Petrom s-ar putea privatiza in maximum zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ultim hop, intalnirea de astazi dintre sindicatele Petrom si oficialii OMV

Inchiderea Capitolului 14 - Energia in ziua de 30 iunie, la Bruxelles, pare sa fie un stimul in incheierea negocierilor pentru privatizarile utilitatilor din domeniul petrolului, gazelor si al energiei electrice. In conferinta de presa de ieri din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, ministrul Dan Ioan Popescu a declarat in legatura cu inchiderea Capitolului Energia: "Inchiderea capitolului 14 a fost posibila numai printr-un efort extraordinar din partea colectivului de specialisti din cadrul MEC si al unitatilor componente. S-a realizat o foaie de parcurs care a definit directiile de dezvoltare a energeticii romanesti, in urmatorii ani, a definit amploarea si ritmul proceselor de privatizare si ceea ce dorim sa devina sistemul energetic in viitorul apropiat. Marile privatizari sunt aproape de finalizare. Cand spun acest lucru, nu ma refer la semnarea propriu-zisa a documentelor, cat, mai ales, la procesul complex de pregatire a companiilor in acest pas major". Intr-adevar, lucrurile par sa se precipite atat in privatizarea Electrica Dobrogea si Electrica Banat, Distrigaz Sud si Nord, cat mai ales in privatizarea SNP Petrom. Conform declaratiilor ministrului de stat Dan Ioan Popescu: "In zece zile, dupa negocieri care au durat mai putin de un an, Petrom s-ar putea privatiza". Iar contractul de privatizare a celor doua filiale Electrica se va semna in aceasta saptamana.
Liviu Luca si Wolfgang Ruttenstorfer, fata in fata
Una din problemele destul de spinoase, care trebuie perfect limpezita inainte de semnarea contractului de privatizare a Petrom, este cea a salariatilor companiei. Numarul acestora pare sa fie foarte mare - 57.000, comparativ cu cei ai OMV, 6.000. Aceasta, in contextul in care Petrom are o cifra de afaceri de 1,9 miliarde euro, iar OMV are vanzari de 7,6 miliarde euro. Cum principiul negocierilor a fost "fara probleme postprivatizare", si problema salariatilor pare sa fie pusa la punct astazi intr-o intalnire dura intre Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom, si presedintele Consiliului de Administratie al OMV Grup, Wolfgang Ruttenstorfer. Vor fi prezenti la discutii ministrul de stat, Dan Ioan Popescu, dar si directorul general al SNP Petrom, Gheorghe Constantinescu. Nu ar fi exclus ca aceasta intalnire sa fie punctul cel mai fierbinte in negocierile pentru privatizarea Petrom. Ministrul Dan Ioan Popescu a fost extrem de zgarcit in declaratii fata de acest subiect: "Deocamdata nu pot sa spun decat ca este o intalnire extrem de importanta. Practic, este un dialog pregatitor pentru semnarea contractului. Se vor clarifica ultimele aspecte legate de problematica salariatilor din Petrom. Acest lucru a fost cerut atat din partea domnului Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, cat si din partea domnului Liviu Luca, presedintele FSLI Petrom. Concret, se va discuta contractul de munca pe care il au sindicatele din companie, dar si alte aspecte care impun clarificari, inainte de semnarea contractului de privatizare a societatii".
Contractul Electrica-Enel, semnat in aceasta saptamana
Dupa aproape doi ani de negocieri intre autoritatile romane si Enel, pentru vanzarea Electrica Banat si Dobrogea, s-ar parea ca in aceasta saptamana se va sparge gheata si se va semna primul contract de privatizare din sistemul energetic. "Azi (ieri - n.r.), a aparut in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind privatizarea celor doua distributii de energie electrica - Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Prin aprobarea Guvernului, s-a realizat una din cele doua conditii pentru aceasta privatizare. Cea de-a doua conditie este legata de aprobarea din partea boardului Enel, aprobare despre care am fost informat ca s-a primit. Mai ramane acum sa stabilim ziua exacta pentru semnarea contractului intre cele doua parti. Cel mai probabil, acesta va fi semnat in aceasta saptamana.
15 iulie - ultima zi pentru scrisorile de intentie in distributiile de gaze
In linie dreapta au intrat si negocierile pentru privatizarea Distrigaz-Sud si Nord. Astazi, vine la Bucuresti Alexei Miller, presedintele Gazprom, pentru a discuta cu ministrul Dan Ioan Popescu aspecte privind privatizarea acestor doua societati. "Intr-adevar, voi avea discutii si cu domnul Miller, presedintele Gazprom. Pana in prezent, am avut intalniri si discutii si cu presedintele Wintershall, cu al Gaz de France si cel al Ruhrgaz. Este normal sa existe discutii la nivelul conducerii acestor companii cu factorii de decizie din Ministerul Economiei si Comertului. Astept si eu cu mare interes scrisorile de intentie care se vor depune pana in data de 15 iulie pentru preluarea celor doua distributii de gaze", a mai declarat ministrul Dan Ioan Popescu.

Mai multe pentru tine:
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. El este inculpat într-un dosar de mită și trafic de influență
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America