Finanțele clarifică situația impozitelor pe care trebuie să le plătească companiile din petrol și gaze
0Ministerul Finanțelor a clarificat problema sesizată de Camera Consultanților Fiscali în privința aplicării impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) și a celui suplimentar din activitatea de petrol și gaze (ICAS) pentru anul 2024.
Luna trecută, CCF a observat că legislația în privința impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA) și a celui suplimentar din activitatea de petrol și gaze (ICAS) nu este clară, așa că a transmis acest lucru Ministerului de Finanțe.
„Precizez că pentru anul 2024 nu se mai pot realiza modificări legislative și, prin urmare, este lipsit de eficiență ca la această oră să mai reiterăm criticile cu privire la caracterul injust și chiar lipsit de logică al cuprinderii în baza de impozitare a ICAS a veniturilor din activitățile care nu au nicio legătură cu sectorul de petrol și gaze vizat, de altfel, de lege. Astfel, aceste clarificări sunt necesare doar pentru a evita aplicarea incorectă și neunitară a legislației fiscale la nivelul anului fiscal 2024 de către contribuabili și sancționarea lor drastică de către Fisc la o dată ulterioară”, declara atunci Doru Dudas, președintele Comitetului Fiscal al CCF.
Practic, companiile care au obținut venituri din petrol și gaze, pe lângă cele din derularea activităților curente, aplicau diferit prevederile fiscale.
Unele, în analiza impozitului pe profit, au interpretat legislația luând în considerare faptul că impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, așa încât au declarat și plătit impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA de 1%) pentru anul 2024, chiar dacă au obținut venituri și din activitatea de petrol și gaze.
Altele au înțeles că trebuie să declare și achite impozitul pe profit datorat pentru anul 2024, indiferent de valoarea acestuia raportat la IMCA și, suplimentar acestuia, impozitul specific pe cifra de afaceri (ICAS de 0,5%).
Ministerul Finanțelor a răspuns CCF. Astfel, "pentru anul 2024, contribuabilii care desfășoară activități principale sau secundare corespunzătoare codurilor CAEN stabilite prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5433/2023, datorează ICAS pentru veniturile totale".