Preşedintele Republicii Moldova susţine că Rusia este implicată în stimularea conflictului din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Transnistria

Maia Sandu a menţionat că „forţele care nu doreau independenţa republicii faţă de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces”.

Conflictul armat din Transnistria a fost o încercare de a preveni independenţa statului moldovenesc, în care Rusia este implicată, a declarat Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vineri într-un interviu acordat postului ProTV .

"Războiul din Transnistria a fost o încercare de a opri procesul de obţinere a independenţei de către Republica Moldova. Forţele care nu au vrut să devenim independenţi de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces", a spus Sandu. Răspunzând unei solicitări a unui jurnalist român de a numi aceste forţe, şeful Republicii Moldova a declarat că „este foarte clar pentru toată lumea că Federaţia Rusă şi-a trimis oamenii să participe la această acţiune împotriva Republicii Moldova”.

Conflictul armat de pe Nistru a început după prăbuşirea URSS, la 2 martie 1992, când au avut loc ciocniri între poliţia moldovenească şi miliţia Transnistriei nerecunoscute, în oraşul Dubăsari. În iunie, acestea au escaladat în bătălii de amploare în oraşul Tighina/Bender, unde conducerea moldovenească a trimis unităţi de poliţie şi armată pentru „stabilirea ordinii constituţionale”. În timpul ciocnirilor, aproximativ o mie de oameni au murit, iar zeci de mii au fost răniţi şi alţii au devenit refugiaţi.

A fost posibilă oprirea războiului fratricid după ce a fost semnat la Moscova, la 21 iulie 1992, acordul „Cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, potrivit căruia au fost aduse forţe ruse de menţinere a păcii, în zona de conflict. În prezent, ei menţin pacea în regiune, alături de Căştile Albastre ale Moldovei şi Transnistriei şi un grup de observatori militari din Ucraina. În toţi aceşti ani, aici nu s-a înregistrat nici măcar un focar de violenţ, fapt care a făcut posibil ca Chişinăul şi Tiraspolul să negocieze o soluţionare paşnică a conflictului cu participarea garanţilor - Rusia şi Ucraina - un mediator în persoana OSCE. şi observatori din SUA şi UE. În regiune este staţionat şi Grupul Operaţional al trupelor ruse, numărând aproximativ o mie de soldaţi şi ofiţeri, care sunt înarmaţi cu arme de calibru mic şi oferă sprijin forţelor de menţinere a păcii care sunt blocaţi după ce Ucraina le-a tăiat rutele de aprovizionare. Chişinăul cere retragerea OGRF şi propune înlocuirea forţelor de menţinere a păcii cu o misiune internaţională de observatori civili. Tiraspolul îi consideră garanţi ai păcii şi este categoric împotriva unei astfel de soluţii.

Data tragică a începerii conflictului armat de pe Nistru la 2 martie 1992 este comemorată atât în ​​Moldova, cât şi în Transnistria (Pridnestrovie, în lb. rusă), însă, acţiunile comemorare se desfăşoară separat, iar părţile se învinuiesc reciproc pentru conflict.