Cum a reușit „mama” unei fabrici din România să reziste pe piață aproape 300 de ani. Concurenții au devenit asociați

0
Publicat:

Andra Măruță concertează sâmbătă, 1 iulie 2023, la Lugoj, în județul Timiș, cu ocazia aniversării a 275 de ani de la înființarea firmei producătoare de obiecte ceramice Villeroy&Boch, care a cumpărat în 1996 fabrica de produse ceramice Mondial din Lugoj.

Fabrica „mamă” a Mondial din Lugoj împlinește 275 de existență FOTO Mondial

Istoricul companiei Villeroy-Boch arată că Francois Boch a început în 1748 să producă veselă ceramică împreună cu cei trei fii ai săi. Pentru că Luxemburg este una dintre piețele de vânzare, fiul lui Francois, Pierre-Joseph, depune o cerere guvernului austriac pentru permisiunea de a înființa o fabrică în provincia Luxemburg. Dintre numeroasele persoane care aplică, el primește autorizație de la împărăteasa Maria Theresia.

În paralel, împreună cu doi parteneri, omul de afaceri Nicolas Villeroy achiziționează o fabrică de faianță în Vaudrevange, care se numește astăzi Wallerfangen. În 1797 devine unicul proprietar al acesteia. Villeroy este unul dintre primii producători de ceramică care a folosit cărbunele drept combustibil. Face apel la specialiști din Anglia și Franța pentru a moderniza producția. 

În 1809, Jean-François Boch cumpără fosta mănăstire benedictină din Mettlach, pe râul Saar. În clădirea baroc, el instalează un sistem extrem de modern, extins mecanizat de producție de veselă. Proiectează el însuși multe dintre mașinile de producție, iar invențiile sale netezesc calea ca fabricarea manuală a ceramicii să fie înlocuită cu producția industrială. Astăzi, clădirea în stil baroc este sediul Villeroy & Boch.

Villeroy-Boch împlinește 275 de ani de existență FOTO villeroyboch-tr.com

„Fabricile antreprenorilor Boch și Villeroy nu sunt departe una de cealaltă. Din când în când cei doi concurenți, care își comercializează produsele dincolo de granițele Germaniei, chiar se întâlnesc. Dar pentru a exista în cadrul economic al Europei, în special alături de industria dominantă engleză, cei doi convin să fuzioneze, luând naștere Villeroy & Boch”, se arată în istoricul companiei.

Cumpărarea fabricii românești Mondial

În 1996, Villeroy&Boch a intrat în România prin cumpărarea fabricii de produse ceramice Mondial din Lugoj. Fondată în 1894 la Lugoj, prima fabrică Mondial producea cărămizi și țigle. Ulterior, fabrica a început producția de articole din ceramică, precum gresie, faianță și obiecte sanitare. Calitatea produselor de la Lugoj a atras atenția Villeroy & Boch, care a cumpărat fabrica în 1996. Fabrica Mondial din Lugoj are peste 800 de angajați.