Ghidul de securitate al agăţatului pe net. Cum să stai pe Tinder fără să rişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie mare pe Tinder
Atenţie mare pe Tinder

Reţeaua socială Tinder, ce reuneşte peste 10 milioane de utilizatori zilnic, a devenit din ce în ce mai populară şi în România.  Specialiştii Bitdefender au realizat un set de reguli pentru o navigare sigură pe Tinder.

1. Fereşte-te de profilurile false

Profilurile false sunt din ce în ce mai frecvente pe aplicaţiile de dating. Pe Tinder poţi seta distanţa maximă la care se află persoanele ce îţi vor fi afişate, dar pentru a ţinti utilizatorii dintr-o anumită zonă escrocii pot falsifica locaţia. Nu acorda încredere celor cu care vorbeşti pe Tinder, doar pentru că par a locui foarte aproape de tine. Accesează butonul ’’i’’ pentru a vedea dacă aveţi prieteni sau interese comune.

Aplicaţiile de tip bot încep de obicei conversaţia întrebând utilizatorii dacă au mai vorbit înainte. Sunt vizaţi mai ales bărbaţii care uită mai uşor de securitate în faţa unei fotografii atrăgătoare. Nu accesaţi niciodată link-uri primite pe Tinder. Foarte rar acestea sunt ceea ce se pretind a fi. 

2. Fii atent la ingineriile sociale

Faptul că Tinder este legat de profilul de Facebook şi scanează lista de contacte şi interese ale utilizatorilor este o sabie cu două tăişuri. Este posibil ca prietenii pe care îi ai în comun pe reţeaua socială să nu fi blocat accesul la opţiunea ‘caută prieteni’, astfel încât oricine poate să-ţi găsească ID-ul real de Facebook, numele de familie şi alte detalii personale pe care le-ai distribuit pe Facebook, LinkedIn, Twitter şi alte forumuri. 

3. Evită să împărtăşeşti în mod excesiv poze sau informaţii

Această regulă nu se aplică doar la Tinder, ci şi la celelalte aplicaţii pe care le utilizezi. Dacă laşi puţine urme online, escrocii nu vor avea informaţii pe care să le folosească împotriva ta. Revizuieşte-ţi obiceiurile pe Internet punându-te în locul escocilor. Încearcă să cauţi informaţii despre tine pe motoarele de căutare. Câte lucruri poţi afla?

“Oricând dezvălui în mod voluntar informaţii personale sau pagini accesibile în mod public, acele informaţii pot fi colectate de oricine. De asemenea, dacă îţi faci publică adresa de email, poţi primi mesaje nesolicitate. Nu putem controla cine citeşte ceea ce postezi sau ce vor face alţi utilizatori cu informaţiile pe care le dezvălui în mod voluntar, aşa că te încurajăm să fii discret şi precaut în privinţa detaliilor personale’’, se specifică în politica de confidenţialitate a Tinder.

4. Fii atent la hărţuitori

Acest sfat funcţionează în ambele sensuri. Evită să placi pe cineva pe Tinder dacă nu ai nimic în comun cu acea persoană. Nu îţi face publice locaţia şi alte detalii personale înainte de a te întâlni cu persoana respectivă în viaţa reală şi a începe o relaţie.

tinder

5. Nu deschide linkuri dubioase! 

Pe lângă aplicaţiile de tip bot care răspândesc URL-uri periculoase în conversaţii, este posibil să fii păcălit şi dacă accesezi link-uri din secţiunea About. Cele mai comune descrieri includ moto-uri şi diverse detalii, dar altele promovează link-uri către bloguri sau site-uri personale care pot ascunde viruşi. Asigură-te că ai actualizat soluţia de securitate pentru mobil atunci când deschizi linkuri în browser.

6. Evită să publici fotografii cu copiii tăi

Astfel de poze te-ar putea ajuta să-ţi găseşti o bonă, dar nu neaparat un partener. Evistă să postezi fotografii cu copiii tăi, pentru că ar putea fi folosite în scopuri murdare. Pe lângă pericolele ridicate de pedofili şi hărţuitori, escrocii informatici ar putea să le folosească în campanii de spam, în scop comercial.

7. Creşte-ti gradul de anonimitate

Pentru a fi cât mai anonim atunci când flirtezi pe Tinder, conectează-te cu un cont de Facebook dedicat unde ai distribuit doar câteva poze. Furnizează cât mai puţine detalii posibil şi foloseşte un pseudonim în locul numelui tău real. Pentru a-ţi proteja identitatea, foloseşte un cont de email alternativ în loc de cel curent sau de serviciu.

8. Revizuieşte permisiunile pe care le solicită aplicaţia

Tinder nu este singura aplicaţie care comunică cu profilul de Facebook. Asigură-te că stochezi în mod privat fotografiile şi informaţiile personale. Verifică mereu ce permisiuni solicită aplicaţiile pe care le instalezi. 

9. Citeşte Termenii şi condiţiile

Acest sfat este valabil pentru toate  aplicaţiile şi serviciile online. Tinder admite că distribuie informaţii despre utilizatori către terţe părţi precum companii de analiză de date sau de publicitate.

“În general, solicităm acestor companii să păstreze informaţiile despre utilizatori confidenţiale” precizează Tinder.

10. Ia în calcul breşele de securitate!

Înainte de a-ţi găsi perechea, ia în calcul riscurile la care te expui. Aceste aplicaţii pot suferi breşe de securitate. În august 2013, site-ul de dating OK Cupid a fost expus unei probleme de securitate care a permis oricui să acceseze alte conturi. Tinder a expus, de asemenea, involuntar, locaţia utilizatorilor.

“Am avut o foarte scurtă breşă de securitate, pe care am rezolvat-o rapid. Nu dezvăluim nicio informaţie care ar putea să pună în pericol utilizatorii’’, a spus Sean Rad, CEO al Tinder.

Lansat în 2010, Tinder a devenit popular peste tot în lume datorită sistemului uşor de formare a perechilor pe baza aprecierii fotografiilor celorlalţi.

În aprilie anul acesta, o serie de aplicaţii de tip bot au invadat Tinder distribuind download-uri de Castle Clash, după ce ademeneau utilizatorii cu fotografii ale unor femei atrăgătoare. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/tinder" target="_blank">View the story "Tinder" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite