Alina Gorghiu: Aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de mineriada din 1990 reprezintă o reparaţie obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu. FOTO Eduard Enea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine că mineriada din 1990 a umbrit începuturile democraţiei, cunoaşterea adevărului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi fiind reparaţii obligatorii într-un stat de drept, potrivit unui mesaj postat pe pagina personală de Facebook a liderului liberal.

„Mineriada din 1990 a umbrit începuturile democraţiei româneşti. Cunoaşterea adevărului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru evenimentele tragice de atunci sunt reparaţii obligatorii într-un stat de drept şi necesare - faţă de oamenii care au suferit atunci, dar şi faţă de întreg poporul român. Oricât de târzie, recunoaşterea crimelor îndreptate împotriva cetăţeanului, a partidelor politice şi a presei democratice trebuie să aibă loc într-o Românie democratică şi europeană", a afirmat Alina Gorghiu în legătură cu  dosarul mineriadei şi începerea urmăririi penale a fostului preşedinte Ion Iliescu.

De asemenea, liderul liberal a arătat că a arătat că partidul pe care-l conduce nu s-a îndreptat niciodată împotriva unei persoane, ci a luptat împotriva ideilor, doctrinelor, ideologiilor care au cenzurat libertatea, iar evenimentele din 13-15 iunie au fost un exemplu al reacţiei împotriva conceptului de libertate.

„Partidul Naţional Liberal, în istoria sa de 140 de ani, nu s-a îndreptat niciodată împotriva unei persoane, ci a luptat împotriva tuturor ideilor, doctrinelor şi a ideologiilor care au cenzurat sau anulat o valoare fundamentală care este libertatea. Evenimentele din 13-15 iunie au fost exemplul clasic al reacţiei împotriva conceptului de libertate şi a libertăţilor cetăţeneşti. Folosirea forţei împotriva individului, a cetăţeanului nu a fost şi nu va fi niciodată acceptată de Partidul Naţional Liberal“, a scris Alina Gorghiu. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul şef al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzaţi oficial de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990. Ei s-au prezentat miercuri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă măsura. În perioada următoare vor mai fi audiaţi fostul premier Petre Roman şi Victor Atanasie Stănculescu.

Anchetatorii au anunţat că Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei.

Curtea Supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.