Turcia începe să extragă gaze din Marea Neagră: Am încorporat energia rusească în modelul de afaceri
0Turcia se pregătește să extragă gaze din Marea Neagră din perimetrul Sakarya descoperit cu doar câțiva ani în urmă, scrie Financial Times, amintind și de alegerile pe care Erdogan speră să le câștige.
Turkish Petroleum, compania de stat de petrol și gaze, va activa joi comutatorul de dezvoltare a câmpului de gaz Sakarya, la aproximativ trei ani după ce a făcut descoperirea, potrivit directorului său executiv, Melih Han Bilgin, scrie FT.
Primele livrări din cel mai ambițios proiect de producție de energie din Turcia vin chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 14 mai, în care Erdoğan este blocat într-o cursă strânsă împotriva adversarului său principal, Kemal Kılıçdaroğlu.
Erdogan a declarat luna trecută că guvernul va reduce facturile la gaz pentru consumatori și întreprinderi, ca parte a eforturilor de a reduce presiunile asupra costurilor, într-un moment în care inflația depășește 50%.
Turcia este un mare importator de energie și aproape tot gazul pe care îl consumă provine din străinătate, ceea ce face din proiectul Sakarya un impuls semnificativ pentru sectorul energetic al țării. Importurile nete de energie ale Turciei, care includ petrol, gaze și alte produse, au fost în valoare de 80 de miliarde de dolari anul trecut, un factor important al deficitului său de cont curent, arată datele băncii centrale.
Turkish Petroleum va începe săptămâna aceasta să livreze gaze din trei puțuri de la zăcământul Sakarya, a declarat Bilgin joia trecută la o vastă instalație de procesare pe uscat, în apropiere de orașul Filyos la Marea Neagră, unde muncitorii se întreceau pentru a se pregăti pentru ceremonia de lansare din această săptămână.
710 miliarde de metri cubi de gaze
Până la 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale recuperabile au fost descoperite în Marea Neagră, majoritatea fiind în zăcământul Sakarya, potrivit Turkish Petroleum.
Turcia dezvoltă proiectul cu un consorțiu care include grupul american de servicii petroliere Schlumberger și Subsea 7, cu sediul în Marea Britanie.
Instalația va începe să producă 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi odată ce alte șapte sonde vor intra în funcțiune în septembrie, a spus Bilgin. Aceasta ar reprezenta aproximativ 7% din consumul total de gaz al Turciei anul trecut, conform calculelor Financial Times bazate pe datele Autorității de Reglementare a Pieței Energetice.
O parte din gazul produs la fața locului va fi exportat, a spus Bilgin, adăugând că vede „un potențial bun pentru piața europeană a gazelor”. Multe guverne de pe continent rămân îngrijorate de aprovizionarea în iarna viitoare cu marile conducte rusești închise.
„În condițiile de piață existente, cred că nu vom avea dificultăți în a găsi clienți”, a spus Bilgin.
Turkish Petroleum vrea să sporească producția
Turkish Petroleum, care a cheltuit 1,8 miliarde de dolari în prima fază a proiectului, intenționează să crească producția în anii următori.
Bilgin a spus că speră ca producția să ajungă la 40 de milioane de metri cubi pe zi odată ce va funcționa la capacitate maximă. El a refuzat să comenteze cât ar costa fazele viitoare, dar a spus că este încrezător că Turkish Petroleum poate asigura finanțare, deoarece gazul este considerat a fi un „combustibil de tranziție”.
Separat, Bilgin a recunoscut că reducerile la energia rusă au stimulat afacerile Turkish Petroleum, subliniind modul în care Turcia a continuat să-și aprofundeze relațiile comerciale cu Moscova, în ciuda faptului că aliații occidentali ai Ankarei au evitat țara din cauza războiului lui Vladimir Putin din Ucraina.
„Am încorporat energia rusească în modelul nostru de afaceri”, a spus el, adăugând că „ne-a creat cu siguranță marje suplimentare și opțiuni suplimentare”.