113 ani pentru Lazio: incursiune în istoria celui mai vechi club din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Non mollare mai“, motto-ul suporterilor lui Lazio FOTO Arhivă personală/Facebook

Una dintre cele mai importante echipe din Serie A, Lazio Roma, a aniversat miercuri 113 ani de la înfiinţare. Istoria celui mai vechi club din oraş şi a unuia dintre cele mai longevive din Italia arată că celebritatea unei echipe nu depinde de numărul de trofee.

Data de 9 ianuarie are o semnificaţie aparte pentru clubul Lazio Roma, care aniversează 113 ani de la înfiinţare. Pe 9 ianuarie 1900, nouă simpatizanţi ai fotbalului italian au hotărât să pună bazele celui mai vechi club de fotbal din Roma, SS Lazio. 

Lazio, unificarea culturii greco-romane

Având culorile alb şi albastru, specifice spiritului olimpic şi al Greciei, şi vulturul, ca simbol al lui Zeus, stăpănânul cerului şi al tunetului, echipa este „veterana“ oraşului Roma. Lazio a numărat de-a lungul timpului peste 40 de discipline sportive, fiind gândit ca un club multisportiv, dar a fost cunoscut în special datorită fotbalului. 

Grupului celor nouă fondatori li s-au alăturat, în timp, şi alţii, iar primul meci s-a jucat în 1902, în faţa unei alte formaţii locale, Virtus. Rezultatul de debut, 3-0 pentru laziali, a însemnat doar începutul unui secol şi ceva de mari satisfacţii. 

Primul succes major a a fost înregistrat în anul 1958, atunci când au cucerit cel dintâi trofeu, Cupa Italiei. Ultimele cinci decenii au fost cele mai fructuoase pentru laziali, în 1974 bifând primul titlu din campionatul intern şi alte zece trofee până în prezent. Cu o istorie desfăşurată majoritar în primul eşalon, palmaresul echipei italiene numără două titluri în Serie A, trei Supercupe ale Italiei, cinci Cupe ale Italiei, o Cupa Cupelor şi o Supercupa Europei.

Lazio - Roma, rivalitatea absolută

Meciurile de acasă sunt disputate pe Stadio Olimpico, arenă cu o capacitate de peste 70.000 de spectatori, a doua ca mărime, după San Siro. Stadionul este împărţit cu AS Roma, la fel ca în cazul echipelor Inter şi Milan.

Rivalitatea dintre Lazio şi AS Roma este recunoscută încă din anul 1929, confruntările dintre cele două purtându-se sub denumirea „derbiul capitalei“. Imnul suporterilor, celebrul „Non mollare mai“, în traducere „Nu renunţa niciodată“, caracterizează suflarea lazială, recunoscută pentru fanatismul absolut.

Elizabeth Gilbert, autoarea best-sellerului „Eat, pray, love“, ilustrează într-un fragment din cartea sa rivalitatea dintre cele două echipe, evidentă chiar şi prin ochii unui om care nu este pasionat de fotbal: „La Roma sunt două echipe: Lazio şi Roma. Rivalitatea dintre ele -dar şi cea dintre fanii lor- atinge cote incredibile, dezbină familii fericite şi transformă cartiere liniştite în adevărate câmpuri de luptă. E foarte important să te hotărăşti din fragedă pruncie dacă vei ţine cu Lazio sau cu Roma, pentru că decizia asta va conta în mod copleşitor în alegerea prietenilor cu care îţi vei petrece toate după-amiezile de duminică pentru tot restul vieţii“.

Despre nazism şi galeria lazială

Una dintre controversele care au vizat Lazio Roma a fost legată de salutul nazist, folosit atât de jucători, cât şi de suporteri. Ştefan Radu, fotbalist român care evoluează de şase sezoane la echipa italiană, a fost cercetat pentru faptul că a salutat galeria echipei printr-un gest asemănător nazismului. Acest lucru a fost negat vehement de către fostul fundaş dinamovist dar şi de către clubul lazial şi nu a existat nicio sancţiune din partea Comisiei de Disciplină.

În clasamentul realizat anul trecut, Lazio este a doua echipă în topul grupărilor cu cei mai mulţi suporteri pe teren propriu. În sezonul actual, formaţia a terminat turul pe locul secund, la cinci puncte diferenţă de liderul Juventus Torino. Performanţa nu a mai fost realizată de pe vremea lui Sven-Goran Eriksson, tehnician al echipei laziale în perioada  1997-2000.