Energia, ultimul scurtcircuit în relaţia PSD-PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian şi Victor Ponta se contrazic din ce în ce mai des   FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-au contrat pe tema concedierilor din energie, lungind lista neînţelegerilor dintre social-democraţi şi liberali.

Neînţelegerile dintre PSD şi PNL se adâncesc, în ciuda asigurărilor date de Victor Ponta şi Crin Antonescu legate de buna funcţionare a USL. Ultimul episod s-a consumat ieri, după ce ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că Guvernul va opera concedieri în companiile de stat din sectorul energetic. Premierul Victor Ponta a dezminţit informaţia, afirmând că Guvernul nu are un asemenea proiect pe ordinea de zi. Ulterior, Varujan Vosganian a retras ordonanţa de pe site-ul Ministerului Economiei.

Ponta şi Vosganian nu sunt la prima dispută. Vosganian a declarat, recent, că speră ca misiunea miniştrilor delegaţi din partea PSD  să nu fie aceea de a diminua puterea miniştrilor din PNL. „Această misiune a miniştrilor delegaţi a creat o oarecare confuzie, a lăsat sentimentul că această instituţie a fost inventată ca să destabilizeze miniştrii liberali de atribuţiile lor“, a comentat Vosganian.

În replică, Victor Ponta i-a arătat uşa Guvernului. „Dacă e cineva nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa, poate să plece“, avertiza Ponta. „Sugerez oricărui ministru care e nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu e de neînlocuit, ba dimpotrivă, fac imediat propuneri de înlocuire cu altcineva“, mai spunea Ponta.

Războiul organigramelor

De altfel, Vosganian are chiar în propria instituţie un ministru delegat de la PSD – pe Constantin Niţă. Organigrama instituţiei, aprobată de Guvern, nu a avut darul de a linişti spiritele. Niţă are cabinet separat, orgranigrama de funcţionare neprevăzând nicio punte de legătură între acesta şi restul instituţiei. Dacă la alte ministere, ministrul delegat îl secondează pe cel plin, la Economie, sprijinul pentru Vosganian vine din partea a şapte secretari de stat. Problemele dintre PSD şi PNL nu se opresc aici. Organigrama Ministerului Finanţelor, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, nu a fost aprobată nici până în prezent.

Motivul: PSD şi PNL nu s-au înţeles în privinţa subordonării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Premierul Victor Ponta intenţionează să coordoneze direct instituţia, aflată, în prezent, în parohia Ministerului Finanaţelor.

Pe de altă parte, liberalii sunt nemulţumiţi de faptul că premierul Victor Ponta nu le-a dat satisfacţie, până în prezent, în privinţa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). La formarea Guvernului, Victor Ponta a trecut CNADNR de la Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu, la cel al Infrastructurii, condus de social-democratul Dan Şova.

Mutarea i-a supărat pe liberali, iar premierul Victor Ponta a promis că, în două săptămâni, va crea o companie de autostrăzi, care va rămâne la Infrastructură, iar CNADNR se va întoarce la Transporturi. Subiectul trebuia discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, dar a fost, din nou, amânat.

Tensiunile se fac simţite şi în teritoriu. Senatorii PNL Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au afirmat, ieri,  că Guvernul Ponta face aceeaşi greşeală pe care au făcut-o guvernele PDL, respectiv lucrează „dictatorial“ şi nu furnizează parlamentarilor USL informaţii despre proiectele majore pe care intenţionează să le adopte.