Suma uriașă pe care o are de plătit un bucureștean la ANAF

0
Publicat:

ANAF a descoperit în al doilea trimestru din 2024 că un bucureștean nu a plătit impozite pentru 20,9 milioane lei. Fiscul l-a pus să plătească o sumă de 3,35 milioane lei, inclusiv penalități. 

Un bucureștean are de plătit peste 3 milioane de lei la Fisc - Foto Arhivă

ANAF a verificat o persoană din București și a constatat că aceasta nu a plătit impozitele și contribuțiile pentru o sumă de 20,9 milioane de lei. În urma verificării, Fiscul i-a impus să achite 3,35 milioane de lei, sumă care include dobânzile și penalitățile, relatează Hotnews.

Aceasta reprezintă cea mai mare sumă identificată de ANAF în cel de-al doilea trimestru al anului 2024 în cadrul verificărilor efectuate la persoane fizice.

Pe locul al doilea se situează un contribuabil din Cluj-Napoca, care nu a plătit impozite pentru 20,5 milioane de lei și căruia i-au fost impuse penalități de 3,22 milioane de lei.

A treia cea mai mare sumă nedeclarată a fost descoperită în cazul unui timișorean, care nu a achitat impozitele pentru 13,2 milioane de lei, fiind obligat să plătească penalități de 2,64 milioane de lei.

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, ANAF a efectuat verificări la 478 de persoane fizice și a descoperit că acestea nu au achitat impozitele datorate pentru o sumă totală de 417,9 milioane de lei. În urma acestor verificări, au fost stabilite creanțe fiscale în valoare de 109,5 milioane de lei.

Persoanele fizice care obțin venituri din surse diferite de salarii sunt obligate să depună Declarația unică și să achite impozitul pe venit, CAS și CASS, în funcție de anumite plafoane, până la data de 25 mai pentru veniturile realizate în anul precedent.

ANAF efectuează verificări pentru ultimii 3-4 ani și trimite notificări contribuabililor. Dacă aceștia nu depun declarațiile unice restante, Fiscul emite o decizie de impunere din oficiu pentru veniturile nedeclarate.

În prezent, pentru nedeclararea veniturilor penalitatea este de 0,08% pe zi, dar Ministerul Finanțelor consideră posibilă dublarea acesteia, cu o dobândă adițională de 0,2% pe zi. Contribuabilii pot reduce penalitatea cu 75% dacă achită suma principală sau solicită eșalonarea plății; în acest din urmă caz, reducerea se aplică doar după finalizarea eșalonării.