Revoluţia imprimantelor 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprimantele 3D ar putea fi folosite de NASA pentru a crea case pe Lună
Imprimantele 3D ar putea fi folosite de NASA pentru a crea case pe Lună

Tehnologia de imprimare 3D şi-a găsit loc în numeroase industrii, de la cea medicală la cea a armelor şi chiar la cea spaţială.

Tehnologia de imprimare 3D marchează începutul unei noi revoluţii industriale. Imprimantele 3D pot fi folosite pentru a crea diverse lucruri pe baza unor schiţe desenate pe computer. Printre cele mai impresionante obiecte create cu ajutorul acestei tehnologii se numără o ureche umană, o armă semi-automată şi un craniu.

Primele imprimante 3D au fost create în anii ’80. Acestea aveau dimensiuni foarte mari şi erau folosite pentru crearea rapidă de prototipuri. Principalul avantaj este adus de faptul că imprimantele pot folosi o gamă largă de materiale precum plastic, bioplastic, metal sau beton.

Urechile artificiale şi omul cu craniu produs la imprimantă

Una dintre cele mai mari reuşite în domeniul medicinei a fost realizarea urechilor artificiale. O echipă de bioingineri şi medici de la Universitatea Cornell au realizat, luna trecută, o ureche artificială, din colagen şi celule umane, folosind imprimanta 3D. Aceştia au scanat urechea unei persoane, au creat un mulaj 3D şi au injectat în el amestecul de colagen şi celule umane. Astfel, mii de copii care se nasc cu microtie, o malformaţie congenital care provoacă deformarea urechilor, dar şi persoanele mutilate în accidente vor avea urechi care arată şi se comportă exact ca urechile umane.

Săptămâna trecută un bărbat din Statele Unite ale Americii a devenit prima persoană căreia i s-a înlocuit 75% din craniu cu ajutorul tehnicii imprimării tridimensionale a materialelor. Craniul artificial a fost produs dintr-un material numit polieterketonă (PEEK) şi dispune de anumite striaţii pentru încuraja dezvoltarea celulelor.

Mulţumită imprimării tridimensionale se pot crea şi modele încredibil de realiste care îi pot ajuta pe doctori, dar şi pe pacienţi. Anaplastologul Jan de Cuber a demonstrat cum poate fi folosită tehnologia de imprimare 3D în cazul pacienţilor care au suferit traume majore. El a luat cazul ipotetic al unui bărbat care a rămas fără partea superioară a maxilarului şi ochiul drept şi a creat „bucăţile” lipsă la imprimantă.

Rachete imprimate şi case pe Lună

Săptămâna trecută compania DIYROCKETS a lansat o competiţie care îi invită pe oameni să creze motoare de rachetă folosind tehnologia de imprimare tridimensională. Organizatorii speră că iniţiativa va ajuta la scăderea costurilor de producţie a rachetelor. Rachetele nu vor fi primele obiecte zburătoare imprimate. Anul trecut, un student ajutat de o echipă de cercetători a creat un avion capabil de zbor.

NASA a anunţat la începutul anului trecut că vrea să ducă tehnologia pe Lună. Oamenii de ştiinţă speră să poată construi, în viitor, case cu ajutorul imprimantelor tridimensionale. Aceştia au de gând să folosească chiar solul satelitului pe post de materie primă. Până să ajungem, însă, să tipărim case pe Lună, trebuie mai întâi să o facem pe Pământ. Behrokh Khoshnevis, profesor la Universitatea din California a gândit o tehnologie care ar putea permite tipărirea tridimensională a unei case de 230 de metri pătraţi în numai 20 de ore.

De la jucării la arme

Imprimantele tridimensionale au ajuns şi în casele oamenilor. Cel mai ieftin model costă 500 dolari şi poate fi achiziţionat de oricine este dispus să plătească această sumă. Artiştii au adoptat imprimante 3D deoarece pot crea fel de fel de sculpturi şi jucării însă nu toată lumea le foloseşte de dragul artei. În urmă cu câteva săptămâni, un clip postat pe Youtube a stârnit reacţii din partea presei dar şi a guvernelor.

Filmuleţul prezintă o armă de foc realizată cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Pistolul semiautomat a reuşit să tragă  peste 600 de gloanţe. În spatele armei se află organizaţia non-profit Defense Distributed, care a publicat  fişierele CAD pe internet. Proiectul companiei este unul foarte dezbătut şi unele organizaţii susţin că acesta ar putea fi un pericol la adresa siguranţei naţionale, deoarece armele nu vor mai putea fi monitorizate.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite