Smartphone Facebook, între zvonul frumos al Internetului şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefonul Facebook, probabil, nu va prinde nici anul 2013. FOTO Mashable
Telefonul Facebook, probabil, nu va prinde nici anul 2013. FOTO Mashable

Mâine, Facebook susţine un eveniment pe care doar l-a anunţat, fără să specifice vreun amănunt din ceea ce va prezenta. Unul dintre cele mai vehiculate zvonuri este lansarea unui Facebook Phone, terminalul dedicat reţelei sociale. Însă este acesta plauzibil?

„Adevărul“ a alcătuit deja o listă cu cele mai probabile 10 lucruri pe care Facebook le va anunţa pe 15 ianuarie. Acest smartphone despre care se speculează că va fi lansat în curând a fost lăsat la coada acelei liste tocmai din cauza improbabilităţii sale. Există patru motive pentru care Facebook nu-l va prezenta mâine şi un motiv destul de plauzibil pentru care s-ar aventura într-un astfel de domeniu.

Investiţia iniţială ar fi imensă. În orice industrie este vorba de bani, iar cea a telecomunicaţiilor nu face excepţie. Acel termen „imensă“ nu înseamnă că Facebook va trebui să bage miliarde într-o linie de producţie pentru smartphone-uri, dar câteva zeci de milioane ar fi necesare, poate chiar peste 100 de milioane de dolari. Apoi, situaţia financiară a reţelei sociale abia s-a stabilizat în ultimele câteva luni, după ce în urma listării la bursă preţul acţiunilor a scăzut sub 20 de dolari. Acum, acestea se situează la peste 30 de dolari. 

Cu siguranţă Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, îşi permite să investească într-un aşa vis, dacă vrea. Numai că acţiunile sale de până acum nu denotă o pasiune pentru a investi în proiecte romantice. Google face asta, unele eşuează, altele nu, dar Facebook nu şi-a creat un astfel de renume până acum. Într-adevăr, cumpără afaceri mici, dar nu porneşte de la zero. Plus că, Instagram încă trebuie monetizată.

Piaţa a ajuns la un echilibru. Şi nu e vorba de cel mai potrivit echilibru, ci doar că e greu pentru un nou-venit să câştige o cotă de piaţă. Windows Phone se chinuie de peste doi ani. Da, Facebook are peste un miliard de utilizatori, dar cei care au smartphone, au deja cu o anumită platformă: Android, iOS, Blackberry, etc. Ar trebui să ofere foarte mult un smartphone Facebook pentru a se remarca. Aplicaţiile însă nu ar fi o problemă, le oferă deja pe site, trebuie doar adaptate unui telefon.

Parteneriatele deja încheiate. În 2012, Facebook a fost integrat în iOS, după ce în 2010 a reuşit un parteneriat cu Microsoft pentru platforma Windows Phone. Mai nou, aplicaţiile de Android apar în aplicaţia mobilă a Facebook. Sunt destul de multe legături pe care reţeaua socială şi le-a creat, iar intrarea pe domeniul lor i-ar putea nemulţumi pe mulţi dintre actualii jucători. Se poate întâmpla la fel ca în cazul Google şi Apple. Aceştia au avut o colaborare foarte bună până când a venit Android, iar Steve Jobs a spus că această platformă copiază iOS. 

Nevoia de stabilizare. Facebook a ajuns la peste un miliard de membri, cea mai mare reţea socială, dar nimeni nu-i garantează menţinerea în vârf. În plus, acţionarii vor un flux continuu (şi în creştere) al profitului, iar lansarea unui smartphone nu s-ar face fără pierderi. Trebuie să-şi rafineze reţeaua de publicitate, mai ales cea mobilă. Desigur, cu propriul telefon ar putea trimite mai multe reclame, cum face Amazon cu Kindle Fire, dar asta nu asigură faptul că utilizatorii bombardaţi cu publicitate nu vor renunţa la un astfel de telefon.

Un smartphone Facebook pentru că se poate. După cum notam şi în articolul privind previziunile pentru eveniment, Zuckerberg s-ar putea orienta spre o platformă nouă, cum ar fi Firefox OS, pe care s-o „prepare“ într-un anume fel, astfel încât să reflecte imaginea Facebook, apoi ar lansa-o pe un număr limitat de terminale. Este un sistem de operare centrat pe standardele Internetului, astfel că aplicaţiile Facebook s-ar simţi ca acasă. Iar ZTE deja şi-a anunţat intenţia de a produce dispozitive cu Firefox OS.

De asemenea, Facebook ar putea modifica platforma Sailfish, alt nou-venit pe piaţă, sau, de ce nu? ar putea alege Ubuntu OS. Este clar că orice ecosistem ar prefera, acesta trebuie modificat mai mult sau mai puţin. HTC ar putea fi un alt producător pentru Facebook, mai ales după un trimestru în care a înregistrat pierderi şi ar avea nevoie de un influx de capital. Dar la final rămân vorbele lui Zuckeberg: „Să construim noi un telefon întreg nu ar avea foarte mult rost“.

MG Siegler de la „TechCrunch“ are o viziune proprie asupra acestui smartphone. Iar Nicholas Carlson de la „Business Insider“ îi demontează toată teza pentru a concluzia: „Deci, asta e. Facebook va dezvălui un telefon marţi. Sau poate că nu.“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite