„Cheia” candidaturii la președinție a lui Bolojan este la Crin Antonescu și la PSD. „Electoratul vrea emoție, iar el transmite seriozitate”
0Dacă anunțată candidaturǎ a lui Antonescu nu „va decola”, Ilie Bolojan ar fi un candidat credibil la președinție, spun analiștii consultați de „Adevărul”. Cele mai mari obstacole în calea acestui scenariu sunt acceptarea lui de PSD și faptul el nu este genul de lider care transmite foarte multă emoție.
Numirea lui Ilie Bolojan în funcția de președinte interimar și predarea conducerii PNL îl pun într-o situația delicată în partid, dar îi permit să se promoveze pentru o eventuală candidatură la președinție.
„Adevărul” a analizat în ce măsură este posibil scenariul în care Bolojan va candida la președinția României.
„Problema lui Bolojan este că în timpul în care el va fi președinte interimar, în PNL se vor întâmpla mișcări. Nu știu dacă se va mai putea întoarce în acest partid. Pentru Bolojan nu există multe ieșiri. Ori va candida la prezidențiale și va câștiga și atunci partidul este al lui, ori nu va candida la prezidențiale, va câștiga Antonescu și atunci partidul se va subordona lui Antonescu”, spune analistul politic Cristian Pîrvulescu.
Dacă Bolojan nu va candida la prezidențiale și nu va câștiga Antonescu, bătălia pentru succesiune în partid va fi uriașă, spune politologul.
„De fapt, singura ieșire, mă rog, făcând calcule politice, este cea a candidaturii. Dacă nu candidează, nu știu ce forță are”, concluzionează Pîrvulescu.
Întrebat de ce nu a făcut Ilie Bolojan pasul înainte pentru o candidatură la președinție, Pîrvulescu a opinat: „Nu era cazul, pentru că era coaliție, au fost niște condiții pe care le-a pus domnul Ciolacu. N-avea cum să candideze pentru că nici măcar nu și-a rezolvat problemele interioare a PNL. Domnia asta era și la PNL președinte interimar și cum vă spuneam, reîntoarcerea astea va fi complicată.”
Pîrvulescu crede că decizia lui Bolojan de a candida va depinde de Crin Antonescu: „Dacă Crin Antonescu va reuși să devină convingător în sondaje, va rămâne candidat. Dacă nu, vor încerca să se salveze. Este imposibil ca partidele să nu aibă și o strategie de rezervă, chiar dacă nu au recunoscut.”
Având în vedere că mai este foarte puțin timp până la începerea campaniei electorale, analistul susține că Bolojan trebuie să ia o decizie într-o săptămâna, două. „Sigur, PNL poate să strângă semnături repede, dar nu cred că le poate strânge peste noapte”, spune el.
Timpul nu trece în favoarea candidaturii fostului primar de Oradea. „Sunt convins că sunt mulți care ar vrea să-l trimită din diferite motive să candideze, dar sunt o serie de variabile care contează. Nu știu dacă va candida sau nu. Dacă în sondajele de opinie Crin Antonescu crește 10 procente săptămâna viitoare nu vor avea alternative și îl vor sprijini pe Antonescu”, spune analistul politic.
El susține că mai este o problemă. „Îl vor sprijini până la capăt pe Antonescu? UDMR va reuși să-i facă pe alegătorii săi să voteze Antonescu și nu cu extrema dreaptă, în condițiile în care electoratul maghiar are tendința de a vota extrema dreaptă și îl urmărește pe Victor Orban, care este la extrema dreaptă. Va reuși partea PDL-istă din PNL să voteze cu Crin Antonescu? Vor reuși primarii, cei de la firul ierbii din PSD, militanții, care se află ideologic în proximitatea extremei drepte, să voteze cu Crin Antonescu, oricât ar face Crina Antonescu volute care să vină în întâmpinarea acestora? Nu știm. Răspunsul multora e „nu”. Nu știm. Dar nici domnul Bolojan nu știm dacă va reuși să convingă acest electorat”.
Condiția esențială: „să fie acceptat de PSD”
Analistul politic Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée și la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, susține că o candidatură a lui Ilie Bolojan este posibilă.
„Trebuie să fie îndeplinite trei condiții. Prima: Crin Antonescu să continue să aibă o campanie ezitantă și să nu decoleze în sondaje. Așa cum se aude din multe surse, procentul real al domnului Crin Antonescu este semnificativ mai mic decât cel care a fost prezentat în ultimele cercetări făcute publice în finalul lunii ianuarie. În acest caz vom avea o amplificare a dispersării voturilor către Nicușor Dan sau către eventuali alți candidați posibili, atunci suntem în situația în care există un argument important pentru schimbarea domnului Antonescu”, a susținut Mișcoiu.
A doua condiție este o prestație exemplară în această nouă postură. „Postură care este delicată, fiindcă este doar președinte interimar. Domnul Bolojan va trebui să aibă o prestație exemplară în această funcție, să comunice mult mai bine și să acopere toate greșelile făcute de Klaus Johannis, mai ales în a doua parte a președinției sale. Și în felul acesta, va reuși să ocupe spațiul public și să se autorecomande ca un posibil înlocuitor pentru Crina Antonescu”, explică el.
A treia condiție, și după părerea analistului, cea mai greu de îndeplinit, este ca Partidul Social Democrat să-l accepte pe drept candidat unic al coaliției, în condițiile în care acest lucru ar readuce Partidul Social Democrat într-o poziție inferioară față de Partidul Național Liberal.
„Pe cât îi convine domnului Ciolacu să-l aibă candidat pe Crin Antonescu, care dacă câștigă va fi omul propulsat de PSD, iar dacă va pierde va fi omul PNL-ului, cu atât nu îi convine ca domnul Bolojan, care este popular și e află pe un val ascendent, să ajungă președinte al României, pentru că acest lucru înseamnă și o marjă de manevră mai mare pe care o va avea domnia sa în a cere, de exemplu, ca PSD să desemneze un alt premier, fiindcă domnul Ciolacu se confruntă cu probleme legate în special de scandalul Nordis”, susține Mișcoiu.
Această condiție s-ar putea să nu se îndeplinească, în ciuda faptului că Ilie Bolojan va crește în sondaje, iar Crin Antonescu va stagna: „Având în vedere acest lucru, cea de-a treia condiție deocamdată nu este îndeplinită și de aceea este posibil să rămânem cu această candidatură care are un rezultat incert”.
„Nu e un personaj care să transmită foarte multe emoții”
Politologul George Jiglău, lector universitar la UBB, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, susține că scenariul unei candidaturi a lui Ilie Bolojan este foarte plauzibil:
„Noi am tot avut răsturnări de genul acesta. Mereu se caută un element surpriză în perspectiva sau în preajma alegerilor, pe măsură ce ne apropiem de data scrutinului. Ne amintim de momentul cu Băsescu și Stolojan din 2004, cred că e cel mai bun exemplu pe care îl putem da, de înlocuire de ultim moment. Deci până nu se tipăresc buletinele de vot, cred că se poate întâmpla orice.”
Jiglău crede că nici PSD și nici PNL, împreună sau separat, nu își permit să piardă aceste alegeri. „Cred că discuția e de fapt dacă și PSD îl susține pe Bolojan sau nu. Ei nu își permit să piardă. Dacă Antonescu pare în continuare că pierde, eu nu sunt așa convins că ar pierde, dar dacă pare că se perpetuează percepția asta că nu are șanse și că pierde, poate nici nu intră în turul 2, atunci, pornind de la cealaltă premisă, că nu-și permit să piardă alegerile, vor face schimbările care sunt necesare.”
Dacă analizezi variantele posibile, Bolojan are profilul cel mai „la îndemână să spunem. El seamănă foarte mult cu Iohannis, dacă ne amintim cum a venit Iohannis: brand-ul construit la nivel local, imaginea asta de om care nu zice multe, dar face multe, imaginea de gospodar. De ani de zile se vehiculează numele lui ca un posibil prim-ministru, sau mai mult de atât, cel puțin în postura de prim-ministru a fost cultivat chiar și de USR și de alții. Și cu genul ăsta de imagine deja construită în jurul lui, intră în competiție.”
Totuși, conform politologului, Bolojan are o problemă, în ciuda imaginii construite până acum: „nu e un personaj care să transmită foarte multe emoții, adică transmite seriozitate, doar că acum trăim vremuri în care alegătorii vor să simtă emoție, vor să fie făcuți să simtă, în timp ce Bolojan este un personaj eminamente birocratic. Nu zic că e rău sau că e bine, cu asta trebuie lucrat în așa fel încât să fie suficient de interesant pentru alegători. Și e și riscul să încerce să-l facă să pară mai mult decât e de fapt, cum s-a încercat în cazul lui Ciucă cu cartea. ”
El crede că ar fi o greșeală transformarea lui Bolojan într-un personaj care „trezește conștiințe sau mai știu eu ce, din categoria asta, dar asta va fi un dezavantaj pentru el. Pe de altă parte, nu zic că Antonescu sau altcineva de la PNL ar fi fundamental diferit din punctul ăsta de vedere. Deci sunt plusuri și minusuri. Contează foarte mult după ce se finalizează candidaturile, oricare vor fi ele, ce fac partidele, cu cine trag. Nu una să zică și apoi în spate afli tot felul de lucruri.”