Austeritatea reduce consumul populaţiei
0Un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) arată că măsurile anunţate de Guvernul de la Bucureşti nu sunt benefice pentru economie. Analiştii BERD au redus prognoza de creştere economică a României pentru 2010 de la 1,3% la zero, pe fondul scăderii cererii interne.
Bugetul de austeritate a Guvernului alungă din România cel mai mare concurs de miss din lume
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,3% la zero, apreciind că noile măsuri de reducere a deficitului bugetar vor limita cererea internă. Astfel, instituţia financiară internaţională anticipează acum creştere economică zero în acest an şi un avans de 3% în 2011.
Analiştii BERD nu sunt singurii care s-au răzgândit în privinţa evoluţiei economiei autohtone. Autorităţile române şi experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru acest an o creştere economică zero, după ce anterior prognoza a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.
România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.
După ultima rundă de negocieri, partea română s-a angajat faţă de partenerii externi să ia măsuri de reducere drastică a cheltuielilor bugetare şi urmează să reducă fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, să restrângă semnificativ programele şi ajutoarele sociale şi să taie masiv subvenţiile de stat.
Aceste măsuri nu sunt neapărat cele mai bune, în opinia analiştilor BERD. „În România şi Bulgaria au fost convenite măsuri suplimentare semnificative de restrângere fiscală care vor constrânge creşterea cererii interne", se arată într-un raport prezentat la finele săptămânii trecute de experţii BERD.
Numărul şomerilor nu va creşte
La rândul său, preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl, prezent la reuniune, a anticipat că avansul economic în România va fi mult mai lent în urma măsurilor anunţate pentru reducerea deficitului bugetar, dar crede că este mai bine să se realizeze o asemenea ajustare decât să fie majorat numărul oamenilor care nu au loc de muncă.
Autostrăzile, cheia relansării
Cheia relansării economice a României este construcţia de autostrăzi, crede şeful Erste Bank, Andreas Treichl, în condiţiile în care, deşi este de dimensiunea Franţei, ţara noastră are mai puţin de 300 de kilometri de autostradă.