Şapte membri din CA al TVR, scrisoare deschisă în care se delimitează de Doina Gradea în scandalurile recente: Ne-a fost obstrucţionată activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Gradea FOTO Octav Ganea/Inquam PhotosDoina Gradea

Şapte membri ai Consiliului de Administraţie (CA) din TVR se delimitează de preşedintele-director general, Doina Gradea, în scandalurile recente, declarând că le-a fost obstrucţionată activitatea şi nu au fost consultaţi cu privire la deciziile luate. Totodată, aceştia solicită o şedinţă extraordinară pentru a discuta hotărârea de a scoate din grilă emisiunea „Starea Naţiei“, realizată de Dragoş Pătraru.

O scrisoare deschisă semnată de şapte membri ai CA – Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu şi Christel Ţopescu – a fost publicată de HotNews

În document se afirmă că preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, nu a consultat niciodată Consiliul cu privire la deciziile şi acţiunile întreprinse în recentele scandaluri în care a fost implicată televiziunea, fiind amintite cazurile „cap de porc“, Eurovision 2018 şi „Starea Naţiei“.  

Mai mult, cei şapte membri ai CA susţin că decizia de a rezilia contractul cu Dragoş Pătraru şi echipa „Starea Naţiei“ a fost luată de şefa TVR fără a mai aştepta raportul Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR, aşa cum se discutase în Consiliu.

În scrisoare se solicită şi o şedinţă extraordinară a CA în care să fie analizate contractul pe care Pătraru îl are cu postul public şi presupusele încălcări ale clauzelor, motivul încheierii colaborării invocat de Gradea. 

De asemenea, cei şapte membri cer un raport al veniturilor din publicitatea obţinute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal, precum şi o informare despre organizarea şi contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, care va avea loc în perioada 29 august-2 septembrie în Piaţa Sfatului din Braşov şi în cadrul căruia sunt puse la bătaie premii în valoare de 65.000 de euro. 

„Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei“, se arată în finalul scrisorii publicate de HotNews

Scrisoarea deschisă semnată de cei şapte membri ai CA al TVR:

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administraţie, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situaţii, în spaţiul public a fost folosită sintagma „conducerea TVR“ deşi Consiliul de Administraţie nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile şi acţiunile pe care le-aţi întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri. În respectivele situaţii, de la scandalul „Cap de porc“ la scandalul Eurovision 2018 şi la scandalul Dragoş Pătraru, în care aţi fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Preşedintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administraţie.

În ceea ce priveşte emisiunea „Starea naţiei“ difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoş Pătraru, deşi Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu aţi mai aşteptat, aşa cum ar fi fost normal şi cum s-a discutat în Consiliul de Administraţie, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultaţi Consiliul de Administraţie, cu câteva zile înaintea şedinţei acestuia din ziua de 26.06.2018, aţi adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunţarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoş Pătraru şi eliminarea emisiunii „Starea naţiei“ din grila de programe a TVR.

La aflarea acestei ştiri, am cerut explicaţii şi ne-am exprimat dezacordul faţă de nesocotirea Consiliului de Administraţie într-o decizie atât de importantă pentru TVR. Vă reamintim că membrii Consiliului de Administraţie au solicitat repetat să vadă condiţiile contractuale (respectând legislaţia în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conţinut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile „Starea naţiei“ şi „România 9“. Accesul membrilor CA la aceste informaţii a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidenţialitate din contracte. Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terţii; Consiliul de Administraţie nu este o „parte terţă“ la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcţionare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză. 

Considerăm că prin acţiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administraţie a fost obstrucţionat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislaţiei în vigoare.

În concluzie, în funcţie de disponibilitatea celor implicaţi, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie şi, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoş Pătraru îl are cu TVR şi a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneţi la vot propunerea dumneavoastră şi a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relaţiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoş Pătraru.

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei şedinţe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs şi contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum şi situaţia la zi a veniturilor din publicitate obţinute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.