Datoriile întârziate ale autorităţilor locale către furnizori au crescut cu 22% în trimestrul al doilea. Arieratele însumează peste 140 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arieratele acumulate în trimestrul al doilea însumează aproape 32 de milioane de euro

Arieratele autorităţilor locale din România, respectiv datoriile cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, au ajuns la 141,72 milioane de lei (31,8 milioane de euro) la jumătatea anului, în creştere cu 22% faţă de nivelul înregistrat în primul trimestru, dar s-au diminuat aproape la jumătate de la 30 iunie 2015.

Cele mai mari sume sunt consemnate în judeţele Constanţa, Prahova şi Vâlcea, în timp ce Covasna, Galaţi şi Sibiu nu au asemenea datorii.

Marile oraşe, marii datornici

La jumătatea anului curent, autorităţile locale din judeţul Constanţa aveau cele mai mari datorii cu scadenţa depăşită de peste 90 de zile, de 20,2 milioane de lei, fiind urmate de cele din Prahova (13,65 milioane de lei), Vâlcea (10,57 milioane de lei), Bucureşti (8,95 milioane de lei) şi Suceava (7,83 milioane de lei), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

În Capitală, sectorul 6 avea arierate de 4,76 milioane de lei, iar sectorul 5 de 4,19 milioane de lei, în timp ce restul sectoarelor înregistrează arierate de sub 5.000 lei fiecare.

Cele cinci judeţe fruntaşe în topul datoriilor cu întârzieri de peste 90 de zile cumulează 43% din arieratele la nivel naţional.

La polul opus se regăsesc judeţele Covasna, Galaţi şi Sibiu, care nu înregistrează astfel de debite.

Arieratele la buget, +15%

Arieratele bugetului general consolidat au totalizat după primele şase luni 156,55 milioane de lei, în urcare cu 15% de la 30 martie, pe fondul creşterii datoriilor în administraţia locală.

Din totalul acestora, 154,4 milioane de lei erau către furnizori comerciali.

În funcţie de perioada de întârziere la plată, debitele de peste 90 de zile însumau 49 de milioane de lei, cele de peste 120 de zile - 93,6 milioane de lei, iar cele cu scadenţa depăşită deja de un an au ajuns la 13,9 milioane de lei.

Totalul plăţilor restante, care include şi arieratele, au urcat însă la 885,46 milioane de lei la jumătatea anului, de la 694,58 milioane de lei la finele primului trimestru.

„Deşi la nivelul ordonatorilor principali de credite se constată o accelerare a plăţilor comparativ cu semestrul I 2015, acestea se situează totuşi mult sub programul semestrial, ceea ce impune o mai mare atenţie în respectarea programului stabilit de cheltuieli“, se atrage atenţia într-un raport al Finanţelor.

Mai multe pentru tine:
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”