Nereguli grave în contabilitatea MApN: o navă vânător de mine și un avion multirol, înregistrate greșit în documente
0Auditul financiar efectuat la Curtea de Conturi și instituțiile subordonate a scos la iveală o serie de nereguli, printre care evidențierea greșită în contabilitate a unei nave vânător de mine Sandown și a unui avion multirol al Forțelor Aeriene.
Printre erorile identificate de auditorii publici externi Curtea de Conturi e enumerat:
- Subevaluarea activelor necurente cu suma de 477.317.916,78 lei, ca urmare a neînregistrării a 58 de facturi în evidența contabilă, reprezentând contravaloarea unor bunuri/produse și servicii achiziționate în baza unor contracte cu parteneri externi;
- Supraevaluarea activelor curente cu suma de 219.865.800 lei, ca urmare a nejustificării unor avansuri acordate CN ROMTEHNICA SA;
- Subevaluarea capitalurilor cu suma de 335.373.970,35 lei, ca urmare a neregulilor în înregistrarea bunurilor în domeniul public și privat al statului.
Avionul multirol al Forțelor Aeriene
Subevaluarea sumei de 477,31 milioane de lei a fost făcută prin neînregistrarea în contabilitate a:
- 55 facturi în valoare totală de 288,7 milioane de lei, reprezentând „contravaloarea unor servicii prestate și recepționate conform prevederilor contractului interguvernamental LOA RO-DQAH, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene”;
- 3 facturi emise de C.N. Romtehnica S.A., în baza facturilor externe emise de furnizor, în valoare totală de 188,6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea unor bunuri/produse și servicii livrate/prestate și recepționate în cadrul unui acord/contract încheiat cu Ministerul Apărării din Norvegia.
Prin urmare, spune Curtea de Conturi, operațiunile contabile neefectuate au condus la subevaluarea activelor necurente și a cheltuielilor cu active fixe neamortizabile, cu valoarea de 477.317.916,78 lei. Totodată, neînregistrarea în contabilitate în anul 2023 a acestor facturi, a condus și la menținerea nejustificată a avansurilor achitate anterior și evidențiate în contul 232 „Avansuri acordate pentru active fixe corporale”, astfel fiind supraevaluată valoarea creanțelor curente cu 477,31 milioane de lei.
Nava tip vânător de mine clasa Sandown
Supraevaluarea sumei de 219,86 milioane de lei a fost făcută prin „nejustificarea în evidența contabilă, în anul 2023, pe seama avansurilor și a sumelor puse anterior la dispoziția C.N. Romtehnica S.A., a facturii nr. 23 1476/21.12.2023 în valoare de 219.865.800 lei, reprezentând achiziția unui activ (Nava tip vânător de mine clasa Sandown) primit și recepționat de beneficiar în data de 23.10.2023”.
O altă neregulă privește subevaluarea capitalurilor proprii cu suma de 335,37 milioane de lei.
Printre alte neconformități identificate, auditorii au semnalat și neactualizarea datelor din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, atât din punct de vedere al componenței, cât și al valorii acestora, din cauza modificărilor intervenite, precum investiții noi, lucrări de modernizare, reevaluări, trecerea în patrimoniul altor instituții și lucrări cadastrale. Astfel, valoarea contabilă a bunurilor din domeniul public al statului, raportată în situația financiară aferentă anului 2023, a fost de 32.027.513.465 lei, în timp ce valoarea înscrisă în Inventarul centralizat de către MApN până la data întocmirii prezentului document este de 28.820.072.294 lei.
Din analiza gradului de implementare a măsurilor și recomandărilor dispuse de Curtea de Conturi cu ocazia precedentelor misiuni de audit financiar a rezultat un nivel ridicat (peste 90%) de implicare a conducerii MApN pentru corectarea/remedierea aspectelor negative constatate în anii anteriori.
Cum s-a ajuns aici
Curtea de Conturi a concluzionat, în urma auditului efectuate pe anul 2023, că „încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate, iar măsurile de atragere și menținere a resurselor umane calificate nu sunt eficiente și corelate cu volumul și complexitatea responsabilităților posturilor respective, rezultând o limitare a capacității de realizare a obiectivelor entității”.
De asemenea, sistemul informatic al MApN nu este adaptat la volumul și complexitatea activităților desfășurate, iar programul de contabilitate utilizat nu permite generarea automată a situațiilor financiare trimestriale și anuale, ceea ce generează riscuri semnificative. Deși testele efectuate de echipa de audit nu au identificat denaturări cauzate de acest aspect, există un risc considerabil care poate fi eliminat prin implementarea unei aplicații informatice integrate care să permită centralizarea automată a datelor în situațiile financiare consolidate.
Auditul financiar asupra contului anual de execuție al bugetului de stat pentru anul 2023 a fost realizat în perioada 4 martie – 29 noiembrie 2024, la Ministerul Apărării Naționale (MApN).