Mari companii arabe, dispuse să investească o jumătate de miliard de dolari în agricultură. Ce terenuri i-au atras în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu s-a arătat interesat să achiziţioneze mari suprafeţe de terenuri în ţări din regiunea Mării Negre, după ce anul trecut a făcut cea mai mare tranzacţie în sectorul agricol din România, achiziţionând cu peste 200 de milioane de euro o companie agricolă.

Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), parte a fondului public de investiţii al Regatului Arabiei Saudite, a achiziţionat pentru suma de 38 de milioane de euro ferma Baladjie Pty din Australia, mai precis 200.000 de hectare de teren agricol şi un efectiv de 40.000 de ovine rasa Merinos, potrivit Bloomberg.

Achiziţia face parte din strategia de investiţii a Salic de a-şi lărgi amprenta globală în materie de business, dat fiind că Arabia Saudită, stat deşertic, depinde aproape integral de importuri de produse agricole. Pe radarul companiei saudite se află afaceri din Europa, mai ales pe partea de produse agricole, dar şi din cele două Americi, în special pentru carne.

În toamna lui 2018, Salic a achiziţionat Mriya Agro Holding Plc, companie agricolă din Ucraina, unul dintre cei mai mare producător de porumb din Europa. Regiunea este de interes maxim, după cum au anunţat de câţiva ani deja reprezentanţii companiei, care în toamna lui 2017 a intrat într-o asociere cu Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, pentru a face achiziţii, inclusiv comune, în zece ţări din regiunea Mării Negre. Cei doi giganţi au anunţat investiţii de 1,3 miliarde de dolari în zona Mării Negre în sectorul agricol, după cum au detaliat reprezentanţii SALIC, în cadrul unui forum comun de business între Arabia Saudită şi UAE.

De altfel, Al Dahra, cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a făcut anul trecut cea mai mare tranzacţie în sectorul agricol din România, achiziţionând cu peste 200 de milioane de euro compania Agricost a antreprenorului român, Constantin Duluţe.

Tranzacţia a presupus luarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei – 57.000 de hectare, considerată cea mai mare fermă consolidată din Europa. Pentru următorii cinci ani, arabii de la Al Dahra au anunţat investiţii de 500 de milioane de dolari în agricultura românească, sumă în care intră şi posibile noi achiziţii.

Potrivit Forbes România, obiectivul este de a atinge o producţie anuală de un milion de tone metrice de cereale şi furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele româneşti operate de Al Dahra, cât şi de la cele din afara companiei.