BNR apără leul de efectele ordonanţei lăcomiei. Ce s-a întâmplat cu rezervele valutare în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele valutare de la Banca Naţională au scăzut cu 1,14 miliarde euro în luna ianuarie, datele indicând că BNR a cheltui bani şi pentru a apăra leul de efectele ordonanţei lăcomiei, în ciuda acuzaţiilor politice că nu face acest lucru şi că nu ordonanţa 114 este responsabilă de depreciere.

PSD a atacat în câteva rânduri BNR, în ianuarie, susţinând că banca centrală este singura instituţie „abilitată să administreze «controlat» cursul” şi solicitându-i să folosească rezerva valutară pentru a apăra cursul. Atacurile vin după ce, în ianuarie, leul a pierdut circa 2% din valaore, ca reacţie a pieţei la ordonanţa lăcomiei adoptată de Guvern la finalul lui 2018.

Datele BNR arată că instituţia a folosit din rezerva valutară pentru a susţine leul. În luna ianuarie 2019, rezervele valutare ale BNR au scăzut la 31,922 miliarde euro de la 33,065 miliarde euro la finalul anului 2018.

În ianuarie au avut loc intrări de 1,57 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (970 milioane euro) şi altele.

Totodată, au fost ieşiri de 2,7 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.  Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1.037 milioane euro, din care 960 milioane euro reprezintă rambursările de capital şi dobândă aferente emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice.

PSD a cerut BNR să vândă jumătate din rezervă

PSD a sugerat Băncii Naţionale să vândă jumătate din rezerva valutară pentru a apăra cursul valutar.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, a explicat de ce BNR nu poate face acest lucru: „Sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichidităţile din piaţă – ea este în contradicţie directă şi îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piaţă… nici nu merită comentată”.

Ce se întâmplă dacă BNR cheltuie prea mult din rezervă                                                            

Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR, a explicat ce s-a întâmpla dacă Banca Naţională intervine prea mult pe piaţa valutară şi ar vinde valută din rezerve.

„Dacă ar arunca (sume din rezerva valutară n.r.) să vedem ce s-ar întâmpla. Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi.  

Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă ce s-ar întâmpla? 

Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7....Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe", a spus Adrian Vasilescu.