Ruşii înstăriţi în mută averile de teama sancţiunilor impuse de UE. Ce stat au ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii înstăriţi îşi mută averile din state europene precum Elveţia de teama că acestea le vor fi blocate în urma sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, notează Reuters, citând mai multe surse financiare şi juridice.

Potrivit acestora, ruşii înstăriţi încearcă să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei,

scrie Reuters, citată de Agerpres.

Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.

În mult cazuri, ruşii înstăriţi încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia. Acest bancher, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta "fonduri foarte mari", în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.

"Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câtva ore distanţă de zbor cu avionul şi nu are un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare", a declarat un manager de investiţii.

Bancherul consultat de Reuters a spus că în unele cazuri clienţi ruşi care au un cont la banca privată elveţiană au început să deschidă conturi la sucursale din EAU ale aceleiaşi bănci. Alţii şi-au deschis conturi la băncile locale din EAU.

Confruntaţi cu o economie care se prăbuşeşte pe plan intern, ruşii înstăriţi încearcă să îşi direcţioneze banii spre investiţii precum imobiliare şi fonduri care nu dezvăluie informaţii cu privire la proprietari, a declarat o altă sursă din mediul financiar.

Dubaiul, o importantă destinaţie turistică mondială, este de mult timp popular în rândul ruşilor, fiind printre cei mai importanţi vizitatori şi cumpărători de imobiliare din emirat chiar şi înainte de războiul din Ucraina şi sancţiunile occidentale, care au prăbuşit rubla şi au afectat economia rusească.

În 2018, EAU au introdus un proxim de vize de aur, care permite investitorilor să obţină dreptul de rezidenţă pe 10 ani.

Sursele susţin că decizia EAU de a se abţine cu prilejul votului în Consiliul de Securitate al ONU care a condamnat invadarea Ucrainei, cumulată cu faptul că fondurile suverane din Golf şi-au menţinut expunerea pe Rusia, au fost considerate drept o dovadă de bunăvoinţă de către ruşii înstăriţi.

Deocamdată nu există semnale că redirecţionarea averilor ruseşti spre Dubai sunt supuse sancţiunilor occidentale. Cu toate acestea, bancherii susţin că există riscul de prejudiciere a imaginii pentru instituţiile care acceptă fonduri ruseşti într-un moment în care multinaţionalele din întreaga lume îşi rup legăturile cu Moscova.

Miercuri, Comisia Europeană a extins restricţiile impuse Rusiei prin îngheţarea activelor altor 160 de oligarhi ruşi şi membri ai Consiliului. Restricţiile se aplică unui total de 862 de persoane.

Persoanele şi entităţile enumerate în ultima decizie a UE includ:

- 14 oligarhi şi oameni de afaceri importanţi implicaţi în sectoare economice cheie, oferind o sursă substanţială de venituri Federaţiei Ruse - în special în industria metalurgică, agricultură, farmaceutică, telecomunicaţii şi digitală -, precum şi membrilor familiei acestora. Decizia de astăzi completează listele de oligarhi implicaţi în sectoarele petrolului, gazelor, bancar, mass-media şi transporturilor, decise de Consiliu la 23 şi 28 februarie 2022; 

- 146 de membri ai Consiliului Federaţiei Ruse, care au ratificat hotărârile guvernamentale din „Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă între Federaţia Rusă şi Republica Populară Doneţk” şi „Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă între Federaţia Rusă” şi Republica Populară Lugansk”.

În total, măsurile restrictive ale UE se aplică acum unui număr total de 862 de persoane şi 53 de entităţi. Cei desemnaţi fac obiectul unei îngheţări a activelor, iar cetăţenilor şi companiilor UE le este interzis să pună la dispoziţie fonduri. În plus, persoanele fizice sunt supuse unei interdicţii de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.