Lipiciul care poate repara inimile frânte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipiciul ar putea astupa rănile din ţesutul cardiac FOTO Wikimedia Commons
Lipiciul ar putea astupa rănile din ţesutul cardiac FOTO Wikimedia Commons

Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat un adeziv special ce ar putea fi folosit pentru a repara leziunile de pe cord.

Lipiciul se prinde de ţesutul cardiac şi este la fel de puternic ca şi o cusătură, potrivit LiveScience, şi poate astupa rupturile din ţesut fără a provoca complicaţii, susţin creatorii lui, Jeffrey M. Karp, profesor de medicină la Harvard şi Pedro del Nido, chirurg cardiolog la Spitalul de Copii din Boston.

Cusăturile şi copcile pot provoca probleme. „De fiecare dată când treci acul, trebuie să rearanjezi ţesutul. Copcile îl pot vătăma şi trebuie îndoite pentru a sta pe loc“, explică Karp. De asemenea, copcile trebuie îndepărtate chirurgical după ce ţesutul este vindecat.

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii au încercat să dezvolte un adeziv hidrofob care s-ar întări rapid şi care ar rezista presiunii unei inimi care bate sau a unui vas de sânge.

La început, lipiciul are densitatea mierii. Doctorul îl poate aplica pe un bandaj şi poate folosi bandajul pentru a astupa o gaură din ţesut. De asemenea, adezivul poate fi aplicat direct pe o rană.

Odată aplicat, moleculele din lipici se strecoară între fibrele de colagen din ţesut (colagenul este proteina care determina structura şi forma ţesutului). Chirurgul foloseşte apoi o lampă cu ultraviolete care determină lipiciul să producă radicali liberi. Aceşti leagă moleculele lipiciului între ele, formând lanţuri puternice. Rezultatul este similar cauciucului.

Deocamdată, adezivul a fost testat pe porci şi pe şobolani. Înainte de a ajunge pe piaţă, lipiciul va trebui testat şi pe oameni. Cercetătorii au deschis o companie, numită Gecko Biomedical, pentru a-şi vine invenţia. Ei au reuşit să strângă o finanţare de 10 milioane de dolari şi speră ca lipiciul să fie folosit începând din 2015. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite