Reindustrializarea României: Instituţia mentoratului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mentorul este un facilitator al procesului de învăţare. Institutionalizarea mentoratului presupune reglementarea acestei activităţi, a condiţiilor de desfăşurare, remunerare şi avantaje inclusiv fiscale pentru mentor, respectiv pentru cel care primeşte servicii de mentorat. În demersul de reindustrializare privată a României instituţionalizarea mentoratului ajută pe cel puţin două axe principale:

1) suplinirea eliminării pentru o perioadă a şcolilor de meserii şi transferul de cunoştinţe productive între generaţii
 
2) acoperirea deficitului de antreprenoriat şi cunoştinţe manageriale, fără de care degeaba noua arhitectură financiară asigură finanţarea afacerilor.
 
În România transferul de cunoştinţe dintre generaţii a fost distrus de măsurile anilor `€™90 când pensionarea anticipată a devenit politică de stat. Această iniţiativă distructivă dublată cu eliminarea şcolilor şi a pregătirii profesionale de tip ucenicie a creat o distorsiune în transferul natural al cunoştinţelor productive în cadrul societăţii româneşti.
 
Cunoştinţele antreprenoriale şi manageriale nu sunt transferabile prin simpla lectură. Experienţa trebuie diseminată şi pentru a o facilita este necesar un cadru care să valorizeze pe măsura valorii create pentru societate.
 
Introducerea mentoratului rezolvă parţial cele două deficite de cunoaştere în societatea românească, care împreună cu celelalte elemente de îmbunătăţire a competitivităţii economiei vor dezvolta rapid economia României.
 
Avantaje colaterale pentru România legate de introducerea mentoratului:
 
- creşterea veniturilor anumitor deţinători de cunoştinţe, tehnice sau soft, în linie cu aportul productiv şi valoarea adusă societăţii

- îmbunătăţire raţei de ocupare pentru grupa de vârstă 55-64, care în anul 2013 era de 41,5 în România şi de 50,1 în EU 27

- integrarea în circuitul productiv a unor persoane cu competenţe subutilizate.
 
La actualul nivel de dezvoltare a societăţii româneşti, mentoratul poate reprezentă un catalizator ce va accelera dezvoltarea economică.