Cum îşi dotează românii locuinţele. Pot renunţa la aragaz sau frigider, nu şi la mobil sau televizor - INFOGRAFIE
0Nu în toate gospodăriile se găsesc aragaz, frigider, maşină de spălat sau calculator, dar în toate există cel puţin un telefon mobil şi un televizor. Doar un sfert din români au un autoturism şi mai puţin de o treime au o bicicletă, arată statisticile oficiale
Din datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“ reiese că la fiecare sută de gospodării se pot găsi 158 de telefoane mobile şi 141 de televizoare, în schimb sunt mai puţin de 97 de aragaze, 56 de frigidere, 67 de maşini de spălat rufe şi 44 de calculatoare.
„Adevărul“ vă prezintă modul în care sunt înzestrate locuinţele românilor cu bunuri de folosinţă îndelungată, pe baza statisticilor INS care arată că în nicio regiune din ţară nu sunt mai mult de 100 de aragaze, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare, calculatoare, biciclete sau autoturisme la suta de gospodării.
În schimb, în toate regiunile sunt mai mult de 100 de telefoane mobile şi de televizoare la suta de gospodării.
Aragazul şi frigiderul, vedete în Oltenia
Gospodăriile cu cele mai mari deţineri de aragaze şi de frigidere se regăsesc în Oltenia, cu proporţii de 99,8%, respectiv 68,5%.
Cele mai puţine aragaze se găsesc în regiunea Centru (90,3% din gospodăriile de aici au un aragaz) şi cele mai puţine frigidere - în Bucureşti-Ilfov. Bucureştenii sunt, în schimb, campionii deţinerilor de combine frigorifice (61,7% din gospodării au un astfel de utilaj, faţă de minimul de 39,7% întâlnit în Sud-Est) şi la deţinerile de maşini automate de spălat rufe (87,4%, faţă de minimul de 59,2% întâlnit în regiunea Sud-Muntenia).
Unii nu renunţă la vechituri
Statisticile INS mai arată că în unele gospodării încă se mai găsesc aparate vechi, uzate moral, cum ar fi televizoarele alb-negru, magnetofoanele, radiocasetofoanele, videoplayerele, CD-playerele, maşinile de cusut sau maşinile neautomate de spălat rufe.
Cele mai multe televizoare alb-negru se găsesc în regiunile Vest (2,1% din gospodării) şi Nord-Est Moldova (1,1%); cele mai puţine - în regiunile Centru (0,2%) şi Bucureşti-Ilfov (0,5%).
Cele mai multe magnetofoane şi radiocasetofoane sunt în gospodăriile din Vest şi Bucureşti-Ilfov (24%, respectiv 18%), iar cele mai puţine - în Sud-Est şi Sud-Muntenia (10,2%, respectiv 11%).
Cele mai multe videoplayere sunt tot în Vest şi Bucureşti-Ilfov (12,8%, respectiv 10,2% din gospodării), iar cele mai puţine - în Sud-Vest Oltenia şi Sud-Est (3,4%, respectiv 3,9%).
CD-playere încă mai sunt folosite în 19,2% din gospodăriile situate în Bucureşti-Ilfov (maximul la nivel naţional) şi în Nord-Est Moldova (7,8% - minimul la nivel naţional), celelalte regiuni având ponderi cuprinse între aceste două limite.
Cele mai multe maşini de cusut se regăsesc în gospodăriile din Vest şi Nord-Vest (26%, respectiv 26,1%), iar cele mai puţine - în Sud-Est şi Sud-Muntenia (14,7%, respectiv 15,9%).
În fine, cele mai multe maşini neautomate de spălat rufe se regăsesc în gospodăriile din Nord-Est Moldova şi Sud-Vest Oltenia (21%, respectiv 15,5%), iar cele mai puţine - în Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest (3,2%, respectiv 8,4%).
Aceleaşi statistici mai arată că femeile sunt mai conservatoare.
Gospodăriile conduse de femei înregistrează deţineri mai mari la aparate cum ar fi frigiderul (61,2%, faţă de 53,2% din gospodăriile conduse de bărbaţi), maşina neautomată de spălat rufe (13,4% faţă de 12,4), maşina de cusut (1,6% faţă de 1%) sau telefonul fix (28,5% faţă de 27,7%).
Cu ochii în ecran
Televizoarele (color) şi telefoanele mobile sunt cele mai apreciate de români. Gospodăriile cu cele mai multe telefoane mobile se regăsesc în Bucureşti şi Vest (185,4, respectiv 165,4 de terminale la suta de gospodării), iar cu cele mai puţine sunt în Centru şi Sud-Est (145,8%, respectiv 145,9%).
Cele mai multe televizoare sunt în gospodăriile din Sud-Muntenia şi Bucureşti-Ilfov (153,6, respectiv 150,7 de receptoare TV color la suta de gospodării), iar cele mai puţine sunt în Centru şi Nord-Est Moldova (125,3%, respectiv 128,9%).
Mobilitate mai bună la ţară şi în Vest
La capitolul mijloace de transport, statisticile oficiale arată că, în medie, 27,7% din gospodării deţin un autoturism, 30,5% au o bicicletă, 0,4% au motocicletă sau motoretă şi 0,4% au o autofurgonetă.
Gospodăriile din mediul rural le depăşesc pe cele din oraşe la deţinerea de motorete şi motociclete (1,6% faţă de 0,3% la oraş), biciclete (44,3% faţă de 19,7%) şi furgonete (0,8% faţă de 0,2%).
Pe regiuni, cele mai multe gospodării care deţin un autoturism se regăsesc în Nord-Vest (35,1%) şi Bucureşti-Ilfov (32,6%), iar cele mai puţine în Nord-Est Moldova (19,7%) şi în Sud-Est (21,6%).
Banatul (regiunea Vest) este „fruncea“ la deţinerea de biciclete (53,2% din gospodării au acest mijloc de transport, faţă de minimul de 13,2% întâlnit în Bucureşti-Ilfov) şi de motorete-motociclete (2,8%, faţă de minimul de 0,2% întâlnit în Sud-Est).