Progres zero în rezolvarea crizei. Întâlnirea PNL-PSD, fără rezultate concrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD şi PNL FOTO Inquam Photos / George Calin

Liderii PNL şi PSD au mers să negocieze viitoarea formulă de guvernare, însă discuţia s-a încheiat fără un rezultat concret. Klaus Iohannis a anunţat că va chema partidele la consultări doar când există o majoritate clară pentru viitorul Cabinet.

Accelerarea discuţiilor pentru formarea unui nou Guvern nu mai e pe agenda niciunui partid, cu toate că s-a împlinit o lună de când România nu mai are un Cabinet cu puteri depline, valul 4 de coronavirus este departe de a se termina, numărul de decese zilnice fiind de aproximativ 500, iar preţurile continuă să crească.

Şeful statului a anunţat că aşteaptă atât cât este necesar pentru conturarea unui Guvern cu majoritate parlamentară clară, după ce precedentele cabinete au fost doar în formule minoritare. „Voi aştepta cu consultările formale până când din discuţiile dintre partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Când majoritatea va fi cristalizată, voi convoca consultări pentru noul Guvern”, a afirmat Klaus Iohannis, fără a da vreun orizont de timp.

Joi a fost runda negocierilor PSD-PNL, aceasta fiind o primă întâlnire. Aşa cum era de aşteptat, Marcel Ciolacu a cerut funcţia de premier pentru partidul său. Liderul PSD a subliniat că social-democraţii sunt „îndreptăţiţi” să revendice şefia Guvernului, pentru că matematica parlamentară arată că partidul său are peste 150 de mandate, mai multe decât PNL şi UDMR la un loc. Replica a venit din partea lui Florin Cîţu, care a subliniat în faţa celor prezenţi că mandatul PNL este negocierea unui Guvern în jurul PNL, cu premier liberal.

Ambele partide vor premierul

De altfel, partenerul de cursă al PNL, Klaus Iohannis, le-a transmis liberalilor să nu cedeze în niciun caz funcţia de premier, potrivit unor surse din conducerea PNL. Cîţu a declarat, după discuţia cu PSD, că social-democraţii au venit inclusiv cu varianta unui premier care să se schimbe o dată la doi ani. „E interesantă ideea”, a afirmat liderul PNL, fără a spune cine ar fi primul în acest scenariu.

Marcel Ciolacu a confirmat că la masa discuţiilor a fost avansată inclusiv varianta premierului prin rotaţie. Însă liderul PSD a subliniat că a fost doar o primă discuţie şi îi aşteaptă iar pe liberali, iar la viitoarea întâlnire ar trebui să vină Dan Vîlceanu cu datele privind execuţia bugetară, pentru a se putea lucra pe un proiect de lege privind rectificarea bugetară. „Sper că va fi o prioritate. Noi, PSD, lucrăm în weekend la programul de guvernare”, a declarat Ciolacu, întrebat când va fi gata un nou Guvern. Concluzia liderului PSD: „PNL este de bună credinţă”.

Liberalii trag în direcţii diferite

Situaţia din PNL arată ruptura de comunicare şi de obiective inclusiv în „echipa câştigătoare” de la Congres. Surse politice din PNL au precizat că secretarul general al formaţiunii, Dan Vîlceanu, trage sforile la nivel central, dar şi în comunicarea cu filialele, pentru a promova varianta refacerii Coaliţiei cu USR şi UDMR, chiar dacă imediat după Congres era unul dintre avocaţii unui Guvern minoritar cu sprijin PSD în Parlament.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a pledat pentru o înţelegere cu PSD, dând exemple de colaborări care păreau imposibile în alte ţări, din cauza adversităţilor istorice, dar care au fost nevoite să conlucreze. Bogdan a subliniat că aritmetica parlamentară arată că ar trece în Parlament doar un Guvern cu PSD.

Varianta Cîţu premier, „o glumă“

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a respins ferm varianta acceptării unui Guvern cu Florin Cîţu premier, deşi liderul PNL a testat de miercuri terenul privind posibila sa redesemnare. „Asta e o glumă. Haideţi să încheiem acest subiect, care din punctul nostru de vedere e încheiat deja, de ceva vreme”, a declarat Dacian Cioloş, într-o intervenţie la Digi24.