Ruşii şi polonezii râvnesc la gazul românesc din Marea Neagră
0Intenţia Exxon de a-şi înstrăina participaţia de 50% deţinută în Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră a atras mai mulţi potenţiali investitori, printre care şi a atras deja mai mulţi investitori, printre care Lukoil şi cea mai mare companie de gaze din Polonia.
Premierul Ludovic Orban s-a referit însă doar la consorţiu format din Romgaz, OMV Petrom şi o altă companie. ”Exxon, din toate informaţiile pe care le avem, se pare că a decis să testeze vânzarea participaţiei de 50% pe care o aveau la acest proiect (Neptun Deep – n.r). De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă ne uităm la OUG 114 şi la bulibăşeala privitoare la legislaţia rivitoare la taxarea exploataţilor offshore şi la toate promisunile neonorate făcute de guvernările PSD şi la schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să găsim un răsuns la aceste decizii. Ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre, UE, NATO. Nu putem hotărî noi”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Acesta a precizat că nu s-a luat o decizie de vânzare către Lukoil, dar există „un posibil consorţiu care cuprinde Romgaz, OMV Petrom şi o altă companie”.
Surse citate de Hotnews şi Agerpres spun că cea de-a treia companie ar fi compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG.
În ce priveşte participaţiile pe care le-ar putea deţine cele trei companii, aceleaşi surse spun că Romgaz ar urma să deţină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar OMV 10%.
Exxon ar negocia cu Lukoil şi PGNiG
Exxon ar negocia însă direct cu ruşii de la Lukoil şi polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei pe care o deţine în permiterul Neptun, după cum au declarat pentru Hotnews şi Agerpres surse din domeniul energetic.
Negocierile ar putea stârni însă ample controverse având în vedere chiar reacţia ministrului Energiei şi Economiei, Virgil Popescu.
„Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă", a spus Popescu.
Cu cine fac afaceri polonezii de la PGNiG
PGNiG, cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale, a notificat grupul rus Gazprom, la jumătatea anului trecut, că nu intenţionează să extindă pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expiră la finalul lui 2022.
Autorităţile de la Varşovia anunţaseră anterior că nu intenţionează să mai cumpere gaze de la Gazprom după 2022, dar acordul semnat în 1996, cunoscut drept ''contractul Yamal", cerea ca părţile să-şi trimită declaraţii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani înainte de expirarea contractului.
Mai mult de jumătate din gazele naturale vândute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneză a luat măsuri pentru reducerea dependenţei de firma rusească deoarece consideră condiţiile din acordul Yamal nefavorabile.
Compania de stat PGNiG a informat că după 2022 va avea asigurată securitatea furnizărilor datorită contractelor încheiate privind achiziţionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) şi gaze naturale de la zăcămintele din Marea Nordului.
La finalul anului 2018, Polonia a semnat două contracte pe termen lung cu compania americană Venture Global LNG privind livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA timp de 20 de ani.
Gazele ar ajunge României 7-8 ani
Exxon Mobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.
Contractul polonezilor cu Gazprom expiră în 2022
Începând din 1996, grupul rus Gazprom furnizează Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, la un preţ catalogat de autorităţile de la Varşovia ca fiind mult mai mare decât cel oferit altor importatori europeni. Contractul cu Gazprom expiră în 2022, iar Polonia ar urma să se bazeze pe livrările de gazele naturale lichefiate din Norvegia şi Qatar, pe lângă cele din SUA.