China: Scăderea exporturilor se atenuează, pe fondul măsurilor de stimulare a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea exporturilor Chinei s-a moderat în septembrie, datele adăugându-se optimismului prudent privind stabilizarea unor zone din cea de-a doua economie mondială, transmit Reuters şi Bloomberg.

Scăderea exporturilor Chinei s-a moderat în septembrie

Luna trecută, livrările peste hotare au scăzut cu 6,2%, faţă de septembrie 2022, un ritm mai lent decât declinul de 8% previzionat de economişti. De asemenea, importurile au coborât cu 6,2%, a şaptea lună de declin consecutiv. În august, exporturile au scăzut cu 8,8%, iar importurile cu 7,3%.

Excedentul comercial s-a situat la 77,7 miliarde de dolari în septembrie, faţă de 68,36 miliarde de dolari în august şi un nivel de 70 miliarde de dolari previzionat de analişti.

Datele reflectă îmbunătăţirea cererii globale pentru produsele "made in China". Economia încă se confruntă cu dificultăţi, inclusiv criza din sectorul imobiliar, şi cheltuielile de consum mai reduse.

Deşi măsurile de sprijin adoptate de autorităţi au impulsionat în ultimele luni creşterea economiei, rămân temerile legate de necesitatea unor noi stimulente pentru îmbunătăţirea perspectivelor, pe fondul încetinirii economiei mondiale şi al deprecierii yuanului. Ţinta oficială de creştere a economiei în acest an este de aproximativ 5%.

Săptămâna aceasta, FMI a înrăutăţit prognoza privind creşterea PIB-ului China în acest an la 5% (de la un nivel de 5,2% previzionat anterior) şi anul viitor la 4,2% (de la un nivel de 4,5% estimat anterior). 

A doua economie ca mărime din lume, China, țară în care trăiesc peste 1,4 miliarde de oameni, se confruntă cu o serie de probleme economice grave. Acestea includ o creștere lentă, un șomaj ridicat în rândul tinerilor și o piață imobiliară dezorganizată.

Acum, președintele Evergrande, dezvoltatorul imobiliar care a înregistrat cele mai mari datorii din această națiune, a fost plasat sub supravegherea poliției, iar acțiunile companiei au fost suspendate pe piața bursieră.

Sute de mari companii globale, precum Apple, Volkswagen și Burberry, își obțin o mare parte din venituri de pe vasta piață de consum din China și vor fi afectate de scăderea cheltuielilor gospodăriilor. Efectele în lanț vor fi resimțite apoi de miile de furnizori și lucrători din întreaga lume care depind de aceste companii.

Dacă se ia în considerare faptul că China este responsabilă pentru mai mult de o treime din creșterea economică înregistrată în lume, orice fel de încetinire va fi resimțită dincolo de granițele sale.