Acuzaţii de agresiune sexuală. Roman Polanski va fi judecat pentru defăimare, marţi, la Paris

0
Publicat:

Controversatul cineast Roman Polanski va fi judecat marţi după-amiază la Paris pentru defăimare după ce a declarat că acuzaţiile de agresiune sexuală formulate împotriva lui de actriţa britanică Charlotte Lewis reprezintă "o minciună odioasă", informează AFP.

Roman Polanski va fi judecat la Paris

Charlotte Lewis, în vârstă de 56 de ani, locuieşte în Regatul Unit, dar va fi prezentă la audiere, scrie Agerpres.

Roman Polanski, care are în palmares un premiu Oscar şi trofeul Palme d'Or, a fost acuzat cu regularitate de agresiune sexuală şi viol de-a lungul carierei sale. Toate faptele pentru care a fost acuzat sunt prescrise şi el le-a negat întotdeauna, iar acele acuzaţii nu l-au împiedicat să lucreze.

În mai 2010, la Festivalul de la Cannes, Charlotte Lewis l-a acuzat că a agresat-o sexual în timpul unui casting organizat în locuinţa sa din Paris în 1983, pe când ea avea vârsta de 16 ani.

Actriţa, care a colaborat cu Roman Polanski la filmul "Pirates", lansat în 1986, nu a depus o plângere în instanţă, dar a depus mărturie la Poliţia americană.

Nouă ani mai târziu, în decembrie 2019, Roman Polanski a declarat într-un interviu acordat pentru revista Paris Match că acele acuzaţii reprezintă "o minciună odioasă".

"Vedeţi, prima calitate a unui bun mincinos este o memorie excelentă. Charlotte Lewis este mereu menţionată în lista acuzatorilor mei, fără să se evidenţieze vreodată contradicţiile (ei)", declarase regizorul.

În acel interviu, Roman Polanski se referea la comentarii atribuite actriţei într-un interviu publicat cu douăzeci de ani mai devreme, în 1999, de tabloidul britanic News of the World.

"Voiam să fiu amanta lui (...) Probabil că îl doream mai mult decât mă dorea el pe mine", preciza acel articol, citând-o pe actriţa britanică. Citatul este "inexact", a denunţat Charlotte Lewis încă din 2010.

După interviul acordat de Roman Polanski în Paris Match, actriţa a depus o plângere pentru defăimare, ceea ce a dus la trimiterea regizorului în faţa tribunalului - sesizarea este practic automată în dreptul francez din domeniul presei, unde fondul acuzaţiilor este examinat în cadrul audierii.

Avocaţii lui Roman Polanski neagă orice defăimare în declaraţiile făcute de clientul lor pentru Paris Match: "Roman Polanski are dreptul să se apere public, la fel ca femeia care îl acuză", a declarat pentru AFP avocata Delphine Meillet, care îl apără pe celebrul regizor în instanţă alături de avocatul Alain Jakubowicz.

Ei l-au citat în calitate de martor pe autorul articolului din News of the World despre Charlotte Lewis, Stuart White.

"Murdărirea reputaţiei, discreditarea şi defăimarea fac parte integrantă din sistemul Polanski şi asta este ceea ce Charlotte Lewis denunţă cu atât de mult curaj", a declarat pentru AFP avocatul ei, Benjamin Chouai.

Născut la Paris în 1933, Roman Polanski trăieşte în Europa la adăpost de justiţia americană, care îl consideră fugar de peste 40 de ani, în urma unei condamnări pentru relaţii sexuale ilegale cu o minoră.

În 2020, a fost desemnat cel mai bun regizor la gala premiilor César pentru filmul său "J'accuse", despre afacerea Dreyfus, deşi tocmai fusese acuzat din nou de viol, iar noul trofeu atribuit cineastului franco-polonez a determinat-o pe actriţa Adele Haenel să părăsească sala în care se desfăşura ceremonia.

Incidentul a devenit unul dintre simbolurile luptei împotriva violenţelor sexuale din industria cinematografică.

De atunci, Roman Polanski a devenit extrem de discret în spaţiul public.

A realizat în Elveţia filmul "The Palace", prezentat în septembrie 2023 la Mostra de la Veneţia - în absenţa cineastului -, dar care nu a fost încă lansat în cinematografe.

Departe de marile sale filme, precum "The Pianist" şi "Rosemary's Baby", această comedie a avut parte de o primire glacială şi stânjenitoare la proiecţiile de presă.

Procesul său pentru defăimare vine în contextul în care industria filmului francez este zguduită de scandalul Judith Godreche, care a depus plângeri pentru viol împotriva regizorilor Benoît Jacquot şi Jacques Doillon.

La sfârşitul lunii februarie, în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor César care a contrastat puternic cu ediţia din 2020, care îl premiase pe Roman Polanski, actriţa Judith Godreche a denunţat utilizarea cinematografiei ca "o acoperire pentru traficul ilicit de tinere fete".