Mari Adunări Naţionale ale Românilor: Blaj şi Islaz, 1848

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria modernă a românilor este o istorie a Marilor Adunări Naţionale. Ori de câte ori se ajungea într-un moment de cumpănă, ori de câte ori problemele naţionale nu îşi găseau răspunsul la nivel politic, românii ieşeau în stradă să îşi ceară drepturile. Duminică, 5 iulie, la Chişinău s-a convocat o Mare Adunare Naţioanală, dar ce poate schimba ea putem vedea prin analiza trecutului.

Am văzut într-un articol anterior că o primă Mare Adunare Naţională care a marcat decisiv destinul naţiunii române este cea din 1821, din timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. Cu această ocazie s-a arătat susţinerea populară şi s-a impus eliminarea din Ţările Române a domnitorilor fanarioţi străini de neam.  Era un prim pas făcut în procesul de formare a statului român şi de consolidare a conceptului de naţiune română.

Anul revoluţionar 1848 a fost marcat de asemenea de două Mari Adunări Naţionale, în cadrul cărora au fost lansate programe cu adevărat revoluţionare ce vizau dezvoltarea societăţii româneşti.

O primă Mare Adunare Naţională a avut loc la Blaj, în Ardeal, pe 3 mai 1848. După de ungurii au proclamat anexarea Ardealului la Ungaria, românii din Transilvania au ieşit să îşi ceară drepturile religioase, etnice, culturale şi economice. S-a vorbit din nou despre naţiunea română. S-a cerut atunci dreptul la o biserică românească independentă, dreptul la a scrie şi vorbi în limba română, asigurarea libertăţii de exprimare, dreptul la o corectă şi proporţională reprezentare, desfiinţarea iobăgiei, înfiinţarea de şcoli româneşti.... Acestea sunt doar o parte din revencidări.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, pe 9 iunie 1848, are loc o Mare Adunare Naţională şi la Islaz, în Ţara Românească. Pe 15 iunie cererile de la Islaz sunt reluate pe Câmpia Filaretului în cadrul unei alte Mari Adunări Naţionale la care au participat peste 30 000 de români. La probleme diferite şi solicitări diferite. În mare Adunarea dorea o mai mare independenţă, libertate şi suveranitate pentru naţiunea română.

Pe 5 iulie la Chişinău va avea loc o Mare Adunare Naţională. Ca de fiecare dată în istoria lor, românii sunt chemaţi să susţină proiecte majore ale naţiunii române. De această dată se cere Reunirea celor două state româneşti, problemă la care clasa politică şi partenerii europeni nu pot găsi momentan o soluţie. La eveniment vor participa români din toate colţurile ţării.

Începând cu această lună libertatea de circulaţia între cele două maluri ale Prutului a fost îmbunătăţită prin decizia autorităţilor din Republica Moldova de a scoate obligativitatea prezentării la trecerea frontierei a paşaportului. Acum se poate trece Prutul doar cu buletinul. Vor fi plecări organizate din Iaşi, Cluj, Bucureşti dar şi alte oraşe importante ale României.

Poate o astfel de Adunare să marcheze profund evoluţia noastră ca şi naţiune? Istoria a dovedit că Da, iar oamenii acelor vremuri probabil nici nu au putut cuprinde cu mintea cât de mare va fi importanţa evenimentului la care participau.

Şi tu poţi fi parte a istoriei, sau poţi doar să priveşti cum alţii o determină.