Scandalul Electrica: Mai multe ONG-uri îl acuză  pe Gerea că încearcă să intervină în activitatea companiei pentru a deturna bani în scopuri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum îl acuză pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor Consiliului de Administraţie, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reuşit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în Consiliul de Administraţie (CA), noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Noul Consiliu de Administraţie a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, mai arată reprezentanţii societăţii civile.

„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii“, spun în continuare ONG-urile.

Organizaţiile citate atrag atenţia că, în plus, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar la Electrica, a propus marţi ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar propunerea a fost respinsă de reprezentanţii ministerului condus de Andrei Gerea.

„Suntem în situaţia în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participaţiile statului român decât miniştrii români. Acest caz e mai mult decât despre Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaş în România, iar cele mai multe sunt căpuşate. Indiferent dacă vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpuşate. Trebuie să adopte management modern şi practici etice solide. Dacă România dă semnalul că nu-şi ţine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieşiri pe bursă pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile româneşti? Iar fără investiţii sectorul energetic şi companiile de stat în general se vor scufunda în datorii. În acest context, nu este vorba doar despre căpuşarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar“, se mai spune în comunicat.

ONG-urile semnatare solicită viitorului Guvern să oprească acest proces, să renunţe la schimbarea componenţei CA şi să revină la numărul de cinci membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.

Ambasadorul SUA a criticat recent statul în privinţa politizării companiilor

România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice, declara în data de 13 octombrie Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, el făcând la acel moment apel către liderii români să lase la o parte preocupările politice şi să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat pentru a obţine beneficii.

„În sfârşit, România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice. În anul 2016 vor avea loc două serii de alegeri. Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România. Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent“, a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Şicane şi tertipuri

Gerea a criticat anterior conducerea Electrica, despre care a spus că „doarme pe banii din privatizare“ şi că doreşte plăţi de zeci de mii de euro lunar, dar fără răspundere şi obiective.

„Am spus că suntem de acord cu mărirea indemnizaţiei, dar pentru acest lucru am solicitat şi un set de criterii de performanţă la nivelul Consiliului de Administraţie, aşa cum se regăsesc la toate companiile din ţară. Nu putem respinge o astfel de idee, dar am cerut în contrapartidă criterii de performanţă la nivelul Consiliului de Administraţie. Pe acest fond s-au ivit controverse“, afirma Andrei Gerea, în septembrie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.

Acţionarii Electrica au respins, la Adunarea Generală de la începutul lunii septembrie a acestui an, planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA), numit în septembrie 2014 şi alcătuit din Victor Cionga (preşedinte), Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu şi Victor Grigorescu. 

De asemenea, acţionarii nu au aprobat nici forma contractelor de administrare-cadru care să conţină noile remuneraţii şi au respins şi anexa cu propunerile privind obiectivele şi criteriile de performanţă ale administratorilorşi remuneraţia membrilor CA. 

Conducerea Electrica a acuzat statul de ingerinţe

În partea cealaltă, conducerea Electrica a acuzat Ministerul Energiei de ingerinţe în companie: tot atunci, Consiliul de Administraţie al Electrica a postat pe portalul companiei o scrisoare adresată în luna august ministrului Gerea, în care acuză că statul vrea să păstreze controlul companiei, privatizată anul trecut, şi că Ministerul Energiei a încercat să influenţeze nominalizarea administratorilor filialelor Electrica. 

Scrisoarea a fost publicată după ce compania a anunţat că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) i-a cerut plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de neurmărirea de către companie a obligaţiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acţiuni la societăţile de distribuţie de energie privatizate de Electrica.

„Reprezentanţii Ministerului dumneavoastră au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent şi independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern şi orice recomandări ar trebui făcute şi evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat şi în final candidaţii ar trebui numiţi de către Consiliul de Administraţie. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare“, se arăta în scrisoarea Electrica.

Implicarea statului în nominalizarea administratorilor de filiale este unul dintre argumentele aduse de Consiliu în sprijinul afirmaţiei că statul doreşte să păstreze controlul companiei. De asemenea, CA-ul Electrica reproşează ministerului dorinţa de a introduce Indicatori Cheie de Performanţă pentru CA, „deşi practica nu este uzuală în Vest“.