Speculatorii cred în aur: ţinta de 2.000 de dolari s-a îndepărtat, dar rămâne validă
0În ciuda numeroaselor previziuni de creştere preţul aurului se află încă în cea mai mare corecţie a ultimilor zece ani. Momentul revenirii la nivelul de 2.000 de dolari pe uncie nu este însă departe, spun aşa-numiţii “gândaci de aur”, adică acei investitori care încă mai cred în potenţialul de creştere al metalului preţios
Preţul aurului se află încă în cea mai prelungită perioadă de scădere din ultimii zece ani. Şi numai în ultimele circa patru luni preţul metalului galben a înregistrat o scădere de circa 10%.
Instituţii precum Bank of America, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley sau Barclays (care, în decembrie şi ianuarie îndemnau investitorii să cumpere aur, susţinând că actuala criză a datoriilor suverane va împinge preţurile la peste 2.000 de dolari uncia) susţin însă că aurul îşi va reveni în decursul acestui an sau în 2013.
Potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg, poziţia acestora este argumentată prin aceea că măsurile Rezervei Federale a Statelor Unite de sprijinire a economiei prin relaxarea politicilor monetare şi prin devalorizarea dolarului vor face pieţele şi investitorii să-şi caute din noi refugiu în metalul preţios.
„Gândacii” nu capitulează
Iar cifrele publicate recent de Securities and Exchange Commission arată că unii dintre cei mai sofisticaţi jucători din lume chiar cred în scenariul revenirii preţului aurului. Astfel, în pofida tendinţelor pieţei, miliardarul George Soros a investit foarte mulţi bani în aur, în primul trimestru al acestui an, iar John Paulson, controversatul manager de fonduri de hedging, şi-a păstrat o cotă-parte importantă în SPDR Gold Trust (unul dintre cele mai importante vehicule de investiţii în metalul preţios).
Se vede astfel că unii investitori refuză să capituleze chiar şi după ce eşecul alegerilor din Grecia a provocat scăderea cursului euro faţă de dolar la minimul ultimilor doi, dar nu a reuşit să oprească preţul metalului galben din cădere. Ba dimpotrivă: aurul a scăzut în decembrie 2011 cu 21% sub valoarea record înregistrată în septembrie, anul trecut, de 1.923,70 dolari pe uncie.
„Ţinta de 2.000 de dolari uncia s-a îndepărtat, dar rămâne, încă validă”, a declarat John Stephenson, economist în cadrul First Asset Investment Management (fond care gestionează active de 2,7 miliarde de dolari) şi cel care, în noiembrie 2011 prognoza că preţul aurului va atinge 2.500 de dolari uncia în lunile următoare. „Vom observa efectele politicilor de relaxare fiscală, fapt care va duce la creşterea preţului aurului, însă, în realitate, piaţa va stagna până la rezultatul alegerilor din Grecia”, a declarat acesta pentru Bloomberg News.
Piaţa în scădere
Între august 2011, când preţul aurului se situa la 1.891,90 de dolari, şi 16 mai 2012, aurul a pierdut 19%, situându-se, astfel, la doar 1% de procentul care defineşte o piaţă aflată în scădere (bear market). Preţul aurului a atins minimul ultimelor cinci luni, de 1.523,90 dolari uncia pe 29 decembrie.
După ce a crescut cu 3,7% pe 1 iunie, preţul metalul preţios se află astăzi la 1.625,73 dolari uncia, cu 4% peste valoarea de la începutul lui ianuarie.
Indicele Standard & Poor’s GSCI Spot, care urmăreşte preţurile a 24 de mărfuri, a scăzut cu 8,7% în acest an iar indicele global MSCI All-Country World a scăzut cu 1,9%. Indicele dolarului, care urmăreşte evoluţia acestuia comparativ cu şase valute importante, a crescut cu 2,9% iar bonurile de trezorerie emise de SUA au avut un randament de 2,2%.