Asigurătorii contestă preţurile practicate de service-urile auto
0Companiile de asigurări au înregistrat pierderi, pe segmentul poliţelor auto, din cauza numărului mare de accidente Costul orei de manoperă a devenit motiv de dispută între companiile
Companiile de asigurări au înregistrat pierderi, pe segmentul poliţelor auto, din cauza numărului mare de accidente
Costul orei de manoperă a devenit motiv de dispută între companiile de asigurări şi firmele specializate în reparaţii auto. Soluţia pentru detensionarea situaţiei o reprezintă instalarea în service-uri a unui soft care să optimizeze costurile. Acest lucru ar putea conduce însă la majorarea preţului pieselor de schimb şi a reparaţiilor.
De ce refuză service-urile un soft care să le monitorizeze munca? Pentru că nu mai pot motiva timpul pierdut ori preţul pentru anumite piese. "Un service incorect care nu vrea să facă un deviz de reparaţie pune ce preţ vrea el (de exemplu, cu 25% mai mult) şi nu ai cum să-l controlezi", spune Ion Moise, şef serviciu lichidări daune auto la Generali Asigurări. Oful societăţilor de asigurări se exprimă în bani, pentru că cei care au poliţe RCA ori CASCO la societatea respectivă îşi repară maşinile avariate în baza poliţei. Astfel că războiul psihologic se duce între societăţile de asigurări şi service-uri, pe foarte mulţi bani. Deşi fiecare asigurător are un număr de service-uri agreate, asta nu le dă certitudinea corectitudinii acestora din urmă. Pe de altă parte, nimeni nu le poate impune service-urilor să folosească unul dintre cele două softuri de pe piaţa românească, specializate în calculul costurilor de reparaţie, Eurotax şi Audatex.
Ca exemplu din piaţă, compania Generali are contracte încheiate cu 500 de service-uri (sub-contractanţi). În 2006, societatea a avut 30.000 de dosare de daune parţiale urmate de reparaţii. Valoarea medie a unui astfel de dosar a fost de 650 de euro/maşină. Pentru daune totale, compania a despăgubit circa 500 de asiguraţi (adică 500 de maşini noi au fost furate ori avariate total). Raportul este similar cu al multor companii prezente pe piaţa românească.
Surse din piaţă declară ca reticenţa service-urilor în a folosi softurile Audatex ori Eurotax se exprimă tot în bani. Prin eliminarea timpilor suprapuşi, folosind şi respectând normarea de timp dată de producător, patronii de service-uri câştigă mai puţin.
Conform normelor Registrului Auto Român (RAR), service-ul va lucra după tehnologie şi normare furnizată direct de producător. Folosirea unuia dintre aceste softuri este doar o unealtă de lucru care îi învaţă pe meşteri ordinea operaţiilor conform normelor producătorului, performanţa tehnică, iar pentru case de asigurări este o unealtă de verificare a devizelor şi de management pentru serviciul daune. Lucrând pe aceeaşi platformă, atât service-ul, cât şi asigurătorul, nu mai apar diferenţe în ceea ce priveşte calculaţiile şi în final beneficiarul - clientul nu mai pierde timp pentru acceptul la plată de către asigurător. "Casa de asigurări nu poate să impună unui service un soft, dar poate să spună că, în conformitate cu normele emise de producător şi ţinând cont de preţurile de piese de schimb furnizate direct de importator, piesele originale au preţuri mai ridicate decât cele after market. Astfel că valoarea pe care o va plăti service-ului în urma reparaţiei este cea corectă şi ea nu poate fi deteriorată de factori subiectivi - lipsă pregătire angajaţi, lipsă utilaje performante pentru reparaţii", explică Gheorghe Anghel, director general Eurotaxglass România.
Reprezentantul Generali apreciază că, uneori, "20-25% din preţul unei reparaţii e pus artificial. La serviceurile non-name, preţul poate fi şi cu 40% mai mare".
20 de euro, ora de manoperă în România
În prezent, în România costul mediu al orei de manoperă este mai mic comparativ cu cel din alte ţări din Europa (exemplu: Germania 65 euro, România 20 euro, Franţa 35 euro). Prin folosirea unuia din cele două softuri de costuri, se poate ajunge în situaţia ca, datorită folosirii timpilor de manoperă corecţi - adică mai mici -, să crească presiunea asupra costului orei de manoperă agreat cu societăţile de asigurări şi acesta să crească în viitorul apropiat. Preţurile de piese de schimb şi materiale pentru vopsire în România reprezintă mai mult de jumătate din costul unei reparaţii, astfel încât şi piaţa pieselor de schimb joacă un rol foarte important în costul total al unei reparaţii auto.
Software-ul creat de Eurotax răspunde simultan cerinţelor asigu rătorilor şi service-urilor auto în soluţionarea daunelor auto. Prin poziţia independentă în piaţa auto şi a asigurărilor auto, compania a creat un instrument de lucru care, pe de o parte, oferă credibilitate calculaţiilor de cost prezentate de service-urile auto societăţilor de asigurare şi pe de cealaltă parte conferă asigurătorului siguranţa că service-ul a respectat timpii corecţi de manoperă indicaţi de producător, cu excluderea timpilor de manoperă suprapuşi şi încadrarea preţului pieselor de schimb în marjele preţurilor de importator/producător. Eurpotax Repair Estimate - ERE este un soft de ultimă generaţie în calculaţia şi managementul daunelor. Cu ERE nu se face doar o calculaţie
a daunei în urma unui accident, ci se poate integra softul într-un sistem integrat de management al societăţii care îl utilizează. Sistemul se actualizează lunar şi poate fi instalat pe fiecare staţie de lucru.