pentru „Voz del pueblo”, că în iulie 1990 și-a făcut un jurământ care l-a împiedicat apoi să-l vadă pe Messi jucând fotbal, susține presa italiană. Pe 8 iulie 1990, Germania învingea Argentina cu 1-0 în finala Cupei Mondiale din Italia.
În ciuda marii sale pasiuni pentru minge, pentru San Lorenzo și pentru Argentina, Papa și-a luat acum 35 de ani angajamentul să nu se mai uite niciodată la televizor, luându-și informațiile exclusiv de la radio și din ziare.
A iubit și baschetul
Papa a întâlnit mulți campioni. Unul a fost marele Diego Maradona, care a fost întrebat care este mâna lui Dumnezeu, aluzie la celebrul gol marcat în poarta Angliei. A avut un mesaj și pentru jucătorii din NBA, cărora le-a cerut să lupte cu rasismul, ajungând până la voleibaliști italieni. Un alt argentinian, Julio Velasco, a spus despre el: „Este cineva care a înțeles că, dacă nu ajunge la cei săraci, Biserica Catolică, cel puțin în America Latină, își va pierde credincioșii”.
Pontiful, cu ani în urmă, a ales o expresie din baschet pentru a comunica cu preoții: „Să știi să acționezi ca pivot și acel pivot este crucea lui Hristos. Apoi se mișcă, protejând mingea, cu speranța de a reuși un coș”.
Despre tenis, Papa a spus că este „un dialog care ne permite să ne perfecționăm”. A caracterizat și rugby-ul ca disciplina în care „se trece mingea din mână în mână și avansăm împreună, până ajungem la țintă”.