Finanţele au publicat proiectul privind plata defalcată a TVA, care ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie. Biriş: Va bloca economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectul ce prevede că firmele vor plăti TVA defalcat, într-un cont separat, despre care guvernanţii spun că va ajuta la reducerea evaziunii. Specialiştii au avertizat, însă, că această măsură va aduce noi probleme pentru companii.

Executivul plănuieşte ca măsura să se aplice începând cu 1 septembrie 2017. „Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea respectării Programului de Guvernare 2017 - 2020, prin care se prevede implementarea începând cu 1 septembrie 2017 a unui mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA, în vederea reducerii evaziunii în domeniul TVA”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul speră să atragă prin această măsură la buget 500 de milioane de lei numai în acest an, 2 miliarde lei în 2018, 1,5 miliarde lei în 2019 şi 2 miliarde lei în 2020.

Executivul mai arată că „proiectul nu transpune prevederi comunitare şi nu contravine legislaţiei europene în domeniul TVA”.

Cui i se aplică măsura

„Persoanele impozabileînregistrate în scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea şi plata TVA. Instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligaţia să deschidă conturi distincte pentru încasarea TVA. Conturile de TVA se deschid în lei şi, după caz, în valută”, se arată în proiectul publicat de Finanţe.

Potrivit acestuia, plata defalcată a TVA se aplică pentru toate livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal,pentru care locul se consideră a fi în România.

Astfel, persoanele impozabile şi instituţiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în acest cont distinct deschis de furnizor/prestator.

Impact negativ

Avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş atrage atenţia că măsura va bloca banii contribuabililor în contul de TVA şi ei vor putea putea fi folosiţi de aceştia doar cu aprobarea prealabilă a ANAF. „În proiectul de OG însă NU EXISTĂ TERMEN în care ANAF să dea aprobarea şi nici sancţiune. Pe vorbe la consultări s-a spus că vor fi 3 zile, dar în text nu apare. Rămânem cu vorbele...”, susţine el.

Totodată, sancţiunea pentru plata greşită a TVA va fi foarte mare, de 50% din sumă.

Gabriel Biriş mai spune că, la fel ca banda pentru autobuze, acest cont de TVA va bloca economia. „Contul de TVA va fi obligatoriu începând din octombrie. Timp în care TOATE companiile din România (cam 300.000) vor trebui să îşi deschidă noi conturi (la bănci sau Trezorerie) pentru TVA şi vor trebui să îşi modifice sistemele informatice pentru a putea ţine evidenţa cât de cât automatizat... Cele mai afectate vor fi companiile de utilităţi şi telecom. Singurii care par a avea de câştigat sunt băncile, probabil onor guvernul vrea să îi ajute să îşi crească profiturile...”, susţine Biriş.

Şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine, într-un comunicat, că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate, respectiv Trezorerie, instituţii de credit şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Unde se deschid conturile

Potrivit proeictului, conturile se deschid la:

a) unităţi ale trezoreriei statului - de către instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice încasări în lei;

b) unităţi ale trezoreriei statului - de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au deschise conturi de disponibilităţi la trezoreria 3 statului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau a altor acte normative în vigoare;

c) unităţi ale trezoreriei statului sau la instituţii de credit – de catre persoanele impozabileînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru alte operaţiuni decât cele prevăzute la lit. b), conform opţiunii acestora;

d) instituţii de credit –de catre instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal şi de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, pentru orice încasări în valută.