Fabrica Feleacul, cel mai dulce proiect imobiliar al Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe amplasamentul întreprinderii de produse zaharoase din Cluj-Napoca, proprietarii vor ridica un proiect imobiliar care va avea o valoare de piaţă de o sută de milioane de euro Una dintre

Pe amplasamentul întreprinderii de produse zaharoase din Cluj-Napoca, proprietarii vor ridica un proiect imobiliar care va avea o valoare de piaţă de o sută de milioane de euro

Una dintre cele mai vechi fabrici de dulciuri din România şi singura cu capital integral autohton, Feleacul din Cluj se va transforma în viitorul apropiat într-unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din capitala Transilvaniei. Pornind de la o investiţie de patruzeci de milioane de euro, proiectul va ajunge la o cotă de piaţă de o sută de milioane de euro în momentul lansării pe piaţă.

Cazul fabricii clujene de dulciuri Feleacul este unul clasic pentru o investiţie de succes în imobiliare, dacă ţinem cont de faptul că actualii proprietari, Călin şi Octavian Buzoianu, au ajuns să deţină controlul societăţii în urma achiziţionării de acţiuni de pe Bursă, deşi societatea nu era una profitabilă, dar avea active valoroase. "Am ajuns să cumpărăm iniţial de pe Bursă 55% din pachetul de acţiuni în anul 2002.

Era o perioadă foarte grea pentru societate care în urma neachitării unui credit contractat fusese executată de banca comercială respectivă. În cursul anului 2006, am reuşit să efectuăm o majorare de capital pentru consolidare, în urma căreia am ajuns să deţinem 74% din societate", a declarat pentru "Adevărul" Călin Buzoianu, unul dintre proprietarii fabricii.

Fondurile UE, poarta pentru imobiliare Ideea de a muta amplasamentul fabricii de dulciuri de pe poziţia sa istorică a venit la sfârşitulul anului 2002. "Am hotărât că producţia de produse zaharoase să o mutăm în zona industrială Jucu, vizavi de parcul industrial Nokia, acolo unde avem concesionate de mai mulţi ani aproximativ 1,5 hectare de teren pe o perioadă de 20 de ani", susţine Călin Buzoianu.

Operaţiunile de mutare a liniilor de fabricaţie vor costa patronatul Feleacul SA aproximativ trei milioane de euro, jumătate din această sumă fiind aşteptată să vină pe filiera fondurilor structurale pe baza unui proiect aprobat privind relocarea şi retehnologizarea fabricii.

Proprietarii Feleacul SA susţin că atât proiectul de relocare a fabricii, cât şi cel imobiliar sunt întârziate în raport cu planurile iniţiale de dezvoltare. "În ultima perioadă cel mai greu pentru noi a fost să obţinem aprobările pentru proiectul imobiliar, ceea ce ne-a întârziat, din cauza schimbării destinaţiei locaţiei din zonă industrială în zonă locativă", ne-a precizat Buzoianu.

45 de milioane euro pentru o valoare de piaţă dublă Proiectul imobiliar va fi finalizat în trei ani, valoarea iniţială a investiţiilor fiind calculată de dezvoltatori la un nivel de 40 de milioane de euro. Potrivit planurilor de dezvoltare, pe amplasamentul fabricii de dulciuri se vor ridica şapte blocuri de locuinţe care vor cuprinde un număr de 840 de apartamente, de la cele mai ieftine şi până la cele de tip penthouse, care vor trece de preţul de 100 de mii de euro.

Cu "materialul" clientului "Tot proiectul se va întinde pe o suprafaţă de două hectare, suprafaţă din care, pentru spaţiile în comun cum ar fi parcări, piscină, spaţii de joacă etc, va fi nevoie de un hectar. După calculele iniţiale, valoarea de piaţă a întregului proiect va ajunge la o sută de milioane de euro, asta dacă preţurile nu vor creşte până la momentul inaugurării", a declarat Călin Buzoianu.

Călin Buzoianu susţine că interes pentru proiect din partea clujenilor există, modalitatea de achitare a apartamentelor fiind de 30% la semnarea contractului, 30% în momentul în care acestea vor fi ridicate "în roşu", 30% la predare şi alte 10% la intabulare.

În condiţiile în care cel mai ieftin apartament va costa 55.000 de euro, Călin şi Octavian Buzoianu încasează cel puţin 49.500 de euro înainte să predea apartamentul. Altfel, un calcul simplu ar duce la un nivel al încasărilor de peste 30 de milioane de euro. Practic, întregul cost al proiectului va fi acoperit din banii clienţilor, înainte de intabulare. În ceea ce priveşte profitul, întregul proiect după finalizare ar aduce familiei Buzoianu nu mai puţin de peste 93 de milioane de euro.

Hotel de cinci stele, în locul birourilor Feleacul SA

Călin şi Octavian Buzoianu au fost printre primii oameni de afaceri care au avut posibilitatea de a pune pe picioare şi alte proiecte imobiliare situate chiar pe amplasamentul unor foste locaţii de producţie din industria locală. Şi asta pentru că zona halelor de producţie pe care se vor ridica cele şapte blocuri de locuinţe nu este singura dintre fostele active ale Feleacul SA care "găzduieşte" proiecte imobiliare.

Mai întâi s-a construit Hotelul Opera Plaza, care este până în acest moment singurul hotel de cinci stele din Cluj. Proiectul a fost ridicat pe locul unde fabrica de dulciuri Feleacul îşi avea amplasată vechea clădire de birouri, activul fiind situat într-o zonă cu un potenţial de creştere foarte mare. Construcţia hotelului a fost demarată în 2004 şi s-a finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de 4,5 milioane de euro, imobilul având o capacitate de cazare de 52 de camere şi apartamente.

De la dulciuri, la apartamente 1918 - s-a înfiinţat compania de produse zaharoase "Berko". Fabrica îşi schimbă ulterior numele în "Linda"; 1948 - după naţionalizare devine Întreprinderea de Stat de Produse Zaharoase Feleacul; 1977 - prin reorganizarea Industriei Locale Cluj, IPZ Feleacul preia "Spicul", unde se află acum sediul societăţii; 1990 - Feleacul se organizează ca societate pe acţiuni, sub denumirea SC Feleacul SA; 1998 - privatizare nereuşită.

Cota de piaţă scade dramatic; 2002 - Pachetul majoritar de acţiuni este cumpărat de Octavian Buzoianu, care deţine acum 74% din participaţii; 2007 - sediul societăţii este programat să se mute în Jucu pentru a face loc unui proiect imobiliar cu 840 de apartamente.