Ce va rămâne în piaţa locală de bricolaj după exit-ul OBI şi Baumax

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţ locală de bricolaj a suferit în ultimul an schimbări majore, care au modificat cursul evoluţieiFOTO Shutterstock

Evaluată la circa două miliarde de euro, piaţa românească de bricolaj trece printr-o efervescenţă oarecum atipică pentru cursul lucrurilor dintr-o industrie extrem de afectată de criza globală, sectorul bricolajului şi al materialelor de construcţii fiind unul puternic lovit.

Dacă Dedeman, Arabesque şi Ambient, primii trei jucători ai pieţei, şi-au continuat dominaţia la nivel local, se pare că nemţii şi francezii prezenţi în România au resimţit din plin greutăţile pe o piaţă atât de neobişnuită.

Încă de anul trecut au început o serie de mişcări interesante pe piaţa românească de bricolaj – de la achiziţia Bricostore de către Kingfisher la achiziţia Praktiker de către omul de afaceri turc Omer Susli şi până la exitul a doi alţi importanţi jucători de pe piaţă, OBI şi Baumax, lucru care se va petrece chiar din toamna acestui an.

Cândva în topul celor mai mari reţele de bricolaj din România, operaţiunile francezilor de la Bricostore din România au fost cumpărate în primăvara anului trecut de către britanicii de la Kingfisher, unul dintre liderii pe piaţa europeană de profil, companie care la începutul acestui an a inaugurat deja două magazine Brico Depot în Capitală şi care plănuieşte să ajungă la 50 de unităţi în România în următorii ani.

Kingfisher vine cu o strategie uşor diferită faţă de ceea ce piaţa locală de bricolaj a avut până în prezent. Practic, britanicii pariază pe inaugurarea unor spaţii tip „depozite”, cu suprafeţe similare magazinelor concurente, dar cu cantităţi mari de produse, însă şi un număr de repere mult scăzut faţă de ce oferă concurenţă, în unele cazuri chiar şi de peste trei ori mai puţine decât alte reţele DIY.

Citeşte pe wall-street.ro cu ce va rămâne piaţa de bricolaj după exit-ul OBI şi Baumax