Dezbaterea prezidențiabililor. Atacuri pe bandă între Antonescu și Dan: „Dacă vă susținea coaliția, așa cum vă doreați, era bună”/ „Nu veți avea legitimitatea să faceți schimbări” LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii candidați la alegerile prezidențiale 2025 au participat luni seară la o dezbatere electorală organizată de Digi24 în Sala Unirii, de la Palatul Cotroceni. Simion și-a făcut apariția, dar a plecat înainte de startul propriu-zis al confruntărilor. Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu că a fost „rechin imobiliar pe bazele sportive ale României”. Candidații au explicat ce măsuri economice ar lua, dar și ce ar face în cazul în care România ar fi invadată.

UPDATE Candidații au avut, în încheierea dezbaterii, mesaje directe către alegători.

Crin Antonescu: „Suntem în fața unei crize economice, a unei de securitate, a unei crize de solidaritate, dar văd oportunități din asta”.

Nicușor Dan: „Îndemn românii să creadă în continuare în România, pentru că România are oameni, expertiză, firme private. Să se uite la ce a făcut fiecare candidat: ce a făcut în viața personală, în viața profesională, să se uite cum l-au evaluat bucureștenii pe primar, să vadă că formula actuală de guvernare actuală a eșuat”.

Elena Lasconi: „Realitatea este formată din puterea gândurilor noastre. Doresc o Românie în care se cultivă pacea și o Românie în care oamenii trebuie să fie uniți. Eu pot face asta, sunt dintre voi, vă știu lacrimile, durerile! Cred că pot să reprezint cel mai bine românii și să îi tratez cu respect”.

UPDATE Crin Antonescu a răspuns cu Da / Nu la mai multe întrebări:

Reducerea numărului parlamentari: Da;

Definirea familie între bărbat și femeie: Da;

Parteneriat civil: Da;

Alegere primar două tururi: Nu;

Legalizare canabis: Nu.

UPDATE Nicușor Dan, despre banii din campanie:

„Sunt singurul candidat care a strâns bani de la oameni, mai mult 10.000 de oameni au donat pentru cauza în care ei cred. Sunt 3,2 milioane de lei din donații, mai sunt două de 800.000 de lei, două de 500.000 lei și una de 250.000. Astea au fost toate donațiile. La momentul în care am fost întrebat, o parte din bani nu veniseră. (...) Haideți, că am lămurit”.

Crin Antonescu, pe aceeași temă: „Dator îi sunt lui Dumnezeu, dator îi sunt mamei mele, dator îi sunt soției mele. Finanțator al campaniei mele sunt PSD, PNL și UDMR”.  

UPDATE Antonescu nu exclude ipoteza ca Olguța Vasilescu să fie premier.

Crin Antonescu: „România va avea stabilitate dacă eu voi fi președintele României. (...) Eu sunt un admirator al Olguței Vasilescu, care a fost un ministru bun și este un primar excepțional. Nu exclud ipoteza ca într-o zi să fie premier și sunt convins că va fi unul bun. Ilie Bolojan, cu siguranță, cred că va fi un premier bun. Nu am avut astfel de discuții”.

UPDATE Candidații au fost întrebați ce decizie ar lua în cazul în care România este invadată, dacă nu cedează teritorii.

Elena Lasconi: „În primul rând, aș vorbi prima dată cu premierul, cu ministrul Apărării, ar trebui să sun imediat pe comandatul NATO, să convoc un CSAT. Dacă este stare de urgență, ar trebui convocat și Parlamentul”.

Crin Antonescu: „Dacă este să sun persoane, îl sun pe generalul Mândrescu, care va fi consilier pe apărare. Îi sun pe premier, pe ministrul Apărării. Nu cedez niciun teritoriu, activez toate mecanismele care asigură securitatea României, în primul rând articolul 5 din cadrul NATO”.

Nicușor Dan: „Din fericire, România este în NATO, care oferă niște garanții de securitate”.

UPDATE Cum văd candidații războiul din Ucraina

Elena Lasconi: „Pentru a apăra pacea, trebui să fim pregătiți. Să creștem numărul de militari profesioniști, este importantă o pregătire a unor voluntari, ca în Polonia, nu armată obligatorie”.

Nicușor Dan: „Trebuie să mergem înainte cu parteneriatele cu SUA, UE și cu programul de reînarmare a Europei, să producem în țară armament”.

Crin Antonescu: „În 2022, invadarea Ucrainei a provocat o mare emoție. Nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște”.

UPDATE Atacurile între Antonescu și Dan continuă:

Crin Antonescu: „Dacă vă susținea coaliția, așa cum vă doreați, era bună”.

Nicușor Dan: „Am spus un lucru simplu: nu veți avea legitimitatea în fața coaliției care trage să vă ducă mai sus de 20% să le impuneți schimbări. Alegerile sunt legitime când vor fi câștigate de oricine”.

UPDATE Crin Antonescu: Victor Ponta este omul sistemului

„Dacă prin sistem înțelegem instituții, partide, oameni politici, campanii oficiale, atunci vreau să spun că da, fac parte din sistem. Dacă vorbim de deep state, de un stat paralel, alcătuit dintr-o încrengătură politică, nu am element decât de un candidat și acela este Victor Ponta. Dacă doamna Lasconi spune că eu sunt din sistem, îi spun respectuos că se înșală. (...) Nu am avut nicio legătură cu vreo sferă ocultă”, a explicat Antonescu.

Nicușor Dan: „Marcel Ciolacu este sistemul, ASF, ANCOM și alte instituții unde ajung soți, soții, top modele, instituțiile care tolerează mafia imobiliară este sistemul”.

UPDATE Relația SUA-România, o urgență maximă în opinia lui Crin Antonescu

„E urgență o numirea unui director civil la SRI, lucru absolut necesar în practica unei țări democratică. Nu vă pot avansa un nume acum, președintele avansează nume, parlamentul votează (....) Eu sper ca relația noastră cu administrația Trump și asta este urgența urgențelor, pe agenda de politică externă, să reintre în funcțiune, prin ambasadă. Nu ne trebuie emisar special”.

UPDATE Crin Antonescu a fost întrebat ce nume are în vedere pentru conducerea serviciilor secrete, dacă are în vedere un emisar special pentru administrația Trump și dacă va exista un emisar special pentru relația cu Ucraina în cazul în care va ajunge președinte.

Crin Antonescu: „Nu vă pot spune nume. Controlul parlamentar asupra serviciilor a fost anemic. Președintele nu face singur aceste numiri, doar propune, iar Parlamentul le aprobă. E nevoie de conducător civil la SRI. Celelalte servicii vor face obiectul unei analize”.

Jurnalist: Emisar special pentru administrația Trump?

Crin Antonescu: „Eu sper ca relația să fie reluată prin Ambasadă. Nu ar trebui să ne trebuiască emisari speciali”.

UPDATE Nicușor Dan, către Elena Lasconi: „În justiție există Inspecția Judiciară, vă rog să îmi spuneți problemele și soluțiile!”.

Elena Lasconi: „Nu funcționează, asta e problema. Sper să își facă treaba în cazul acelui judecător de la Ploiești, care a anulat decizia CCR. A fost o schemă la care am fost părtași”.

UPDATE Nicușor Dan, către Crin Antonescu: „În decembrie 2013 coaliția PSD-PNL a propus o lege care scotea demnitarii din rândul funcționarilor publici și așa ei nu mai puteau fi cercetați pentru abuz în serviciu. Care era motivația acelei legi?”

Crin Antonescu: „Demnitarii nu sunt funcționari publici. Ei nu au fost distinși, ca să zic așa, ca să nu mai facă obiectul acuzațiilor de abuz în serviciu. După 2013 foarte mulți demnitari au fost inculpați, acuzați, alții ținuți șase-șapte ani, dar asta s-a întâmplat. De ce a fost respins de CCR? Este o întrebare pe care să o adresați CCR sau să căutați în documente, nu le am la mine. În afară de procurori, procese și urmăriri mai doriți să faceți ceva în calitatea de președinte sau primar?”.

Nicușor Dan: „Îmi doresc dreptate în România. Consider că CCR când s-a pronunțat a văzut că acea lege încalcă niște obligații pentru eventuala pedepsire a demnitarilor, de asta a refuzat legea. O chestiune de a-i scăpa pe demnitari, miniștri și primari în esență, de DNA. Da, domnule Antonescu, vreau să fac multe lucruri pentru România, dar trebuie să plecăm de la o bază solidă,  justiția”.

UPDATE Antonescu, Dan și Lasconi au precizat dacă sunt pentru reducerea aparatului bugetar sau pentru creșterea taxelor.

Crin Antonescu: „Cred că trebuie reduceri masive în sistemul bugetar. Cred că trebuie evitată creșterea taxelor. Propun eficientizarea cheltuielilor în instituțiile statului, nu creșterea taxelor”.

Nicușor Dan: „Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard, o vor scoate. (...) Sunt patru lucruri esențiale care să echilibreze deficitul: combaterea evaziunii fiscale , absorbția fondurilor UE, care este jalnică, reducerea drastică a cheltuielilor statului și companiile de stat, care sunt pline de relații de partid si numai performanță nu este acolo”.

Elena Lasconi: „Cheltuielile cele mai mari nu sunt cele de personal, gaura neagră este în economia de stat. Acolo trebuie lucrat, acolo trebuie să punem oameni competenți, în funcții cheie. Noi de acea am pierdut un miliard de euro anul trecut, deoarece nu am avut oameni competenți în funcții cheie, ci doar prieteni de partid”.

UPDATE  Câte un susținător din sală al fiecărui candidat a vorbit despre prezidențiabilul susținut

Simona Spătaru, parlamentar USR, susținătoarea Elenei Lasconi: „USR l-a susținut mult timp pe Nicușor Dan. Desigur că am luat întotdeauna de bun cuvânt că va face bine Bucureștiul și că va câștiga al doilea mandat. Mă aflu aici pentru că Elena Lasconi este un om harnic, modest, omul potrivit ca să fie președinte. Vreau să fie la fel de deschisă către oameni, sinceră”.

Susținătorul lui Crin Antonescu: „Îl cunosc drept Crin. Eram în școala generală și căutam un exemplu. Ceva m-a înclinat să am încredere în dânsul. A devenit un model de urmat în viață, un model de tată, un mentor și un prieten adevărat. Nu și-a schimbat niciodată atitudinea în funcție de ce loc a ocupat. Îmi doresc să fie președintele nostru, al tuturor românilor”.

Soția lui Nicușor Dan, aproape lăcrimând: „Acum câteva zile am auzit o discuție între Nicușor și fiica noastră. L-a întrebat dacă va face din România o țară mai bună. Răspunsul lui a fost: îți promit că voi face tot ce stă în putere. Acesta este Nicușor. Nu i-a promis o Românie mai bună, însă i-a promis că va face tot ce ține de el, așa cum a făcut în ultimii 20 de ani”.

UPDATE Jurnalist: Domnule Nicușor Dan, după campania aceasta, dacă pierdeți, vă întoarceți tot singur la primărie și dacă câștigați ajungeți la Cotroceni tot singur?

Nicușor Dan: „Așa cum am fost un primar independent la Primăria Capitalei și am colaborat cu partidele care aveau și ele mandatul cetățenilor, voi face același lucruri și la Palatul Cotroceni, în ipoteza în care oamenii mă votează. Voi face acest lucru cu o intenție reformistă”. 

UPDATE Jurnalist: „Domnule Crin Antonescu, dacă veți pierde alegerile vă veți retrage din nou 10 ani?

Crin Antonescu: „În 2014, la capătul unui proiect major care a eșuat, nu electoral, ci după aceea, prin trădarea unui partener, mi-am asumat răspunderea pentru asta. Nu am rămas în politică sau în vreo sinecură, ca să atârn pe acolo. Am plecat, mi-am văzut de viața mea privată. Sunt mulțumit că am făcut asta. Mi-am apărat convingerile mele făcând asta, mi-am apărat familia, mi-am crescut copilul, sunt mândru de asta. (...) Acum am venit chemat, am făcut un proces de conștiință politică, am spus da și am venit. Dacă voi câștiga, voi fi președintele și poate am să apuc să vă spun ce voi face. Dacă nu, voi lua o decizie într-o deplină libertate pentru că nu am nicio obligație. Voi un cetățean care își iubește țara”.

Elena Lasconi: „Eu o să ajung în turul doi și o să ajung președintele Românei. Cu scenariul ăsta merg în mintea mea. Eu mi-aș dori ca cineva să reformeze USR, pentru că dacă nu cad niște capete, se va duce în cap. Este foarte important ca acest partid să fie reformat”, a răspuns Lasconi.

UPDATE: Crin Antonescu: „Doamna Lasconi, de ce credeți că domnul Nicușor Dan s-a năpustit asupra partidului USR și a dumneavoastră?”

Elena Lasconi: „Vreau să mă uit în ochii lui când răspund. Nicușor, viclean, copil de casă... Sunt absolut convinsă că vrut să mă scoată din joc. Dacă intră în turul doi pierde cu oricine.  El a intrat doar ca să mă scoată pe mine din joc. Poate să aibă zece drepturi la replică. Dar modul în care a procedat anul trecut, asta arată. E dureros. Eu mi-am pus speranța în acest om”.

Nicușor Dan: „Văd că este consens între cei doi. Aici nu este vorba despre doamna Lasconi și emoțiile domniei sale. Este vorba despre destinul acestei țări. Domnule Antonescu, ați pierdut deja, pentru că vă susțin niște partide care au 50% în Parlament și aveți 20%. Poate intrați în turul doi, dar ați pierdut deja”.

Crin Antonescu: „A sugerat domnul Nicușor Dan că e o înțelegere între mine și doamna Lasconi. Nu este așa”.

UPDATE Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu că a fost „rechin imobiliar pe bazele sportive ale României”.

Potrivit lui Nicușor Dan, prin acte ilegale, niște terenuri care aparțineau domeniului public al statului au fost date unor dezvoltatori imobiliari.

Nicușor Dan: „Avem aici semnătura domnului Antonescu. În 1999 am avut un ministru, domnul Antonescu, care în calitatea sa a atestat dreptul de proprietate pentru 7 hectare din parcul Herăstrău, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon și altele, în total 34 de hectare. Ulterior, ele au trecut din domeniul public al statului în subordinea unei firme din subordinea Ministerului condus de Antonescu, iar ulterior, această firmă a semnat contracte de vânzare-cumpărare cu mai multe firme. Prin acte ilegale pe care le-a semnat niște terenuri care aparțineau statului, 34 de hectare au fost date unor dezvoltatori imobiliari. Inclusiv două instanțe au confirmat asta”.

Crin Antonescu: „Dacă eu vă dau acum în judecată, mă gândesc că veți da banii avocaților din banii bucureștenilor. Eu din calitate de ministru nu am făcut decât, în conformitate cu legislația în vigoare, să trec în proprietate privată a statului ceea ce administra această companie BTT. Este un lucru perfect acoperit legal. Niciodată nu am fost informat, sunt 20 de ani de atunci, că vreun procuror îmi cercetează activitate. Niciodată nu am fost acuzat sau chemat la Parchet. Vă rog să arătați contractul cu semnătura mea, pentru că altfel vă dau în judecată”.

Crin Antonescu: „Domnule Dan, eu am semnat ce trebuia să semnez, în conformitatea cu legea la momentul respectiv. Dar ce spuneți dumneavoastră de faptul că blocați șapte spitale publice? Sunt proiecte, sunt bani.. Cât are de când să blocheze aceste proiecte?”

Nicușor Dan: „Constatat că domnul Crin Antonescu continuă să spună albul e negru și negru e alb. (...) Îi invit pe bucureșteni, în legăturile cu acuzațiile care mi se aduc, potopul de acuzații care mi se aduc să-și sune rudele, să le spună oamenilor din provincie realitatea”.

Participanții la dezbaterea electorală. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Istoricul Adrian Cioroianu: „Ca președinte, ce tactică veți avea, domnule Nicușor Dan?. Gândiți-vă că, de exemplu, în septembrie, Rusia provoacă o criză parlamentară în Republica Moldova?”

„Există un singur răspuns la întrebarea aceasta: oamenii. Ești politician, te evaluează oamenii, acesta este răspunsul. (...) În momentul în care a fost nevoie la București, am avut viteză. În momentul în care va fi nevoie la nivel internațional, voi avea viteză”, a spus Nicușor Dan.

Elena Lasconi: „Niciodată nu voi avea în echipa mea oameni care au legături cu Rusia. Eu nu vreau nicio combinație în jurul meu, niciun dubios”

Crin Antonescu: „Exclud fie și posibilitatea, nicidecum probabilitatea, ca în anturajul meu, în echipa mea de campanie, să existe un pro-rus”.

UPDATE  Candidații au fost puși în fața unei situații ipotetice în care ar ocupa funcția de președinte și și-ar da seama că nu-și vor putea face treaba din cauza unui guvern ostil. Întrebare: „Cu ce majoritate și cu ce prim-ministru vă propuneți să lucrați?”.

Elena Lasconi: „Cu Ilie Bolojan, am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și cu deficitul ăsta bugetar avem nevoie de un profesionist prim-ministru. (...) Cred că pot găsi înțelegere pentru că există dialog și la PSD, PNL și UDMR. Ar fi mai multe formule, dar nu am de gând să fac acum mai multe scenarii”.

Crin Antonescu: „Constat un fenomen pe care l-aș califica fiind aproape hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe domnul Bolojan; problema e că domnul Bolojan mă preferă pe mine... Am glumit puțin. Domnul Bolojan a spus că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, va fi forțat de Lasconi și Nicușor Dan, eu cred că e fantasmagoric. România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul”

Nicușor Dan: „Sunt o persoană care poate lucra cu oricine, am dovedit la Primăria Capitalei. Cred că de ani de zile PNL este exact ca în povestea cu broasca pe care dacă o arunci în apă fierbinte sare imediat, dar dacă dai focul mai mic și mai mic se fierbe singură. Cred că domnul Bolojan e garantul faptului că PNL va continua să guverneze cu PSD. Soluția pentru PNL este să se apropie de USR”.

Crin Antonescu, către Nicușor Dan: „Am impresia că aveți o problemă cu conceptul de dreapta. Să nu discutăm de broaște, să discutăm de urși! Nu dați târcoale pe la gardul PNL-ului. Deplângeți deficitul, dar v-ați gândit că poate prietenul dumneavoastră Marcel Ciolacu avea un deficit mai mic dacă PIB-ul Bucureștiului nu ar fi fost blocat de un primar al Bucureștiului?”.

Nicușor Dan i-a răspuns: „Chiar nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Deși putem ajunge la trecutul dvs. din anii 90. Ați fost ministru care a dat baze sportive la oameni cum ar fi Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir. Cred că o să ajungem să dezbatem asta”.

Crin Antonescu: „Am fost ministru al Sportului, nu am avut nicio relație cu oamenii amintiți. Dvs., ca procesoman calificat, să ne spuneți ce terenuri și cui am dat eu”.

UPDATE Crin Antonescu: „Cu mine președinte, spre deosebire de alți candidați, România va avea stabilitate și va avea un guvern pro-occidental, pro-european”.

UPDATE Nicușor Dan: „Cred că domnul Antonescu este garantul faptului că Marcel Ciolacu va continua să guverneze România”.

UPDATE Jurnalist, către Crin Antonescu: „Dacă ați fi fost președinte în ultimii ani, Liviu Dragnea ar fi avut dosar?”

Crin Antonescu: „Dacă Liviu Dragnea ar fi avut sau nu dosar nu v-aș putea spune, pentru că nu l-aș fi făcut eu. Dosarele tuturor politicienilor trebuie făcute de organismele îndreptățite prin Constituție”.

Jurnalist: „Ați spus că le considerați dosare politice”.

Crin Antonescu: „Nu am spus că nu ar fi trebuit să se facă dosare sau că e vinovat sau nu,  am spus în legătură cu primul, mai ales primul proces, fără să mai fiu aliat politic, că sunt dosare suspecte de conținut politic. Liviu Dragnea, la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac, fără a fi ilegale, 90% dintre cei care fac campanii. Penal este cine spune legea că este penal, nu cine spune presa, nu adversarii sau colegii politici. (...) Calea e să nu generez dosare politice. Eu n-am generat, n-aș fi generat niciun dosar politic”.

UPDATE Jurnalist: „Mai vorbiți cu Matei Păun în următorii cinci ani?”

Nicușor Dan: „Apreciez tenacitatea și repetiția pe subiectul acesta. Domnul Matei Păun nu este șeful meu de campanie, nu este finanțatorul meu, nu va avea o poziție la Palatul Cotroceni (...). Evident că-i răspund la telefon unui om cu care am colaborat”.

UPDATE Jurnalist: „Dacă ajungeți președinte, cu ce echipă ați lucra dacă ați avea o problemă să alcătuiți un guvern și pe cine ați numi ambasador SUA?”

Lasconi: „Partidul nu m-a abandonat, pentru că nu e format din 16 puciști, e format din 20.000 de oameni. E o jignire ce au făcut. Când o să ajung președinte, doresc o reformă a diplomației, să trimitem diplomați de valoare în consultate și ambasade. (...)Când o să ajung președinte îmi doresc o reformă a diplomației și mi-aș dori să recrutăm diplomați de valoare. Cred că pot să negociez cu oricine. Nu am un nume în vedere, dar îmi doresc oameni bine pregătiți.

UPDATE Elena Lasconi i-a adresat o întrebare și lui Dan: „Când te-ai milogit de cei de la PSD și PNL să te susțină, erai anti-sistem, reformator sau oportunist? Se împacă politica cu moralitatea?”

Nicușor Dan: „Stimată doamnă Lasconi, aș vrea să încep prin a vă aduce aminte că în data de 25 noiembrie la ora 4.00, am trimis  pe contul meu de Facebook  un mesaj în care am îndemnat românii din SUA și Canada să vă voteze, pentru a evita o finală  între George Simion și domnul Ciolacu. Dincolo de toate umorile, sentimentele pe care fiecare le trăiește, eu cred că trebuie să ne uităm la poporul român”.

Candidatul independent a mai răspuns: „Eu cred trebuie să ne uităm la poporul român, să vedem care sunt așteptările poporului român, de ce poporul român a dat un uriaș vot de blam clasei politice și care sunt opțiunile reale în acest moment

Lasconi, către Nicușor Dan: „Tu ai fi candidatul care ar trece orice test de minciuni. Îmi pare rău, că am pus multă speranță în tine. Am aflat de la TV că ai venit peste. Spune multe despre caracter.

Nicușor Dan i-a răspuns: „Nu e locul potrivit pentru telenovele. În data de 8 decembrie, știind că există în cadrul USR, am dat primul telefon doamnei Lasconi ca să o informez de intenția de a candida, ulterior i-am sunat pe liderii coaliției, crezând că un independent cu o încredere importantă poate câștiga alegerile”.

UPDATE Elena Lasconi i-a adresat o întrebare lui Crin Antonescu:  „Dumneavoastră, Ponta, Dragnea și alții sunteți cei cărora ar trebui să le mulțumesc pentru că sunt în politică. În 2012 ați călcați în picioare statul de drept. Cum puteți garanta că veți lupta pentru statul de drept în România?

Crin Antonescu: „Cum anume am încălcat valorile statului de drept. Reamintesc că în 2012 s-a întâmplat următorul lucru: s-a produs o suspendare a președintelui Băsescu. Ea s-a desfășurat după toate regulile, a fost validată de CCR, a fost referendum, în urma deciziei CCR discutate și discutabile, favorabile lui Băsescu, el și-a reluat locul. Despre ce au fost unii oripilați e altceva. Nu a fost nicio încălcare a statului de drept”.

Lasconi: „Mi-ar fi rușine să candidez în locul dvs. și vă prezentați drept altcineva”.

Antonescu: „Nu mă prezint drept altcineva. Că ar trebui să-mi fie rușine e o părere, care sunt încălcările statului de drept? Ce este statul de drept?”

UPDATE: Referitor la planul de pace al lui Trump pentru Ucraina, care prevede cedarea teritoriilor cucerite, candidații au fost întrebați ce ar decide dacă România va trebui să formuleze un punct de vedere.

Este important ca statele europene să nu premieze agresorul. Securitatea României depinde în mod esențial de modul în care se va sfârși războiul din Ucraina (...). E importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o. Este important ca comunitatea europeană să nu premieze agresorul. Securitatea României și Republica Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina. Faptul că România a avut o poziție bună în politica externă trebuie subliniat. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, ca pacea să fie așa cum și-o dorește poporul ucrainean”, a spus Nicușor Dan.

„Rusia nu se oprește. În calitatea de președinte al României nu o să recunosc Crimeea. Așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei, nu aș ceda niciun teritoriu din țara mea”, a răspuns Lasconi.

„Interesul național al României are trei componente: granița Rusiei cât mai departe de România , să existe o conservarea a respectării a dreptului internațional, opțiunea României în interiorul UE înseamnă o convergență a acțiunilor noastre în comun”, a spus Crin Antonescu.

UPDATE: „Presupun că doamna Lasconi nu pretinde că am făcut ceva ce ar fi afectat rezultatul alegerilor din 2024. Am făcut angajamentul respectiv pentru că în calitate de președinte sunt responsabil. Ce s-a întâmplat în 2012 putem discuta”, i-a replicat Antonescu Elenei Lasconi.

„În urmă cu două săptămâni am sesizat AEP, pentru că greșeala pe care autoritățile au făcut-o în 2024 o fac acum. Autoritățile trebuiau să facă un lucru simplu: să fie în legătură cu META și TikTok”, a adăugat și Nicușor Dan.

UPDATE: Candidații rămași la dezbatere au fost întrebați cu privire la anularea alegerilor și neparticiparea la dezbatere a lui Ponta și Simion:

„A fost un moment critic. E o decizie a instanței, un moment traumatic. Mergem mai departe, nu avem altă cale decât aceste alegeri. Tot ce pot să spun este că în mandatul de președinte. E o dezbatere așteptată și e normală. Domnul Simion de ce participă la această campanie dacă nu s-a înscris?”, a răspuns Crin Antonescu.

„Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului. Instituțiile trebuiau să prevină. Suntem la cinci luni de atunci și nu avem o explicație completă. A fost un candidat care a declarat cheltuieli de campanie zero și pentru care am văzut acum o lună că autoritățile au dovedit că a fost o plată. A fost viciat rezultatul alegerilor”, a răspuns Nicușor Dan.

 „A fost o decizie nedemocratică. Domnul Antonescu spunea că dacă va fi președinte așa ceva nu se va întâmpla. Nu cred că în 2012 a încercat o lovitură de stat; a fost o decizie prin care nu ni s-a dat dreptul de a ne apăra. S-au schimbat lucrurile ca în acest moment să fie în cursă candidați ai sistemului”, a răspuns Elena Lasconi.

Simion a fost pregătit pentru a intra la dezbatere, dar nu a rămas. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE  George Simion i-a adus Elenei Lasconi un buchet de flori și a plecat înainte se startul propriu-zis al dezbaterii, însoțit de susținători.

Știrea inițială

George Simion (AUR), Nicuşor Dan (independent), Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR și Minorități) și Elena Lasconi (USR) sunt candidații la prezidențiale care se vor așeza la pupitre pentru confruntări directe, pe teme diverse - politică internă, politică externă, economie, finanțe, investiții, social. Prezidențiabilii vor primi însă și întrebări de la jurnaliștii și analiștii prezenți în sală.

Pupitrul destinat lui Victor Ponta, invitat și el la dezbatere, va rămâne neocupat, după ce candidatul independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a anunțat, luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook că nu va participa la prima confruntare de la Palatul Cotroceni.

Voi respecta și voi participa la orice dezbatere organizată care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții. Nu voi participa la dezbateri care invită doar candidați susținuți de partidele care cheltuie lunar milioane de lei din banii publici; nici la selecția candidaților pe baza unor sondaje plătite de aceleași partide, din bani publici, sondaje care s-au dovedit atât de false la alegerile din noiembrie 2024. Excluderea unor candidați legal înscriși și, mai ales, a votanților acestora este părtinitoare și nedemocratică. Pe baza sondajelor false din noiembrie 2024, candidatul Călin Georgescu nici măcar nu a fost acceptat la dezbateri, însă a fost cel mai votat de cetățeni. Prin urmare, confirm că voi participa mâine, 29 aprilie, la dezbaterea organizată de TVR – Televiziunea Publică, care asigură un format corect și echilibrat pentru toți candidații, fără ca acest post TV să beneficieze de contracte separate cu partidele politice parlamentare (...)”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Candidații care participă la dezbaterea de luni seară. FOTO Colaj Adevărul

Trei dezbateri prezidențiale 

Dezbaterea organizată de Digi24 a fost inițiată după ce președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat, într-o conferință de presă, că Administrația Prezidențială pune la dispoziție Sala Unirii pentru orice instituție media care este interesată să organizeze dezbateri între candidați.

Candidații prezenți la dezbaterea de luni seară se vor confrunta pe parcursul a trei ore.

Nu sunt însă singurele dezbateri înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.

Marți, 29 aprilie, de la ora 19.30, este programată dezbaterea organizată de TVR, tot în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Televiziunea publică a anunțat că va oferi în mod gratuit semnal tuturor televiziunilor interesate să preia transmisia din timpul dezbaterii electorale.

Miercuri, 30 aprilie, va avea loc ultima dezbatere prezidențială, care va fi organizată de  postul de televiziune Antena 3 CNN, în sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului, postul tv urmând să anunțe ora de începere a confruntării candidaților.