Vrăjeala tehnocrată de la Chişinău: Dodon face alianţă mascată cu Plahotniuc
0La Chişinău guvernul condus de Maia Sandu a fost dinamitat de socialiştii lui Dodon, asta deşi deţineau jumătate din portofolii, cele mai importante. Dar de ce să te mulţumeşti cu puţin când poţi să ai totul?
Igor Dodon a dat jos guvernul Maia Sandu la doar câteva luni de la investire şi după ce a reuşit să cucerească o redută care niciodată nu a aparţinut socialiştilor, comuniştilor, sau ce denumire şi-or mai lua pro-ruşii: capitala Chişinău.
Pare că binomul Maia Sandu- Andrei Năstase nu ştie să joace politică ci doar să facă agitaţie publică. Dodon la moment se foloseşte cu bucurie de acest moment pentru a obţine un control total asupra Republicii Moldova.
În acest sens a numit pentru funcţia de premier chiar un fost membru al guvernării democrate, devenit ulterior consilierul său personal.
Este vorba despre Ion Chicu. Acesta din urmă nu doar că trebuie să facă un nou guvern, în care Maia Sandu nu va mai juca rolul de primă vioară, dar este necesar să şi obţină o nouă majoritate. Sincer nu cred că va fi atât de greu având în vedere că voturile democraţilor, ce mimează rămânerea în opoziţie, ar fi suficiente. Cel mai probabil că socialiştii şi democraţii vor fi cei care vor asigura alegerea unui nou guvern.
Alianţa ACUM este practic aruncată în opoziţie şi acest lucru va stârni numeroase nemulţumiri în rândul membrilor. Activul de partid are nevoie de funcţiile publice, trebuie să se hrănească din ele. Decizia corectă a fostului premier nu a fost foarte bine primită în interior.
Se mimează un guvern tehnocrat, deşi este vizibil de pe Lună că premierul a fost înregimentat politic în partidul democrat. Sigur că lupul îşi schimbă părul, dar nu şi năravul.
Lui Vlad Plahotniuc iar place să poată reveni în ţară, unde el se simţea cel mai bine: mai bine în satul tău fruntaş, decât în Miami codaş. Ori o justiţie corectă ar fi constituit o ameninţare la adresa tuturor, cu atât mai mult cu cât numirea s-ar fi făcut de un premier cu cetăţenie şi consilieri români. Ce multe se puteau face şi desface cu un procuror pus să îşi facă treaba.
Practic Dodon a obţinut ceea ce şi-a dorit: a lăsat-o pe Maia Sandu şi pe Andrei Năstase să se consume politic şi acum, profitând de faptul că aştia o ţin una şi bună că nu vor face alianţă cu democraţii, o să o facă chiar el. Sigur că nu ar putea numi premier chiar pe fostul premier - ar fi lipsit de logică. Dar cum ar putea Maia Sandu să deţină o funcţie de simplu membru într-un guvern condus de un fost democrat? Umilitor.
Asta pentru că un guver pro-european s-ar putea realiza de blocul ACUM şi de PD, având în vedere că Plahotniuc, problema principală, a fugit din ţară. Dar Dodon ştie că Maia Sandu nu poate risca acest lucru şi îşi va forma el propriul guvern, 100% după gustul său.