Poroşenko l-a sunat pe Iohannis. Ce i-a reproşat şeful statului preşedintelui Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a discutat, miercuri, la telefon, cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, la solicitarea celui din urmă. Şeful statului i-a făcut mai multe reproşuri referitoare la Legea educaţiei din Ucraina, care limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români această ţară.

„Preşedintele României a exprimat în termeni fermi nemulţumirea faţă de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă al persoanelor aparţinând minorităţilor din Ucraina, inclusiv cea română. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina şi cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite. De asemenea, Preşedintele României a reiterat poziţia părţii române cu privire la faptul că Articolul 7 al Legii, aşa cum este formulat în prezent, diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române în ceea ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă“, susţine Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. 

De asemenea, Iohannis a solicitat preşedintelui Poroşenko ca Ucraina să îşi respecte angajamentele asumate constant faţă de partea română privind respectarea normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. „Preşedintele României a atras atenţia, totodată, că este important ca nivelul şi calitatea învăţământului în limba română să nu fie afectate de noile norme şi a evidenţiat că învăţarea limbii oficiale a statului unde trăiesc minorităţile nu trebuie să fie realizată în detrimentul limbii materne a minorităţilor“, se mai arată în în comunicat.

Preşedintele Ucrainei a explicat faptul că înţelege poziţia statului român şi că încearcă găsirea unor soluţii pentru a rezolva această problemă. Mai mult, acesta a precizat că e valabilă invitaţia adresată lui Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina. „Preşedintele României a subliniat că această vizită, care trebuia să aibă loc în luna octombrie şi care a fost amânată de partea română ca urmare a situaţiei create de adoptarea Legii Educaţiei, va avea loc după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ menţionat“, conchide Administraţia Prezidenţială.