Cum a ajuns Dragnea la judecata baronilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, doi dintre vicepreşedinţii PSD care şi-au asumat lupta împotriva lui Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

Nume grele din PSD semnează scrisoarea prin care îi e cerută demisia lui Liviu Dragnea, acesta fiind acuzat că şi-a debarcat propriile guverne, că trage partidul în jos din cauza problemelor sale penale şi că ia decizii după bunul plac, ignorând vocea liderilor din teritoriu

Trei dintre cei mai importanţi social-democraţi, Paul Stănescu (vicepremier şi vicepreşedinte al PSD), Gabriela Firea (primar general al Capitalei şi vicepreşedinte PSD) şi Adrian Ţuţuianu (vicepreşedinte PSD) au semnat o scrisoare deschisă în care îi cer lui Liviu Dragnea să-şi dea demisia de la şefia PSD şi de la preşedinţia Camerei Deputaţilor. Cei trei, care au semnat în numele unui „comitet de iniţiativă“, prezintă nouă probleme cu care se confruntă PSD din cauza preşedintelui de partid. În primul rând, liderului PSD i se reproşează că a decis singur cine să fie premierii daţi de PSD şi că tot singur a fost cel care a gândit schimbările guvernelor PSD, fiind folosită inclusiv o moţiune de cenzură împotriva propriei echipe, lucru nemaiîntâlnit până la acel moment. „Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD“, au precizat contestatarii preşedintelui PSD. 

De asemenea, lui Dragnea îi e atrasă atenţia că PSD a ajuns să poarte prea multe lupte politice. „PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: preşedintele României, partidele politice din opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.“, se arată în scrisoare.

Dragnea iese la atac

De altfel, acest punct l-a făcut pe Dragnea să aibă şi o răbufnire la adresa colegilor săi, sugerând că aceştia vor să pactizeze exact cu instituţiile din aşa-zisul „stat paralel“. „Care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică“, a afirmat Dragnea.

Contestatarii preşedintelui mai atrag atenţia că problemele penale ale lui Dragnea trag partidul în jos, PSD ajungând în sondaje la 25-30%, în timp ce şeful partidului se bucură de o cotă de încredere de 7-12%, fiind cel mai contestat lider social-democrat din ultimii ani. Cei trei au precizat că sunt în favoarea schimbărilor în Justiţie, inclusiv pentru amnistie şi graţiere, dar doar prin cale parlamentară şi dezbateri serioase.

Dăncilă, promovată de mişcarea anti-Dragnea

Pentru a rezolva probleme PSD, Stănescu, Firea şi Ţuţuianu propun 19 „acţiuni“ pe care trebuie să le facă partidul lor. Primele două, demisia de urgenţă a lui Dragnea din funcţiile politice şi publice, precum şi asigurarea interimatului la cârma partidului de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv şi premier al României. Interimatul ar ţine până la un Congresul Extraordinar al PSD în februarie 2019.

Social-democraţii vor să rămână la guvernare prin susţinerea atât a partenerului ALDE, dar şi prin negocieri cu UDMR, cei de la minorităţi şi aleşii Pro România, formaţiune condusă de Victor Ponta şi care deja a anunţat că ar sprijini o guvernare PSD „pe linia normalităţii“. De asemenea, contestatarii lui Dragnea vor reaproprierea PSD de Partidul Socialist European, familie politică de care social-democraţii s-au depăratat de când fostul şef al CJ Teleorman a ajuns preşedinte de partid.

Urmarea scrisorii adresate lui Dragnea a fost convocarea Comitetului Executiv pentru vineri, zi în care se va decide dacă în PSD se va adânci conflictul între Liviu Dragnea şi contestatarii săi, sau actualul preşedinte social-democrat înţelege să facă un pas în spate pentru a nu continua scandalul în partid.

Taberele pro şi anti-Dragnea

Imediat după apariţia scrisorii au început poziţionările pro sau împotriva scrisorii. Marian Neacşu, secretar general al PSD şi persoană care a fost mâna dreaptă a lui Dragnea în partid, a întors armele împotriva şefului său, fiind printre cei care îl acuză de modul cum conduce partidul. Baronii PSD din Buzău şi Caraş-Severin, Marcel Ciolacu, respectiv Ion Mocioalcă, au anunţat că sunt de acord cu scrisoarea anti-Dragnea, la fel ca fostul prim-ministru Mihai Tudose şi Niculae Bădălău (preşedinte PSD Giurgiu). „Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare“, a afirmat Ciolacu, fost vicepremier şi om de încredere al preşedintelui PSD. 

De partea cealaltă s-au poziţionat în favoarea lui Dragnea Marius Dunca (preşedinte PSD Braşov), Dragoş Benea (preşedinte PSD Bacău), Ionel Arsene (PSD Neamţ), Maricel Popa (PSD Iaşi) şi Doina Fedorovici (PSD Botoşani). Nu în ultimul rând, liderii organizaţiilor PSD din Transilvania urmează să decidă azi dacă susţin sau nu scrisoarea, anunţul fiind făcut de preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.