Adrian Năstase este coruptul nr. 1 în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

(0,8 la sută ), Miron Mitrea (0,5 la sută). 62,2 la sută din cei intervievaţi nu au menţionat niciun nume. Dacă Adrian Năstase nu ar fi intrat în politică, averea sa ar fi fost mai mică

(0,8 la sută ), Miron Mitrea (0,5 la sută). 62,2 la sută din cei intervievaţi nu au menţionat niciun nume.
Dacă Adrian Năstase nu ar fi intrat în politică, averea sa ar fi fost mai mică acum, cred 68,7 la sută din repondenţi. În proporţii ceva mai reduse, subiecţii consideră că averile ar fi fost mai mici şi în cazul lui Dan Ioan Popescu (64,6 la sută) şi Viorel Hrebenciuc (62,2 la sută). Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (40 la sută) consideră că presa a jucat cel mai important rol în scandalul "Mătuşa Tamara", pe locurile următoare fiind nominalizaţi Traian Băsescu (11,7 la sută), serviciile secrete (8,5 la sută), Călin Popescu Tăriceanu (7,7 la sută) şi Adrian Năstase însuşi (6,3 la sută).
PSD are prea mulţi afacerişti dubioşi
Sondajul relevă o percepţie preponderent negativă faţă de PSD şi de prestaţia sa la guvernare. Aproape trei sferturi din participanţii la anchetă sunt convinşi că partidul cuprinde prea mulţi afacerişti dubioşi (19 la sută nu împărtăşesc această opinie). 69% cred că PSD s-a ocupat mai mult de îmbogăţirea liderilor decât de bunăstarea populaţiei (21 la sută sunt în dezacord). 58 la sută din subiecţi susţin că partidul se bazează prea mult pe foştii comunişti şi securişti (nu agreează afirmaţia 27 la sută). Tot 58 la sută cred că PSD încurajează corupţia (31 la sută spun că nu). 52 la sută sunt de acord cu formularea că "a dus ţara la dezastru" (38 la sută susţin contrariul). Un număr aproximativ egal de subiecţi împărtăşesc opinia că PSD are oameni competenţi (45 la sută) şi că nu are (47 la sută). Trei din cinci români (60 la sută) cred că partidul nu urmăreşte cu adevărat democratizarea ţării, iar 58 la sută spun că nu poate să înfăptuiască reforma economică.
Cea mai înfloritoare corupţie - în Justiţie
Peste două treimi din români cred că angajaţii din justiţie, tribunale şi Parchete sunt corupţi, arată sondajul BCS. Îi urmează îndeaproape lucrătorii vamali (67 la sută), cei din poliţie (66 la sută) şi cei din domeniul sanitar (64 la sută).
Pe locurile următoare în ierarhia corupţilor sunt angajaţii primăriilor şi consiliilor locale (51 la sută), prefecturilor (47 la sută), administraţiilor financiare (40 la sută), firmelor private (37 la sută), sindicatelor (35 la sută); membrii corpului didactic sunt consideraţi corupţi de către 31 la sută din participanţii la sondaj. Cei mai puţin corupţi sunt percepuţi a fi jurnaliştii (18 la sută).
Cercetarea s-a făcut în perioada 1-6 februarie 2006, pe un eşantion de 1.161 de persoane, eroarea statistică fiind de +/-3 la sută.

Mai multe pentru tine: