Video Stomatologia de familie, urgența pentru România și pentru sănătatea orală a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul realizat de CMSR, în perioada februarie-mai 2024, cu participarea a 172 de medici stomatologi și a 1544 de pacienți de toate vârstele din mediul urban și rural, arată că majoritatea adulților (70%) și adolescenților (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, iar 79% dintre români sunt mulțumiți de calitatea serviciilor stomatologice. Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puțin o afecțiune orală.

Studiul relevă  o nevoie semnificativă de servicii stomatologice,  inclusiv cele de urgență și cele decontate de CNAS, de care doar 32% dintre adulți beneficiază, iar nivelul de informare despre sănătatea orală este redus, 35% dintre respondenți considerându-se puțin informați.

La Adevărul Live, Irina Turcu, expert politici de sănătate vorbește despre „stomatologiei de familie" ca serviciu medical de bază finanțat prin bugetul CNAS, axat pe educație, prevenție, urgențe și controale periodice.

-Ce trebuie să facă statul pentru sănătatea orală a românilor,

- Cum se poate ameliora informarea precară privind sănătatea orală,

-Cum se poate rezolva accesul deficitar la servicii stomatologice, în special în mediul rural și pentru copiii din familii defavorizate,

- Ce înseamnă politicile de prevenție naționale,

-Ce înseamnă „stomatologia de familie",

-Cine trebuie să fie parteneri în programul de prevenție,

-Ce presupune asistența medicală primară în stomatologie,

- Ce presupune comunicarea în sănătatea orală și medic-pacient,

Urmărește o nouă ediție din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu și află ce schimbări vor apărea pentru îmbunătățirea sănătății orale a românilor