De ce „fugem” din POT. Partidul Anamariei Gavrilă, la un pas de dispariția din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul parlamentar al POT din Camera Deputaților rămâne cel mai mic după plecarea altor 6 deputați. Situația este și mai gravă la Senat, unde grupul e pe cale să fie desființat. 

POT rămâne fără membri FOTO Inquam Photos / George Călin

Anamaria Gavrilă, șefa POT, rămâne cu doar 14 membri în grupul deputaților. Asta după ce 10 deputați au părăsit, de la începutul sesiunii parlamentare, partidul pe care îl conduce. 

Șase deputați au anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, că părăsesc formațiunea politică. Este vorba despre deputații Dumitriţa Albu, Lucian Andruşcă, Andrei Csillag, Călin Groza, Gheorghe Pîclişan şi Aurora Simu. 

Șefa Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a declarat că îi consideră pe foștii ei colegi „fii risipitori” și a susținut că aceștia ar fi fost „direcționați în afara partidului”.   

„Acești oameni nu au fost niciodată ai noștri. N-au fost nici ai suveranismului, nici ai idealurilor pentru care milioane de români au stat la coadă să voteze. Au fost ai intereselor personale, ai calculelor cinice, ai funcțiilor și ai confortului. Au jucat teatru cât timp le-a fost convenabil, iar acum, când lupta devine grea, își dau jos masca și își arată adevărata față: cea a oportunismului și a lașității”, a transmis Anamaria Gavrilă, într-un comunicat de presă.

De asemenea, șefa POT susține că partidul său este acum mai puternic după plecarea parlamentarilor: „Este o zi pe care ne-o vom aminti ca partid ca fiind ziua în care am renăscut. Le mulțumim celor peste 5 milioane de români care au dat încredere mișcării suveraniste. Eu și noi, cei noi, nu știm jocuri de culise, diversiuni sau minciuni”. 

Oamenii tineri, plecați cu scandal

Pe lângă cei șase plecați astăzi, POT a mai pierdut alți patru parlamentari de la investirea noii legislaturi în decembrie 2024. Este vorba despre Monica și Radu Ionescu, excluși în februarie. 

Soții excluși din partid

Partidul a anunțat atunci că cei doi au instigat la violență. Potrivit Digi24, excluderea celor doi a venit după ce Radu Ionescu și-a îmbrâncit o colegă, în timp ce era încurajat de soția lui, Monica Ionescu.

Deputații excluși sunt soț și soție, însă au intrat în Parlament pe liste diferite. Monica Ionescu a candidat pe lista POT pentru Camera Deputaților din Neamț, iar Radu Ionescu pe lista din Bacău.

Amenințat de Anamaria Gavrilă 

Lista este completată de Andrei-Ionuț Teslariu, demisionarul care s-a alăturat PNL și Dorin Popa, demisionar care a acuzat-o pe Anamaria Gavrilă că l-ar fi amenințat că o să intre „cu capul în gard” și o să rămână „fără suflare”. 

Gavrilă a respins acuzațiile deputatului Dorin Popa privind presupusele amenințări și l-a acuzat, la rândul său, de fals în declarații și încasarea ilegală a indemnizației de revoluționar. Șefa partidului a mai susținut atunci că există surse credibile care afirmă că Dorin Popa ar fi fost implicat în mineriade, organizând acțiuni împotriva studenților, și a anunțat că partidul va intenta proces împotriva persoanelor care au semnat acte oficiale în numele partidului fără mandat. 

Fără grup la Senat

La Senat grupul POT este format din doar 7 oameni. Cinci senatori au demisiile pregătite. Anunțul a fost făcut de senatorul Liviu Fodoca. Alături de el ar urma să plece Ștefan Borțun, Liviu Sorin Robe, Robert Ghiță și Paul Ciprian Pintea.

Minimul necesar pentru a avea un grup la Senat este de 7 membri. Astfel POT va rămâne fără grup parlamentar la Senat.

SOS, pe urmele POT

Al doilea cel mai puțin numeros partid în Parlament este SOS. Partidul a început sesiunea parlamentară cu 28 de deputați și a rămas cu 23, după ce cinci membri au plecat, printre care și Dumitru Coarnă. 

Pe lista demisionarilor din grupul deputaților SOS mai sunt Andrei Cosmin, Băişanu Ştefan-Alexandru, Moiseev Alexandrin și Szőke Ecaterina-Mariana. 

Și de la Senat au plecat doi membri: Carp Ionel și Gheorghe Daniel Paul Romeo.