Comisia de la Veneţia: În România ar trebui legiferat cel puţin un parteneriat civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de la Venetia

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Marketer, a vorbit, vineri, la Conferinţa internaţională despre rolul dintre putere şi opoziţie într-un stat democratic, despre necesitatea legiferării la nivelul României a partenariatului civil, în contextul în care există decizii ale CEDO privind nediscriminarea pe criterii de sex, care presupune şi introducerea unui parteneriat civil de care să beneficieze şi cuplurile de acelaşi sex.

„Nu avem un standard european comun privind definirea căsătoriei. În multe ţări, căsătoria este între bărbat şi femeie, la fel şi în România, prin Codul civil. În alte ţări, căsătoria dintre homosexuali este permisă. Noi, la Comisia de la Veneţia, nu am avut de-a face cu această situaţie, dar trebuie să ne bazăm pe standarde europene", a afirmat secretarul general, într-o declaraţie de presă.
În ciuda acestui fapt, secretarul general al Comisiei, a declarat că există şi o „marjă” de acţiune a fiecărui stat privind legiferarea acestui aspect.

„Potrivit deciziilor CEDO, este necesar să fie respectat principiul nediscriminării, ceea ce înseamnă că în majoritatea ţărilor va fi nevoie să fie legiferat un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile", a precizat Thomas Marketer.

Întrebat despre scrisoarea ONG-urilor adresată preşedintelui Iohannis şi şefilor Parlamentului privind iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, Markert a afirmat că nu se va antepronunţa, având în vedere că forul ar putea fi sesizat pe această temă.

„Am indicat deja că este o situaţie în care nu avem un standard, deci nu depinde de Comisia de la Veneţia să dicteze ţărilor ce să facă", a conchis secretarul general.

Laura Ştefan, director executiv Expert Forum,  a declarat, în cadrul conferinţei, că este „sceptică cu privire la sănătatea demersului” demarat de Coaliţia pentru Familiei privind redefinirea constituţională a famiiei.

„Sunt sceptică cu privire la sănătatea acestui demers. Boala de a restrânge a drepturile unor minorităţi există în zona Europei de Est, mai ales prin procedura referendară”, a declarat directorul executiv Expert Forum.

Mai multe pentru tine:
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”