Cîmpeanu, la moţiunea simplă: V-aţi dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă, dar în educaţie lucrurile nu se fac numai demolând / Ce i-a reproşat USR
0Camera Deputaţoilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cimpeanu, depusă de USR. În cadrul dezbaterii, ministrul le-a spus contestarilor că nu deţin competenţe „pe care orice elev trebuie să le dobândească în şcoală”. La rândul lor, cei din USR i-au reproşat că trage educaţia în jos şi nu a luat atitudine faţă de teza de doctorat a premierului, în prezent în analiză privind un posibil plagiat.
Deputaţii USR au depus moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei reproşând numărul scăzut de elevi care nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat de anul acesta şi faptul că „în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu, Educaţia a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani”.
Membrii USR au mai punctat că ministrul Educaţiei „se mulţumeşte însă să constate, cu detaşare, că „am ajuns cu calitatea educaţiei într-un punct de minim” şi că este „preocupat să anunţe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări şi fără a ţine cont de opiniile actorilor din sistem”.
Cătălin Drulă: „Cu impostură la putere, Educaţia va merge doar în jos”
Liderul USR Cătălin Drulă a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că ministrul este la locul său din două perspective: „sunteţi în subordinea unui plagiator – deci, pentru asta vă potriviţi acolo – şi sunteţi ministrul Educaţiei unei coaliţii socialiste cu epoleţi”, a susţinut Drulă, reproşându-i şefului de la educaţie că nu este în stare să pună în practică un program pentru valorificarea banilor alocaţi din PNRR.
„Un lucru mie mi-e foarte clar: Educaţia va merge doar în jos, din păcate, şi asta mă doare pentru că am doi copii care vor merge la şcoală în curând. Cu impostură la putere, Educaţia va merge doar în jos. Dar, pe o notă de optimism, orice impostură are, domnule Cîmpeanu, sfârşitul ei şi la dumneavoastră se apropie”, a conchis şeful USR.
Liderul AUR, George Simion, a dat vina pe iniţiatorii moţiunii amintind că în sesiunea actuală nu a fost depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. „Este prima sesiune în care nu avem moţiune împotriva Guvernului pentru că cei de la USR nu vor să semneze. (...) Nu o să votăm, nu o să ne prezentăm pentru că este bătaie de joc”, a susţinut liderul AUR.
Faţă de ministrul Cîmpeanu, liderul AUR a subliniat că „cea mai mare vină” o are pentru că a „anunţat o reformă a educatiei în pauza dintre două cafele”.
Sorin Cîmpeanu: Legile educaţiei vor fi prezentate Parlamentului, până în septembrie 2023
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a abordat temele moţiunii simple depuse împotriva sa, reproşându-le iniţiatorilor că nu deţin competenţe pe care „fiecare elev trebuie să dobândească în şcoală”: „identificare a unor date şi informaţii corecte, materialul dumneavoastră este plin de informaţii incorecte, utilizarea regulilor, se pare că nu sunt cunoscute de către dumneavoastră”.
Ministrul a subliniat că „pentru a avea o reformă reală a planurilor cadru e nevoie de Legea Educaţiei care să transpună România Educată şi se va întâmpla, vom prezenta în consultare Parlamentului legile educaţiei, vor fi adoptate după ce vor suferi îmbunătăţiri. Până în septembrie 2023 colegii noştri lucrează la planurile cadru şi la curriculum”.
Potrivit ministrului, moţiunea USR este plină de date incorecte. „Vă referiţi la un subiect de maximă importanţă pe care am încercat de nenumărate rânduri să îl clarific în faţa opiniei publice, a colegilor din Parlament. Finanţarea educaţiei este absolut esenţială, bugetul ministerului Educaţiei în anul 2022 este de 30 de miliarde de lei, asta înseamnă 2,28% din PIB, în creştere cu 2 miliarde de lei faţă de bugetul de anul trecut”, a spus ministrul, potrivit căruia, în 2022, cheltuielile cu educaţia sunt 3,11% din PIB, în total, mai mici decât în 2021, 2019. „Aţi acuzat că nu am crescut nici măcar cu un leu şi nici măcar cu o şcoală proiectul pilot din 2016 privind masa caldă în şcoli”, a mai completat şeful de la Educaţie, explicând că în 2016, programul avea o finanţare de 35 de milioane de lei, iar în 2022, finanţarea este de 354,9 milioane de lei.
Ministrul a mai spus că la nivelul Guvernului s-a stabilit un grup de lucru, care are ca scop integrarea tuturor resurselor, pentru a extinde programul masă caldă în şcoală. Despre salarizarea din educaţie, Sorin Cîmpeanu a afirmat că susţine ca salariul profesorului debutant să fie salariul mediu pe economie din anul fiscal încheiat”, anunţând şi modificări privind pregătirea profesorilor.
Despre problema eticii şi plagiatelor, Cîmpeanu le-a reproşat iniţiatorilor că se adresează „singurului ministru care a finanţat prevenirea şi combaterea acestui fenomen foarte grav, care a propus profesionalizarea structurilor care să analizeze abaterile de la etică”, arătând că este necesară o comisie de etică a titlurilor, gradelor didactice şi amintind, de asemenea, că a propus registrul unic al diplomeloractelor de studii RUNIDAS. „Nu răspund la jigniri, dar în grupul parlamentar care a realizat această moţiune, dincolo de faptul că există un singur profesor titular, în acest grup parlamentar sunt multe probleme cu recunoaşterea studiilor universitare”.
„Nu, nu o să-i chem la examen, dimpotrivă, o să le acord nota 10 fiecăruia dintre autorii moţiunii la disciplina demagogie, ştiut fiind că nu va face parte din planurile cadru. V-aţi dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă şi baros, dar în educaţie lucrurile se fac nu numai demolând, multe dintre iniţiativele dumneavoastră încep cu se abrogă, dar în eduucaţie ne bazăm mai mult pe construcţie, lucrurl cu mistria e uneori mai greu decât cel cu ranga şi barosul şi vă pot da şi o diplomă de excelenţă, o bursă chiar, pentru nenumăratele iniţiative de a demola orice iniţiativă constructivă în educaţie”, a mai susţinut ministrul Cîmpeanu în plenul Camerei Deputaţilor.
Ce spun membrii Coaliţiei
Deputatul liberal Atanasiu a amintit ca ministrul a susţinut majorarea salariilor din educaţie în şedinţă de Guvern, nefiind susţinut de USR la momentul în care era la guvernare. „Din păcate irosim astăzi timp să muncim pentru a oferi explicaţii repetenţilor guvernării”, a spus deputatul.
Din partea UDMR, Szabo Odon a subliniat că este nevoie de miniştri care sunt stabili pe funcţie, şi nu sunt schimbaţi „de fiecare dată când ne convine sau nu”. „Dacă nu avem un ministru care este mai mult de un an pe funcţie, atunci nu ministrul conduce ministerul, ci invers”, a explicat Szabo Odon.