Scanarea creierului arată la cine te gândeşti şi ce reprezintă persoana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit că scanarea creierului arată la cine te gândeşti, asta după ce în urmă cu peste un an au reuşit să reconstruiască fragmente video din ceea ce oamenii au văzut.

Citirea gândurile nu este încă perfect realizabilă, dar cercetătorii merg înainte în acest domeniu şi reuşesc să citească date importante dintr-o simplă scanare a creierului, scrie Business Insider. Cercetătorii au reuşit, în 2011, să reconstruiască imaginile pe care un om le-a văzut de curând bazându-se doar pe activitatea cerebrală. Acum merg mai departe şi „citesc“ la ce persoane te gândeşti.

Cercetarea s-a desfăşurat pe un grup de 19 voluntari. Acestora le-au fost comunicate descrierile a patru persoane imaginare despre care li s-a spus că sunt cât se poate de reale. Două dintre personalităţi au fost caracterizate drept agreabile şi care cooperează cu ceilalţi. Celelalte două erau mai puţin plăcute, au fost descrise ca reci şi respingătoare. Mai mult, jumătate dintre exemple erau caracterizate drept extrovertite, în timp ce restul au fost caracterizate drept timide şi introvertite.

Vrem să înţelegem mecanismele fizice care ne permit să avem o lume interioară şi o parte din aceasta este modul în care ne reprezentăm oameni în mintea noastră. Nathan Spreng, neurocercetător la Universitatea Cornell

Cu toate aceste informaţii precizate, cercetătorii i-au trecut pe voluntari printr-o scanare cerebrală, dar au monitorizate mai ales schimbările în fluxul sanguin. În timpul acestor teste li s-a cerut să fixeze acea personalitate despre care aveau informaţii într-un anumit context, cum anume s-ar descurca o astfel de persoană. Rezultatul a fost că acele patru personalităţi au fost asemănate cu tipare unice ale activităţii creierului într-o zonă cerebrală denumită cortex prefrontal. Altfel spus, oamenii de ştiinţă şi-ar fi putut da seama la ce persoane se gândesc voluntarii.

Aceste descoperiri conturează un viitor optimist, sugerează că zona în cauză este responsabilă de modelele de personalitate pe care oamenii şi le creează şi le actualizează. Mai mult, acea zonă este legată şi de autism şi alte probleme care presupun dificultăţi în interacţiunile sociale. Astfel, oamenii cu astfel de probleme suferă de o incapacitate de a-şi construi modele de reprezentare pentru ceilalţi.

Studiul a fost realizat de Nathan Spreng şi câţiva colegi de-ai săi. „Acesta este primul studiu care ne arată că putem afla la ce se gândesc oamenii“, a mai spus Spreng. „Este incredibil când te gândeşti câţi oameni întâlneşti pe parcursul vieţii şi reuşeşti să ţi-i aminteşti. Fiecare dintre ei, probabil, are o reprezentare unică în creierul tău“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite