Restanţele la creditele în valută s-au triplat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii octombrie, valoarea sumelor restante se ridica la 222,7 milioane de euro, cu 197% mai mare faţă de octombrie 2007. Deprecierea cursului de schimb a adus populaţia şi firmele în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la creditele în valută.

Slăbirea leului în raport cu euro a făcut ca tot mai mulţi români şi companii să ajungă în situaţia de a nu-şi mai putea achita ratele la creditele în valută.

Astfel, creditele restante în euro au crescut semnificativ, cu 35,8%, în octombrie faţă de luna precedentă, până la un nivel de 815,18 milioane de lei, potrivit datelor băncii centrale. Exprimat în euro, avansul sumelor restante este şi mai accentuat, de 38,5%.

“Au fost luate foarte multe credite în euro fără să se ţină cont de riscul valutar. Leul a început să se deprecieze din luna august şi asta a dus la creşterea restanţelor la împrumuturile în valută”, explică Nicolaie Chidesciuc, economist-şef în cadrul ING Bank. Mai mult, în intervalul octombrie 2007-octombrie 2008, valoarea restanţelor în valută s-a triplat.

Deşi au o valoare dublă, de 1,677 miliarde de lei, restanţele la împrumuturile în lei au avansat în octombrie cu doar 8% faţă de luna precedentă. Cumulat, sumele restante au urcat în prima lună a trimestrului IV cu 15,76%, până la un nivel de 2,49 miliarde de lei.

2009 aduce restanţe în creştere

Pentru următoarea perioadă este aşteptată în continuare o creştere a împrumuturilor restante atât în lei, cât şi în valută. “Deprecierea cursului de schimb care a continuat în octombrie şi noiembrie se va resimţi într-un avans şi mai accentuat al restanţelor în valută”, estimează economistul-şef al ING Bank.

Şi pentru creditele contractate în lei este de aşteptat ca restanţele să crească. Deşi în cazul acestora riscul valutar nu se ia în calcul, majorarea dobânzilor pentru împrumuturile în curs va aduce mulţi români în imposibilitatea de a-şi mai putea achita ratele. “La lei, mă aştept la creşteri ale restanţelor pentru că în mod cert vor exista majorări de dobândă”, apreciază Chidesciuc.

Totuşi, ponderea sumelor restante în total credite este încă una mică faţă de cea înregistrată în statele dezvoltate. În schimb, ritmul de creştere al acestora este îngrijorător. În plus, Chidesciuc este de părere că o oarecare creştere a sumelor restante este normală, întrucât băncile au în portofoliu credite noi, de câţiva ani, iar restanţele apar în timp.