VIDEO Cursa pentru cucerirea asteroizilor: începe epoca mineritului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asteroizii pot fi folosiţi pentru colectarea de resurse direct din spaţiu
Asteroizii pot fi folosiţi pentru colectarea de resurse direct din spaţiu

Competiţia pentru cucerirea spaţiului nu se poartă numai pentru ajungerea oamenilor pe Marte sau descoperirea unor noi planete care ar putea susţine viaţa. De curând a pornit un proiect pentru cucerirea resurselor de pe asteroizi, iar două firme se vor lupta pe mineritul spaţial.

Deep Space Industries a anunţat ieri că va trimite o flotă de navete prospectoare care vor ajunge lângă asteroizi şi vor căuta resurse pentru a dezvolta programele spaţiale. Acesta dispozitive numite „FireFly” vor fi mai economice, deoarece folosesc componente de tip low cost şi vor fi transportate în spaţiu în momentul lansării unor sateliţi de comunicaţii mai mari.

„Aceasta este prima misiune comercială care va explora micii asteroizi care trec pe lângă Pământ“, a declarat şeful Deep Space, Rick Tumlinson, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din domeniul spaţial.

Aceste dispozitive care cântăresc doar 25 de kilograme vor fi lansate în 2015, într-o călătorie care va ţine de la două la şase luni. Din 2016, echipa vrea să trimită dispozitive mai mari care să colecteze probe de pe asteroizi, iar această parte va ţine patru ani.

Deep Space Industries are o viziune pentru misiuni spaţiale mai durabile şi pentru un program coerent. Astfel, ei consideră că dacă vor folosi resurse colectate în spaţiu îşi vor permite o dezvoltarea spaţială permanentă. „Mai mult de 900 de asteroizi care trec pe lângă Pământ în fiecare de ani nu sunt cunoscuţi. Aceştia ar putea fi o resursă  de metale şi combustibili pentru misiunile spaţiale“, a declarat Rick Tumlinson.

Cum va funcţiona sistemul? Sondele de pe asteroizi vor încerca să împartă apa în constituenţii săi, hidrogenul şi oxigenul, adică principalele componente ale combustibilului de rachetă. Astfel, se aşteaptă ca pe viitor să există adevărate staţii de carburant în spaţiu, care să permite navetelor să meargă mai departe decât o pot face acum.

Cei de la Deep Space speră ca într-un deceniu să înceapă să colecteze metale şi alte materiale pentru a construi platforme de comunicaţii care să înlocuiască sateliţii. De asemenea, ei speră să colecteze şi platină pentru dispozitivele de control al poluării.

Nu este primul plan de cucerire a mineritului spaţial. Anul trecut în aprilie Planetary Resources au anunţat că vor să facă acelaşi lucru. Potrivit space.com, Deep Space nu consideră că cealaltă firmă ar fi un rival, mai ales că cerul este mare.

Mai multe despre planul Deep Space Industries poate fi citit pe site-ul lor oficial. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite